Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Kako bi izgledala Antarktika nakon otapanja leda

Jeste li se ikad zapitali što se nalazi ispod debelih naslaga leda na Antarktici koje su na nekim mjestima debele i više od 3 kilometra?

antartika-ispod-leda

Sve do nedavno o tome smo mogli samo nagađati; karte koje su rađene bile su zasnovane na pretpostavkama i zastarjeloj tehnologiji. NASA je, međutim, objavila video koji pokazuje rezultate onog što oni nazivaju Bedmap 2, najnoviji i najprecizniji pogled na uvijek zanimljivu kopnenu masu Antarktike. Poput izvornog Bedmapa, on uključuje tri različita seta podataka: podaci o površinskom reljefu, debljini leda i topografiji čvrstog tla.

Sastavio ga je jedan od vodećih centara za istraživanje okoliša British Antarctic Survey na osnovu milijunske baze podataka, a velik dio podataka pristigao je i od NASA-ine operacije Ice Bridge. Pri tom NASA-inom istraživanju više su se služili avionima DC-8 i drugim avionima opće namjene, nego satelitima, kako bi se pratile promjene na polarnom ledu.

Laserski altimetri, radar, gravimetar i magnetometar, samo su neki od alata kojima se NASA pomagala u nastojanju da otkrije kako zapravo izgleda tlo na Antarktici.

Iza projekta Bedmap 2 ne stoji samo obična radoznalost; ledene ploče na Antarktici neprestano se kreću, otapaju i ponovo zamrzavaju, a ono što se tamo događa ima izuzetno velik utjecaj na vrijeme, klimu, obrasce oceanskih struja, razinu mora te migracijske modele kod životinja, što ovo najizoliranije područje na svijetu čini ujedno i najutjecajnim. Stoga je u ovom razdoblju planetarnog zatopljenja više no ikad potrebno produbiti saznanja o tome kakve će se promjene u budućnosti događati na Antarktici.

Izvor: PopSci

17 komentara

17 Comments

 1. Unimatriks Ziro

  2 kolovoza, 2013 u 5:22 pm

  izgledala bi ružno 🙂

 2. Emir Zunic

  2 kolovoza, 2013 u 5:24 pm

  Slatko sam se nasmijao 😀

 3. Mrzim Mrzim Fejs

  2 kolovoza, 2013 u 5:28 pm

  nismo, ali smo se zapitali sta se nalazi ispod debelih naslaga amerikanaca

 4. Matija Dujan

  2 kolovoza, 2013 u 5:29 pm

 5. Nenad Kirich

  2 kolovoza, 2013 u 5:31 pm

  Skeniraju oni sve u 16 da nađu još koji izvor Eurosupera. ,)

 6. Tihomir Vrbanić

  2 kolovoza, 2013 u 5:41 pm

  Karta koja je nađena u Turskoj knjižnici,a potjeće još i prije 14 stoljeća, prikazuje antartiku kao 2 otoka. Bez leda. To je zanimljivije nego ovo što NASA prikazuje.

  • Luka

   10 kolovoza, 2013 u 5:56 pm

   Pa mozda se planet promjenio od tada? Di je logika?

   • Maky

    21 kolovoza, 2013 u 1:40 pm

    Di je tebi logika? Ono sto je “zanimljivo” je da karta potjece daleko iza 14. stoljeca a u to vrijeme “moderni” covjek nije imao detaljnu kartografiju antartike..Procitaj si o tome..na toj karti su vec ucrtani dijelovi koje je moderna znanost tek sada otkrila nakon sto se led otopio..sto bi reklo da “u ono vrijeme” stoljecima iza, taj dio nije bio pod ledom..Definitivno zanimljivije..

 7. Hilda Krstevska

  7 listopada, 2015 u 10:36 pm

  Blatno.

 8. Petar Radic

  7 listopada, 2015 u 10:47 pm

  Nikako.

 9. Moreno Srebovt

  7 listopada, 2015 u 10:51 pm

  Fascinantno

 10. Vedran Grubešić

  7 listopada, 2015 u 11:10 pm

  S tim da bi globalna razina mora znatno porasla pa i to treba uzeti u obzir. Priobalne nizine, do kojih more može doprijeti, bile bi potopljene.

 11. Visar Karaxhiu

  8 listopada, 2015 u 5:05 am

  Ensar Sakman

 12. Krivec Momir

  8 listopada, 2015 u 7:25 am

  kao svaka druga morska površina

 13. Petra Mazur

  8 listopada, 2015 u 7:56 am

  Jezdimir SJ Hlad

 14. Zlatko Markovcic

  8 listopada, 2015 u 8:40 am

  Ncickana tornjevima za crpljenje nafte 🙂

 15. Alen Štimac

  8 listopada, 2015 u 7:44 pm

  I bio bi mir dok pomahnitali i gladni ostaci čovječanstva ne bi navalili na pustoš planina i ravnica……

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Kad je paleontolog Thomas Mörs zavirio u mikroskop dok je sortirao sitne fosile stare 40 milijuna godina, pronađene na otoku Seymour u blizini vrha...

Arheologija i paleontologija

Čudna stabla, s nekim značajkama današnjih tropskih stabala, rasla su jednom na Antarktici, pokazala su najnovija istraživanja. Prije otprilike 200 milijuna godina, tijekom kasnog...

Ekologija i okoliš

Exetersko sveučilište je izvijestilo o novom istraživanju kojeg su proveli, a koje kaže da bi ulična LED rasvjeta mogla biti podešena tako da smanji...

Zemlja

Istraživači su u stvarnom vremenu promatrali kako se jezero na površini debelog leda na Grenlandu u nekoliko sati prazni kroz duboke pukotine i taj...

Oglašavanje