Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Dolazi nova Wi-Fi tehnologija koja traži 10 tisuća puta manje energije!

Foto: Matt J. Newman/Flickr

Baterija vašeg pametnog telefona bit će jako zahvalna ovom otkriću koje je iznjedrilo washingtonsko sveučilište.

Wi-fi ili bežična mreža je jedna sjajna stvar bez koje bi bilo gotovo nezamislivo voditi današnji život. Svejedno, i uz blagodat postojanja njega (i smanjivanja broja kablova od kojeg je doveo) i dalje je evidentno da vrijeme provedeno u surfanju internetom dovodi za sobom nusprodukt isisavanja života iz baterije vašeg pametnog telefona.

Ako za wi-fi izum zahvaljujemo Nizozemcima, onda za novu tehnologiju, zvanu „pasivni wi-fi“, možemo dati naklon znanstvenicima sveučilišta Washington. Naime, dotični pasivni wi-fi se oslanja na fenomen povratnog signala. I dok su većem dijelu wi-fi konekcija potrebna dva radijska signala pod napajanjem, ovoj novoj tehnologiji bi trebao svega jedan. On bi generirao jednofrekvencijski signal.

Tim iz Washingtona je zasad postigao brzinu od samo 11 megabita po sekundi s novom konekcijom, no rade na poboljšanju. Što je najvažnije, u testiranjima su otkrili da pasivni wi-fi radi neprimjetno integriran s postojećim modemima i pametnim telefonima. Taj isti pasivni wi-fi konzumira svega 15 do 60 mikrovata energije – a to je 10 tisuća puta manje nego obično. U testiranjima je potvrđena komunikacija s pametnim telefonima s 30 metara udaljenosti.

Sve je to moguće zato što pasivni uređaji koji se nalaze u blizini reflektiraju signali tako istovremeno sintetiziraju bežičnu transmisiju. Kada ta tehnologija zaživi moći će biti od koristi ne samo mobilnim telefonima, nego i svim uređajima koji koriste internet.

Slijede poboljšanja i nezavisna testiranja koja će, nadajmo se, potvrditi rezultate do kojih su došli sami znanstvenici. Iako još ništa nije gotovo, ovo otkriće izgleda toliko obećavajuće da je već uvršteno u 10 najvećih tehnoloških dostignuća 2016. godine.

Foto: Matt J. Newman/Flickr

Foto: Matt J. Newman/Flickr

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet. Ali ako...

Računarstvo i internet

U moru korisnih savjeta oko korištenja pametnih telefona, jedan se posebno izdvaja i trebalo bi ga ozbiljno razmotriti. Koliko puta ste se pitali trebate...

Elektronika

Znanstvenici s Washingtonskog sveučilišta otkrili su način kako upotrijebiti neiskorištenu energiju koja se emitira iz routera prema drugim uređajima. Ova tehnologija nazvana je PoWiFi...