Connect with us

Znanost

Foto: Matt J. Newman/Flickr

Elektronika

Dolazi nova Wi-Fi tehnologija koja traži 10 tisuća puta manje energije!

Baterija vašeg pametnog telefona bit će jako zahvalna ovom otkriću koje je iznjedrilo washingtonsko sveučilište.

Wi-fi ili bežična mreža je jedna sjajna stvar bez koje bi bilo gotovo nezamislivo voditi današnji život. Svejedno, i uz blagodat postojanja njega (i smanjivanja broja kablova od kojeg je doveo) i dalje je evidentno da vrijeme provedeno u surfanju internetom dovodi za sobom nusprodukt isisavanja života iz baterije vašeg pametnog telefona.

Ako za wi-fi izum zahvaljujemo Nizozemcima, onda za novu tehnologiju, zvanu „pasivni wi-fi“, možemo dati naklon znanstvenicima sveučilišta Washington. Naime, dotični pasivni wi-fi se oslanja na fenomen povratnog signala. I dok su većem dijelu wi-fi konekcija potrebna dva radijska signala pod napajanjem, ovoj novoj tehnologiji bi trebao svega jedan. On bi generirao jednofrekvencijski signal.

Tim iz Washingtona je zasad postigao brzinu od samo 11 megabita po sekundi s novom konekcijom, no rade na poboljšanju. Što je najvažnije, u testiranjima su otkrili da pasivni wi-fi radi neprimjetno integriran s postojećim modemima i pametnim telefonima. Taj isti pasivni wi-fi konzumira svega 15 do 60 mikrovata energije – a to je 10 tisuća puta manje nego obično. U testiranjima je potvrđena komunikacija s pametnim telefonima s 30 metara udaljenosti.

Sve je to moguće zato što pasivni uređaji koji se nalaze u blizini reflektiraju signali tako istovremeno sintetiziraju bežičnu transmisiju. Kada ta tehnologija zaživi moći će biti od koristi ne samo mobilnim telefonima, nego i svim uređajima koji koriste internet.

Slijede poboljšanja i nezavisna testiranja koja će, nadajmo se, potvrditi rezultate do kojih su došli sami znanstvenici. Iako još ništa nije gotovo, ovo otkriće izgleda toliko obećavajuće da je već uvršteno u 10 najvećih tehnoloških dostignuća 2016. godine.

Foto: Matt J. Newman/Flickr

Foto: Matt J. Newman/Flickr

Nastavi čitati

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

4 komentara

4 Comments

 1. Benjamin Miskic

  12 prosinca, 2016 kod 8:54 pm

  Too napokon nesto sto je dobrooo

 2. Tomislav Zdunić

  12 prosinca, 2016 kod 10:42 pm

  Super

 3. Zerthimon Dyaebl

  13 prosinca, 2016 kod 9:15 am

  Samo 11mb/s – i dalje brže od hrvatskih preplaćenih internet providera..

 4. Tommy Milic

  13 prosinca, 2016 kod 9:55 pm

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh