Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Hrana budućnosti je na pomolu, a jedan od glavnih sastojaka bit će – struja!

Finski znanstvenici stvorili su niz jednostaničnih proteina koji su dovoljno hranjivi da se posluže za večeru, a to su uspjeli uz pomoć sustava koji napaja obnovljiva energija. Čitav proces zahtijeva samo četiri sastojka – električnu struju, vodu, ugljikov dioksid i mikrobe. Sintetička hrana stvorena je kao dio projekta Hrana iz struje, koji predstavlja suradnju Tehnološkog sveučilišta Lappeenranta i Tehničkog istraživačkog centra VTT u Finskoj.

Nakon izlaganja sirovih materijala elektrolizi u bioreaktoru, proces oblikuje prah koji se sastoji od više od 50 posto proteina i 25 posto ugljikohidrata – tekstura koja se može promijeniti mijenjanjem mikroba koji se koriste u proizvodnji.

Sljedeća faza je optimizacija sustava, kaže Juha-Pekka Pitkänen, glavni znanstveni na VTT-u, zato što bioreaktoru veličine šalice za kavu treba oko dva tjedna za proizvodnju jednog grama proteina. “Trenutno smo fokusirani na razvoj tehnologije: koncepti reaktora, tehnologija, poboljšanje učinka i kontrola procesa”, rekao je Pitkänen na konferenciji za novinare.

On predviđa da će biti potrebno oko deset godina prije nego učinkovitiji sustav bude široko dostupan – “Možda je 10 godina realističan vremenski okvir za ostvarivanje komercijalnog kapaciteta, u pogledu nužnih zakona i tehnologije.”Svijet bez gladi

Potencijalni utjecaj hrane koja se proizvodi električnom strujom i drugim široko dostupnim sirovim materijalima je golem. Trenutno, postoje dva osnovna načina na koja se može iskoristiti.

Prvo, mogla bi biti riječ o načinu da se nahrane gladni ljudi i pruži izvor hrane u područjima koji nisu prikladni za poljoprivrednu proizvodnju. Pitkänen je rekao da će u budućnosti “tehnologija moći biti prenesena u, primjerice, pustinje i druga područja koja se sukobljavaju s gladi”, te će pružati izvor jeftine i hranjive prehrane onima kojima je ona najpotrebnija.

Stroj radi neovisno o okolišnim faktorima, što znači da bi mogao neprestano hraniti ljude, rekao je Jero Ahola, profesor na Tehnološkom sveučilištu Lappeenranta. “On ne zahtijeva lokaciju s uvjetima za razvoj poljoprivrede, poput određene temperature, stupnja vlažnosti ili određenog tipa tla”.

Drugo, sintetička hrana mogla bi biti način smanjenja emisija na globalnoj razini tako što će smanjiti potražnju za stokom i usjevima koji su potrebni da se ta stoka nahrani. Trenutno, mesna industrija čini između 14 i 18 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, a i zauzima velike prostore i zemlju koji bi se mogli iskoristiti na druge načine.

Hrana iz ovog električnog projekta mogla bi smanjiti količinu neodržive poljoprivrede potrebne za punjenje naših trbuha jer nam daje manju, jeftiniju i obnovljivu metodu dobivanja hranjivih tvari. Druga rješenja ovog problema uključuju laboratorijski uzgojeno meso ili okretanje farmama insekata, što stvara manje otpada i zahtijeva manje energije.

Tražili ste na googlu:

jutarnje vijesti, nano tehnologija film

gnothi seauton

17 komentara

17 Comments

 1. Anica Mazura

  kolovoz 29, 2017 kod 7:18 pm

  Postoji sad već stari film “Soylent green” – “hrana budućnosti” (rade ju od tijela pokojnika) https://www.youtube.com/watch?v=N_jGOKYHxaQ

 2. Duljijanovic Duki

  kolovoz 29, 2017 kod 7:20 pm

  blago nama

 3. Miroslav Sedlanić

  kolovoz 29, 2017 kod 7:23 pm

  Jbg, struja je skupa 😉

 4. Gordana Zrilić

  kolovoz 29, 2017 kod 7:32 pm

  Radite svi u zemlji (polju) i imat ćete svoju hranu…Problem rješen

  • Deni Pejaković

   kolovoz 29, 2017 kod 8:59 pm

   Yep. Zasto napredovat znanost kad mozeno svi biti seljacine!

   Fakat si mi neki genijalac…

 5. Aleksandar Jurić

  kolovoz 29, 2017 kod 7:36 pm

  Gutanje struje je stari običaj sa otoka Brača.

 6. Viki Vikic

  kolovoz 29, 2017 kod 7:38 pm

  skupa je struja

 7. Vigor Vigor

  kolovoz 29, 2017 kod 8:16 pm

  Ako Znanost kaže vjerujte..u fazu:/

 8. Branko Žafran

  kolovoz 29, 2017 kod 9:03 pm

  Jedite čevape dok ih ima jer dolazi ovo

 9. Mihailo Vukovic

  kolovoz 29, 2017 kod 9:40 pm

  MOJSIJE I IZRAELSKI NAROD KOJI JE 40 GODINA LUTAO SINAJSKOM PUSTINJOM SU SE HRANILI IZ MAŠINE KOJU IM JE DAO BOG . TA HRANA JE BILA KOMPLETAN OBROK I ZVALI SU JE ,, MANA ”.

 10. Zlatko Milas

  kolovoz 29, 2017 kod 9:49 pm

  Odma ce oni napravit nakva odijela na dolarni pogon i one pipke da ga prikopcamo na sebe..i napajamo se…uh koliko cemo moc radit, bit cemo bogati a bez umora. A sve na solarni sistem. Nema glafi, para ima, ne trebas kupovat hranu. Vise sexa. Odma se napunis ha se ispraznis i tako dalje…

 11. Jopa Vrdoljak

  kolovoz 30, 2017 kod 6:22 am

  Tomislav Cetinić

 12. Daniel Miočić

  kolovoz 30, 2017 kod 1:17 pm

  Al ne more ovo zaminit janjetinu s ražnja il ribu s gradela

  • vladimir

   rujan 4, 2017 kod 8:39 pm

   Ali može gica i junica, špek i kobasice razne, pršut i šunka, kulen

 13. vladimir

  rujan 4, 2017 kod 8:36 pm

  To ja nebum jel, a samo probajte to nametati narodu i bilo bu rata. Proizvodnja hrane nije problem, problem je kriminalna izdajnička politika uništavanja hrvatskog seljaka i poljoprivredne i industrijske proizvodnje. Osim toga hrana je gica i junica i to možemo proizvoditi više nego dovoljno i jeftino da svaki građanin ove zemlje ima gicu i junicu svaki dan na stolu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Biotehnologija

Popularno

Na Vrh