Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jesu li mačke pametnije od pasa?

Premda vlasnici kućnih ljubimaca često prepričavaju dogodovštine kojima žele dokazati da su mačke pametnije od pasa, malo je znanstvenih dokaza koji bi te tvrdnje potvrdili. Jednostavan pogled na strukturu mozga ovih životinja može nam otkriti dosta toga o njihovoj inteligenciji. Mačji mozak čini 0,9% njihove tjelesne mase, dok taj postotak kod pasa iznosi 1,2. Međutim, neki znanstvenici tvrde da veličina mozga nije ključ inteligencije. Razlika u broju neurona između dviju vrsta priča drugačiju priču.

Unutar cerebralnog korteksa (područja mozga zaduženog za, između ostalog, obradu informacija, rješavanje problema i percepciju) kod mačke postoji 300 milijuna neurona, u usporedbi sa psom koji ima 160 milijuna neurona.

U posljednje vrijeme objavljene su razne studije koje pokazuju koliko je pas zapravo inteligentan. Kanidi, primjerice, mogu sortirati objekte po kategorijama (što je dokaz da su sposobni apstraktno razmišljati), te u određenoj mjeri shvatiti što čovjek misli. To znači da posjeduju specifične kognitivne osobine koje zovemo teorija uma (sposobnost razumijevanja i suosjećanja s drugima).

Što se tiče mačjih kognitivnih sposobnosti, primjetan je značajan nedostatak istraživanja, što možda ima veze s činjenicom da je s mačkama vrlo teško raditi.
2009. godine istraživači su pokušali utvrditi jesu li mačke u stanju razlučiti objekte s različitim kvantitativnim vrijednostima – što je sposobnost koja je prethodno utvrđena kod riba. Christian Agrillo, komparativni psiholog tada je izjavio: „Uvjeravam vas da je lakše raditi s ribama nego s mačkama.”
Istraživanje je pokazalo da se mačke može naučiti da razlučuju kvantitet, ali da one same po sebi nemaju razvijenu tu sposobnost onoliko koliko imaju neke druge životinje.

Druga studija pokazala je (nakon mnogo poteškoća) da mačke, poput pasa, mogu pratiti pokrete kojima im na nešto ukazujemo, što pokazuje da i one imaju rudimentarnu teoriju uma.
Istraživanje je također pokazalo da i mačke i psi mogu rješavati jednostavne zadatke kako bi došli do hrane, ali kad im zadatak postane nerješiv, pas će tražiti pomoć od čovjeka dok će mačka nastaviti s pokušajima.
To u konačnici ne znači da su psi pametniji od mačaka, već samo da imaju razvijeniju interakciju i socijalne vještine s ljudima, što ne čudi kad znamo da se pas udomaćio najmanje 20 000 godina prije mačke.

Izvor: LiveScience

5 komentara

5 Comments

 1. AtomicLolo

  4 svibnja, 2015 u 4:54 pm

  Ja mislim da su psi pametniji od mačka… Ne zato sto ja nemam macku ili ih mrzim nego zato sto ja u psu vidim čovjeka, kada svoga psa gledam u oci ja mislim da ce svaki tren progovoriti… ja sam svoga psa puno toga naucio… evo zasto ja nemam macku i zasto ju ne zelim imati: ja znam da su mekane i slatke ali ja u tim mackama ne vidim nista, npr. kada si tužan dali ce macka doči do tebe i staviti šapu na tvoju ruku? naravno da neče… Oni koji se ne slazu s mojim komentarom neka komentiraju a oni koji se slazu neka lajkaju!

  • Majda

   8 svibnja, 2015 u 9:47 pm

   Naravno da će mačka doći do tebe ako si tužan,moja mačka je uvijek uz mene i oslobađa me od stresa i tuge to što nemaš iskustva s mačkama to je druga priča!

  • Ivana

   16 siječnja, 2017 u 10:03 pm

   Mačke se mogu snaći i bez vlasnika a pas ako ne može da nađe hranu potražiti ce pomoć vlasnika a mačka ce nastaviti tražiti i bez vlasnika

   Macka je inteligentnija

 2. Chomylee

  28 svibnja, 2015 u 3:04 am

  Moj mačak razume sve što kažem dok imam salame, kad nema salame ništa nerazume možeš ga jebat. 😀

  • Anonimno

   16 siječnja, 2017 u 10:05 pm

   Haha kad nema salame mos ga jebat tak i moj

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Unatoč prilično rezerviranoj prirodi, mačke su savršeno sposobne prepoznati svoja imena kada ih se zove. Iako su vlasnici mačaka nesumnjivo već dugo sigurni da...

Biljke i životinje

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike. Znanstvenici su,...

Biljke i životinje

Kako se čovjek nosi s drugim inteligentnim bićima? Mi ljudi imamo sposobnost učenja, razmišljanja i rješavanja problema. Mi smo samosvjesni, a također smo svjesni...

Biljke i životinje

Dok nas gledaju, često se čini da psi znaju što mislimo. Njihov položaj kao čovjekov najbolji prijatelj jača konstantno, a  sposobnost da razumiju i...

Oglašavanje