Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jesu li mačke pametnije od pasa?

Premda vlasnici kućnih ljubimaca često prepričavaju dogodovštine kojima žele dokazati da su mačke pametnije od pasa, malo je znanstvenih dokaza koji bi te tvrdnje potvrdili. Jednostavan pogled na strukturu mozga ovih životinja može nam otkriti dosta toga o njihovoj inteligenciji. Mačji mozak čini 0,9% njihove tjelesne mase, dok taj postotak kod pasa iznosi 1,2. Međutim, neki znanstvenici tvrde da veličina mozga nije ključ inteligencije. Razlika u broju neurona između dviju vrsta priča drugačiju priču.

Unutar cerebralnog korteksa (područja mozga zaduženog za, između ostalog, obradu informacija, rješavanje problema i percepciju) kod mačke postoji 300 milijuna neurona, u usporedbi sa psom koji ima 160 milijuna neurona.

U posljednje vrijeme objavljene su razne studije koje pokazuju koliko je pas zapravo inteligentan. Kanidi, primjerice, mogu sortirati objekte po kategorijama (što je dokaz da su sposobni apstraktno razmišljati), te u određenoj mjeri shvatiti što čovjek misli. To znači da posjeduju specifične kognitivne osobine koje zovemo teorija uma (sposobnost razumijevanja i suosjećanja s drugima).

Što se tiče mačjih kognitivnih sposobnosti, primjetan je značajan nedostatak istraživanja, što možda ima veze s činjenicom da je s mačkama vrlo teško raditi.
2009. godine istraživači su pokušali utvrditi jesu li mačke u stanju razlučiti objekte s različitim kvantitativnim vrijednostima – što je sposobnost koja je prethodno utvrđena kod riba. Christian Agrillo, komparativni psiholog tada je izjavio: „Uvjeravam vas da je lakše raditi s ribama nego s mačkama.”
Istraživanje je pokazalo da se mačke može naučiti da razlučuju kvantitet, ali da one same po sebi nemaju razvijenu tu sposobnost onoliko koliko imaju neke druge životinje.

Druga studija pokazala je (nakon mnogo poteškoća) da mačke, poput pasa, mogu pratiti pokrete kojima im na nešto ukazujemo, što pokazuje da i one imaju rudimentarnu teoriju uma.
Istraživanje je također pokazalo da i mačke i psi mogu rješavati jednostavne zadatke kako bi došli do hrane, ali kad im zadatak postane nerješiv, pas će tražiti pomoć od čovjeka dok će mačka nastaviti s pokušajima.
To u konačnici ne znači da su psi pametniji od mačaka, već samo da imaju razvijeniju interakciju i socijalne vještine s ljudima, što ne čudi kad znamo da se pas udomaćio najmanje 20 000 godina prije mačke.

Izvor: LiveScience

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...