Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Higgsov bozon mogao bi prouzročiti uništenje svemira

Subatomska čestica otkrivena prošle godine, za koju bi se moglo ispostaviti da je dugo traženi Higgsov bozon, mogla bi dovesti do uništenja našeg svemira, tvrde istraživači.

higgsov-bozon

Masa Higgsovog bozona mogla bi biti uzrokom kraja našeg svemira.Ovdje je prikazan sudar dvaju protona koji je doveo do pronalaska nove čestice.

Masa ove čestice, otkrivene u najvećem svjetskom akceleratoru čestica, LHC u Ženevi, ključni je sastojak kojim bi se mogla predvidjeti budućnost prostora i vremena.

“Predviđanja govore da će se katastrofa dogoditi u dalekoj budućnosti,  za nekoliko desetaka milijardi godina,” izjavio je Joseph Lykken, teorijski fizičar iz laboratorija  Fermi National Accelerator u Batavii, na skupu američke udruge za unapređivanje znanosti, 18. ovog mjeseca.

“Moguće je da naš svemir ima svojstvo nestabilnosti  i na nekoj točki, za milijardu godina, sve će jednostavno nestati”, dodao je Lykken, inače i suradnik na jednom od LHC eksperimenata.

Čestica Higgsovog bozona jest manifestacija energetskog polja koje prožima svemir – Higgsovog polja i njeno otkriće trebalo je objasniti zašto čestice imaju masu. Nakon desetljeća potrage za dokazima da ovo polje i čestica doista postoje, fizičari sa LHC-a  objavili su u srpnju 2012. da su otkrili novu česticu čija svojstva ukazuju na to da bi se moglo raditi o Higgsovu bozonu.

Josip Kroll sa pensilvanijskog sveučilišta koji također radi na LHC-u izjavio je : “Meni je osobno to otkriće bilo zapanjujuće. Za mene, Higgs je predstavljao nešto što se možda nalazi tamo, a možda i ne. Činjenica da zaista postoji predstavlja izvanredno postignuće.”

Ako se potvrdi da pronađena čestica zaista jest Higgsov bozon, to će biti, ne samo potvrda teorije o tome kako je čestica dobila masu, već će znanstvenicima omogućiti potpuno nove izračune koji nisu bili mogući prije nego je čestica pronađena.

Primjerice, masa nove čestice iznosi oko 126 milijardi elektronvolti  što je 126 puta više od mase protona. Ako ta čestica zaista jest Higgs, ona ima točno toliku masu koliko je potrebno da svemir bude fundamentalno nestabilan na taj način da bude uzročnik  katastrofe u dalekoj budućnosti.

To je zbog toga što se Higgsovo polje, pretpostavljaju znanstvenici,  nalazi svugdje i utječe na vakuum prostorno-vremenskog kontinuuma u svemiru.

“Higgsova masa je u direktnoj vezi sa stabilnošću vakuuma”, objašnjava fizičar Christopher Hill sa državnog sveučilišta Ohio. “Nalazi se točno na kritičnoj točki. To može biti ili kozmička slučajnost ili je neka fizikalna pojava uzrok tome. To je nešto što do sad nismo znali.”

Zanimljivo je da ako bi masa ove čestice bila drugačija za samo nekoliko postotaka, svemir ne bi bio osuđen na tako katastrofičnu budućnost, tvrde znanstvenici. No i u slučaju da svemir bude imao takav nesretan kraj, postoji bar jedna utjeha.

“Čovjek zapravo neće biti ni svjestan što se događa jer će se sve dogoditi brzinom svjetlosti, tako da što se toga tiče ne morate brinuti”, kaže Lykken.

Izvor: LiveScience

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...