Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Kako bi izgledao život na Zemlji da nemamo Mjesec

“Najznačajnije kod lunarnog putovanja nije to što je čovjek nogom kročio na Mjesec, već to što je odatle mogao baciti pogled na Zemlju” – Norman Cousins

Što bi na Zemlji bilo drugačije bez Mjeseca? Naše najbliže svemirsko tijelo ima velik utjecaj na nas. Uz njegovu pomoć, ne samo da se oblikovala naša biološka evolucija, već je utjecao na evoluciju čitavog planeta. Nastao prije otprilike 4,5 milijarde godina, kad je naš solarni sistem bio u svojim začecima, nakon udara planetoida (vjerojatno veličine Marsa) u mladu proto-Zemlju, naš je kompanjon s nama u orbiti od pamtivijeka.

Potpuno je razumljiva i prihvatljiva postavka da bi život na Zemlji postojao i bez Mjeseca, ali stvari bi se bitno razlikovale. Neke promjene bile bi očite, druge suptilnije, ali u svakom slučaju postojalo bi mnoštvo toga što bismo mogli zamijetiti.

Ovo su samo neke od stvari koje bi na Zemlji bile drugačije bez Mjeseca:

(Credit: Wadsworth Publishing / ITP (L), Sagredo)
(Credit: Wadsworth Publishing / ITP (L), Sagredo)

1. Ne bi postojala eklipsa, tj. pomrčina

Sunce neprestano obasjava Zemlju praveći na svom vrhuncu sjenu koja se prostire preko milijun kilometara. Ipak, bez našeg Mjeseca udaljenog samo nekoliko stotina tisuća kilometara, ne bi bilo objekta koji bi prolazio zemljinom sjenom, stoga ne bi bilo ni lunarne pomrčine. Osim lunarne, ne bi bilo ni solarne eklipse. Mjesečeva sjena gotovo je potpuno jednaka udaljenosti Zemlje i Mjeseca; bez Mjeseca ne bi bilo sjene ni diska koji bi blokirao sunčev disk. Sljedeći veliki objekt koji može proći između Zemlje i Sunca je Venera, pa iako je takav događaj izuzetno zanimljiv, to bi bilo najbliže pomrčini što bismo mogli vidjeti kad ne bi bilo Mjeseca.

(Credit: © 2002, Keith Cooley)
(Credit: © 2002, Keith Cooley)

2. Naše morske mijene bile bi manje od današnjih i bile bi pod utjecajem Sunca

Iako je Sunčev dijametar 400 puta veći od Mjesečevog, Sunce je također u prosjeku i 400 puta udaljenije. To objašnjava zašto se oba tijela gibaju pod istom kutnom veličinom u odnosu na Zemlju. Međutim, Sunce je samo 27 milijuna puta masivnije od Mjeseca. Zašto “samo”? Zato što bi trebalo imati 400 na treću veću masu od Mjeseca, tj. 64 milijuna puta Mjesečeve mase, da bi imalo isti učinak na plimu i oseku na Zemlji kao što ga ima naš mali lunarni susjed. Kako sad stvari stoje, plima i oseka izazvane utjecajem Sunca imale bi samo 40% snage mjesečevih mijena. Kad se Sunce i Mjesec poravnaju, bilo kod “novog” ili za vrijeme faze “punog” Mjeseca, dolazi do tzv. “proljetne plime” koja iznosi 140% veličine prosječne plime, a kad su Sunce i Mjesec pod pravim kutem imamo pojavu tzv. “mrtvih mijena” kad su plime 60% manje od uobičajenih. Bez Mjeseca obrasci naših morskih mijena bili bi mnogo jednostavniji. Plime bi bile 40% veličine današnjih. Nije neka velika promjena, ali svakako bi bila vidljiva.

(Credit: Defence.pk)
(Credit: Defence.pk)

3. Noći bi bile mnogo, mnogo tamnije nego što smo navikli

Ako ste ikad proveli noć bez mjesečine u prirodi bez bilo kakvog umjetnog izvora svjetlosti, primijetili ste dvije stvari. Najprije vas ljepota noćnog neba ostavlja bez daha jer možete vidjeti na tisuće zvijezda, Mliječnu stazu, pa čak i na desetke vrlo udaljenih objekata u dubokom svemiru i sve to golim okom. Drugo što primjećujete jest činjenica da ne vidite ni prst pred nosom. Sunce je daleko sjajnije od Mjeseca pun Mjesec ima samo jedan 400.000-ti djelić Sunčeve ljetne svjetlosti. Pa ipak, sljedeći najsjajniji objekt na nebu, Venera, ima samo 14.000-ti dio svjetlosti punog Mjeseca. Toliko dugo dok je Mjesec na nebu imamo sasvim pristojan noćni vid. Bez njega naš vid nije tako učinkovit, kao što može posvjedočiti svatko tko je kampirao bez svjetiljke. Možemo sasvim sigurno utvrditi da bi se naš vid razvio sasvim drugačije bez Mjeseca i da bi naš doživljaj tame bio potpuno drugačiji.

(Credit: Tim Thompson)
(Credit: Tim Thompson)

4. Dan na Zemlji bio bi puno kraći samo 6-8 sati, tj. 1100-1400 dana u godini

Naš dan koji traje 24 sata čini se kao da se iz godine u godinu nimalo ne mijenja. U stvarnosti, promjene postoje, ali one su tako male da je potrebno čitavo stoljeće  da bi se uočile. Zemljina rotacija usporava u tako neznatnoj mjeri zahvaljući plimnim trenjima kojima je opskrbljuje Mjesec. Usporavanje je izuzetno malo i mjeri se u mikrosekundama na godinu. Tek za oko 4 milijuna godina više nećemo morati imati prijestupnu godinu kako bi održali naš kalendar funkcionalnim. Kad bi Sunce postojalo vječno, Zemlja bi eventualno usporila i postala “plimno zaključana” na isti način na koji je Mjesec “plimno zaključan” prema Zemlji, zbog čega uvijek vidimo samo jednu njegovu stranu. U tom slučaju bi dan, umjesto 24, trajao 47 zemaljskih sati. U stvarnosti, tako nešto ne može se dogoditi jer do tada će Sunce već odavno završiti svoj životni vijek.

(Credit: Mathieu Dumberry)
(Credit: Mathieu Dumberry)

5. Nagib Zemlje pri vrtnji oko svoje osi s vremenom bi strahovito varirao

Zemlja se vrti oko svoje osi pod nagibom od 23,5° u odnosu na orbitalnu ravan oko Sunca. To je točno, ali jeste li se ikada zapitali što spriječava Zemlju da se nagne i promijeni kut nagiba rotacije oko vlastite osi? Kod kompleksnijih kolebanja u gibanju, poput nutacije i precesije (kod koje dolazi do promjene u vrtnji na polovima pri čemu nebeski pol opiše kružnicu oko Sjevernoga pola ekliptike), može se dogoditi da kolebanje zahvati čitav planet. Mars je odličan primjer za to trenutno je nagnut pod kutem od 24° u odnosu na orbitalnu ravan Sunca, ali poznata je činjenica da se kod cikličnog kolebanja gibanja oko vlastite osi kojem je Mars izložen, kut tijekom vremena mijenja od 15° do čak 35°.

Zemlja je specifična jer na nju djeluju izvanjske sile koje je stabiliziraju da bi se prevenirala određena vrsta ponašanja. A znate li tko je za to odgovoran? U pravu ste, radi se o našem Mjesecu. Upravo zahvaljujući njemu naša os stabilno je nagnuta pod kutem od 23° do, tijekom vremena, 26° i tako je već stotinama milijuna godina. Bez Mjeseca ništa ne bi moglo spriječiti katastrofalne promjene u vrtnji oko zemljine osi. Vjerojatno smo nekad bili poput Merkura bez ikakvog nagiba osi rotacije u odnosu na orbitalnu ravan Sunca i zahvaljući tome, bez ikakve izmjene godišnjih doba. Ili smo možda bili poput Urana koji ima najekstremniju izmjenu godšnjih doba.

U svakom slučaju, sljedeći put kad uzmete Mjesec zdravo za gotovo, razmislite koliko različit bi bili život i čitava povijest razvoja života na Zemlji kada ne bismo imali Mjesec.

Izvor: ScienceBlogs

83 komentara

83 Comments

 1. Filip Jagić

  31 kolovoza, 2013 u 10:26 am

  dada

 2. Adi Rastoder

  31 kolovoza, 2013 u 10:33 am

  Ovi naučnici lupaju… kao da su oni napravili Mjesec, pa znaju njegovu pravu svrhu. Samo Onaj ko je napravio zemlju, Mjesec, Sunce… zna i njihovu pravu svrhu. Loptasta (sferična)nebeska tijela i njihove orbite ne nastaju kao rezultat slučajnosti. Gravitacioni centri takodje nisu rezultat slučajnosti.

  • Muhdin Ibranovic

   31 kolovoza, 2013 u 10:42 am

   nemozee nista nastati bez uzroka , samo

  • Marina Atlija

   31 kolovoza, 2013 u 10:43 am

   a sta ti lupas, nemas pojma o nicemu, pa lupas tude besmislice

  • Mrzim Mrzim Fejs

   31 kolovoza, 2013 u 10:46 am

   pričaj nam još o Njemu, židove…

  • Mario Barišić

   31 kolovoza, 2013 u 11:02 am

   I don’t even…

  • Dionizije Fa

   31 kolovoza, 2013 u 11:02 am

   ti kazes da oni lupetaju, onda dodes tu i pricas pizdarije lol

  • Silvester Staraj

   31 kolovoza, 2013 u 11:15 am

   Mjesec je umjetni satelit,zemljina gravitacija nema sile zadrzat ni upola manji objekt od mjeseca

  • Sanja Tutek Igor Velčić

   31 kolovoza, 2013 u 11:19 am

   Kako bi se nazvalo ovo tvoje izlaganje, kojim baš ništa nisi rekao? Između ostalog, kad kažeš onaj misliš na šta ?

  • Petar Liovic

   31 kolovoza, 2013 u 11:22 am

   daj molim te adi posjećaš me na crkvu u srednjem vijeku.. zašto si u ovoj grupi ako tako razmišljaš?

  • Marijan Matković

   31 kolovoza, 2013 u 11:24 am

   Neki ljudi nisu čuli za empirijski pristup 😀 najlakse je rec neki tamo gore je to napravio on sve zna i može

  • Petar Liovic

   31 kolovoza, 2013 u 11:26 am

   ajde neko pametan.. s adi-jevim razmišljanjem još bi bili u pećinama 😀

  • Mirjana Pejić

   31 kolovoza, 2013 u 11:29 am

   phahaha
   cekaj, ono, nije ti bilo glupo da napises ovako nesto?
   jbte ja ne verujem …hhahaha

  • Mirjana Pejić

   31 kolovoza, 2013 u 11:29 am

   mene bi bilo sramota da ovako i trolujem
   hahahahaha
   e, ulepsa mi dan 😀

  • Petar Liovic

   31 kolovoza, 2013 u 11:30 am

   mene ovo samo iznervira -.-

  • Manuel Huzanić

   31 kolovoza, 2013 u 11:49 am

   Jel znate u kojoj knjizi ima najvise znanstvene fantastike ??? U Bibliji ..

  • Ivan Pešić

   31 kolovoza, 2013 u 11:58 am

   onaj koji ga je stvorio zna sve….well you just went full retarded cpt. obvious

  • Amar Degirmendzic

   31 kolovoza, 2013 u 12:06 pm

   “Prirodna nauka bez religije sakata je, a religija bez prirodne nauke, slijepa je.” Albert Einstein

  • مارق هنرى

   31 kolovoza, 2013 u 12:54 pm

   naučnici mogu samo davat teorije,, ali samo Stvoritelj zna o svemiru sve,,

  • Adi Rastoder

   31 kolovoza, 2013 u 3:29 pm

   Hologram, FRAKTALI ili matrica (matrix)… je stvaralaštvo. Ipak ostaje vječno pitanje – šta je starije, kokoška ili jaje (?!)

  • Nebojsa Krstevski

   31 kolovoza, 2013 u 8:39 pm

   prirodna nauka bez religije je najzdraviji oblik znanja,a religija je slepa sama po sebi i s naukom i bez nje

  • Adi Rastoder

   31 kolovoza, 2013 u 9:20 pm

   Religija sama po sebi je promašaj, jer je uglavnom pogrešno protumačena i nije za masovnu upotrebu. Religija i njene knjige nisu za svakog. “Bog” iz religijskih spisa nije individua ili neki bradati starac već Zračenje koje u sebi sadrži određene (fraktalne) principe. Ti principi… ta matrica… je svuda oko nas, i u nama. I ima svoja ogledavanja, i ponavljanja, i pravedna je isto i za pametnog i za glupog, i za bogatog i za siromašnog. Poštovati tuđu matricu, znači očekivati da se rezultat tog poštovanja ogleda i u sopstvenoj matrici. Poruka religije jeste istina, ali ko hoće da je precizno shvati, treba dobro da se promuči sa proučavanjem. Čovjek nije stvoren bez svrhe.

  • Dino Alberini

   31 kolovoza, 2013 u 9:39 pm

   Ajde ti lijepo nazad u školske klupe, jer vidim da ti nisu jasni pojmovi “fraktali”, “matrice” “zračenje” nego kenjaš li ga kenjaš…

  • Dejan Buranji

   1 rujna, 2013 u 7:36 am

   Kažeš da orbite nisu nastale slučajno, pa onda onaj tko ih je stvorio je napravio jako loš posao jer su orbite planeta jako nestabilne. Ljudi bi to bolje napravili kad bi imali potrebnu tehnologiju.

  • Boro Bilobrk

   2 rujna, 2013 u 8:52 am

   A po cemu to orbite nisu stabilne?da nisu stabilne nastao bi poprilicni kaos u suncevom sustavu,sudarali bi se planete,asteroidi koipa-pojasa nebi ni postojali,oblik planeta bi se svakim danom mjenjao,zemlja nebi bila pod odredjenim kutem nego bi jajala okolo,itd,itd…

  • klod

   11 lipnja, 2014 u 11:28 am

   Tko je napravio Mjesec, Sunce….?

 3. Jelena Računica

  31 kolovoza, 2013 u 10:37 am

  super su vam članci. samo tako nastavite 🙂

 4. Dubravka Stambolija

  31 kolovoza, 2013 u 10:47 am

  IMAMO PRAVO SVAKO NA SVOJE MIŠLJENJE,ALI …ISTINA….PITANJE KOLIKO ZAPRAVO UOPĆE ZNAMO O KOSMOSU………..MISLIM DA SMO JOŠ U POVOJU….ŠTO NIKAKO NE ZNAČI DA U NEKE STVARI SUMNJAM

 5. Silvija Vlahovec

  31 kolovoza, 2013 u 10:48 am

  super, hvala na ovom vrlo poučnom članku

 6. Svjetlana Strižak

  31 kolovoza, 2013 u 10:50 am

  Mars ima 2 mjeseca, Jupiter 67, Saturn 62, Uran 27, Neptun 14. To su dosad otkriveni. Kako bi izgledalo da Zemlja ima više od jednog? 🙂 Fascinantna priroda 🙂

  • Manuel Huzanić

   31 kolovoza, 2013 u 11:57 am

   Jel znas kako se zovu Marsovi sateliti .? 🙂 .. I sto znace njihova imena .? 🙂

  • Svjetlana Strižak

   31 kolovoza, 2013 u 11:59 am

   ne, nisam se htjela pravit pametna 🙂 (pokupila sam podatke sa Wikipedije) nego sam fascinirana tom činjenicom i volim promatrati nebo :)…..pa da podijelim s ljudima :))))

  • Boro Bilobrk

   31 kolovoza, 2013 u 12:16 pm

   Fobos I deimos (strah I uzas) cist radi informacije 🙂

  • Svjetlana Strižak

   31 kolovoza, 2013 u 12:19 pm

   ne pamtim imena ni ljudi, a i ova ću zaboravit začas. Svejedno thnx na info 🙂

  • Boro Bilobrk

   31 kolovoza, 2013 u 12:22 pm

   Nemas beda 😉

  • Aleksandar Maravić

   31 kolovoza, 2013 u 2:59 pm

   naravno pošto je Mars po rimskoj mitologiji bog rata, onda ima i logike da mu mjeseci nose takva imena

  • Dino Alberini

   31 kolovoza, 2013 u 9:37 pm

   Marsovi sateliti su male stijene koje ne bi imale nikakvog utjecaja na Zemlju da su kojim slučajem u njenoj orbiti.

  • Boro Bilobrk

   1 rujna, 2013 u 3:03 am

   Da su te “male” stijene u istoj orbiti oko zemlje kao oko marsa zbog gravitacije zemlje bi imali I te kakvog utjecaja jer bi se mnogo vecom brzinom priblizavali zemlji nego marsu…

 7. Manuel

  31 kolovoza, 2013 u 1:46 pm

  Mi ćemo u budućnosti biti poput “skakavaca” .. kada istrošimo resurse iz Zemlje “skočit” ćemo na drugi planet i tako dalje …. Zemlja je samo početak ..

 8. Manuel Huzanić

  31 kolovoza, 2013 u 11:52 am

  Dok znanstvenici sve dokazuju, svećenici kazu samo “čudni su putevi Gospodnji”

 9. Boro Bilobrk

  31 kolovoza, 2013 u 12:06 pm

  zasto neki ljudi koriste svaki clanak na ovom portalu da bi pljuvali po crkvi,bibliji I ostalome??ohladite malo tenzije I komentirajte nesto posteno u vezi clanka…recimo zasto nije napomenuto u clanku da je mjesec nastao u samo 100-tinjak godina ili da nam sluzi kao stit od asteroida I zasto je tako “mrtav”…

  • Dino Alberini

   31 kolovoza, 2013 u 9:41 pm

   Zato jer se uvijek nađe neki krembil koji pljuje po znanosti u korist biblije, crkve i sličnih kretenarija.

  • Boro Bilobrk

   1 rujna, 2013 u 2:49 am

   Svatko ima pravo na svoje misljenje I pravo na religiju ili ne-religiju no to opet nije razlog da se ovakav clanak komentira na taj nacin…

 10. Milivoj Žimbrek

  31 kolovoza, 2013 u 12:13 pm

  Onaj je napravio Zemlju, ahahahahahahahahaha…

 11. Dorian Grey

  31 kolovoza, 2013 u 1:39 pm

  Ludilo brale

 12. Ružica Pavković

  31 kolovoza, 2013 u 2:40 pm

  Navodno da Mjesec nije baštako jako dugo oko Zemlje. Neki pretpostavljaju da je on “doguran” i da je nekada bo oko Saturna, da je to šuplja,umjetna tvorevina i sl. Da mu je površina izokrenuta kao naopaka rukavica (što je trebalo biti u njutzra vani je i obrnuto), svašta nešta, kao i starost stijena koje su starije od same Zemlje.

 13. Hasan Omerovic

  31 kolovoza, 2013 u 10:05 pm

  ako je mesec “duša”zamisli da jupiterijanac

 14. Hasan Omerovic

  31 kolovoza, 2013 u 10:05 pm

  da si

 15. Sanjin Hadžihajdarević

  1 rujna, 2013 u 8:17 am

  ne bi bilo plime i oseke

 16. Nikola

  17 rujna, 2013 u 12:52 am

  Učili smo da Mjesec diže svojom masom, privlači, mora Svijeta, ali kad je plima, Mjesec iznad nas, a plima je i ispod nas, na drugom dijelu Planete.
  A život na Zemlji će biti dok je Zemlja živa, a živa je dok je u utrobi užarena i plusira 3 do 5 Hz, diše, pa imamo vulkane, no kad sva lava izadje, dolje se spušta sva voda, a tada prestaje i Život na njoj, jer samo sa vulkanima i kretanjem, zemljotresima, kontinenata, ali dna Mora, mijenjaju se atomi, svi elementi, mi učili 106 ih ima, no sad mala mi kaže, 116, ali kad se ne bude micalo tlo, nema života ni od 100 “komada” Sunca. (moje mišljenje). Pozdrav svima!

 17. Nikola

  17 rujna, 2013 u 1:19 am

  “Sve u svemiru ima svoju vibraciju, svaki planet i svaki atom univerzuma pulsiraju u svom ritmu. Zemlja ima svoju vibraciju kao planet, ali i svaki njen dio zbog svoje različitosti i posebnosti ima posebnu vibraciju koje sve zajedno daju Zemljinu prepoznatljivu vibraciju u svemiru. Svaki čovjek, životinja, biljka i kristal imaju specifičnu vibraciju, tj. ritam.” http://alternativa.hr/content/view/1544/199/

 18. ivan

  18 rujna, 2013 u 9:45 am

  Inače ovo mi je dobra portal, i često ga čitam ali kada zaskrolam na komentare, jednostavno mi se zgadi i portal i komentari i komentatori i sve. Neki ismijavaju znanost, neki boga, neki ljude, neki sebe… Jednostavno, uvati me sraćka i moram na wc. Znanost nije dokazala postanak zemlje i života na njoj, kao što niko od vas pacijenata nemate dokaz da je nije stvorio Bog, stoga zečepite svoja usta. Nemojte mi ići sa onom teorijom “velikoga praska” i kaosa jer mogućnost da je zemlja stvorena slučajno iz kaosa isto je kao da tornado prođe po deponiji smeća i iza sebe ostavi najmoderniji Airbus A380. Oću razumno objašnjenje, a dok mi ga ne date ne serrite po komentarima!

 19. Monte Dushano

  6 listopada, 2013 u 6:05 pm

  Kako se ovdje neki ljudi svađaju bez veze. Pa strašno. 🙁

 20. Ebu-Bekr Es-Siddik

  19 veljače, 2015 u 3:44 pm

  „I od Njegovih znakova je stvaranje nebesa i zemlje i svih živih bića što ih je po njima razasuo.I On je moćan da ih iskupi kada bude htio“. (Eš – Šura, 29.)

 21. TeBra NeBra

  19 veljače, 2015 u 4:11 pm

  nikako 😛

 22. Leo Lazar Jakšić

  19 veljače, 2015 u 5:40 pm

  Ajoj, vidio sam to. Grozno.

 23. Ante Ćaćić

  20 veljače, 2015 u 9:38 am

  Bolje nego u ‘rvackoj !!!

 24. Maxim Pelin Gorki

  20 veljače, 2015 u 5:34 pm

  kako bi izgledao život na zemlji da nemamo rakije??

 25. Rusmir Mesinovic

  7 listopada, 2016 u 7:24 pm

  Mjesec, zemlja i sunce….drvo, grana i pupoljke. …

 26. Boris Svancer

  7 listopada, 2016 u 7:26 pm

  Ne bi bilo mjesečnice.

 27. Ana Jurjević

  7 listopada, 2016 u 7:59 pm

  Ne bi bilo vukodlaka…

 28. Ivica Išek

  7 listopada, 2016 u 8:14 pm

  Bez mjeseca nemoguce jer bi se vrtila nenorrmalno

 29. Adi Zaganjor

  7 listopada, 2016 u 9:37 pm

  Ne bi Jašar moga da pjeva mesečina mesečina joj joj…..

 30. MG Ikich

  7 listopada, 2016 u 9:40 pm

  A ko je napravio mjesec?

 31. Dejan Nikić

  8 listopada, 2016 u 6:38 am

  Valerijan evo ti odgovor na pitanje tko je bitniji za zemlju

  • Valerijan Štern

   8 listopada, 2016 u 11:20 am

   Po ovome : Zemlja je specifična jer na nju djeluju izvanjske sile koje je stabiliziraju ??

  • Valerijan Štern

   8 listopada, 2016 u 11:20 am

   Izračunato je da gravitacijska sila između Sunca i Mjeseca iznosi 4.3×1020 N, a gravitacijska sila između Zemlje i Mjeseca iznosi 2×1020 N. Iz ovih podataka vidimo da Sunce privlači Mjesec dvostruko jače nego Zemlja. Ako je tako zašto onda Mjesec ne padne na Sunce???

  • Valerijan Štern

   8 listopada, 2016 u 11:22 am

   Evo odgovora od dr.sc.H.Nikolić, IRB

  • Valerijan Štern

   8 listopada, 2016 u 11:22 am

   Prije nego što odgovorimo na postavljeno pitanje, pretpostavimo nakratko da Mjeseca nema. Poznato je da Sunce privlači Zemlju gravitacijskom silom. Znači li to da bi Zemlja trebala pasti na Sunce? Odgovor je NE, kao što je i za očekivati, jer znamo da Zemlja ne pada na Sunce (inače ne bi bilo nas ovdje da diskutiramo o tome). Naime, iz opće mehanike je poznato da smjer sile na neko tijelo ne određuje smjer brzine gibanja tog tijela, nego samo smjer PROMJENE brzine tog tijela. Pri kružnom gibanju Zemlje oko Sunca brzina je uvijek okomita na smjer gravitacijske sile. Budući da kružno gibanje nije gibanje po pravcu, smjer brzine je u svakom trenutku drugačiji, tj. brzina se stalno mijenja. Ta promjena brzine posljedica je privlačne gravitacijske sile. Dakle, kružno gibanje Zemlje oko Sunca u skladu je sa činjenicom da Sunce privlači Zemlju. (U stvarnosti putanja Zemlje oko Sunca nije savršena kružnica nego malo izdužena kružnica – elipsa, no to nije jako važno za razumijevanje odgovora na postavljeno pitanje.)

   Kao što Zemlja kruži oko Sunca, tako i Mjesec kruži oko Zemlje. Međutim, netko bi se mogao zapitati slijedeće: budući da Sunce privlači Mjesec dvostruko većom silom nego što Zemlja privlači Mjesec, zašto je Zemlja, a ne Sunce, taj objekt oko kojeg Mjesec kruži? Odgovor je da Mjesec kruži i oko Zemlje i oko Sunca. Udaljenost od Sunca do Zemlje mnogo je veća nego udaljenost od Zemlje do Mjeseca. To znači da sa stajališta Sunca Zemlju i Mjesec možemo tretirati kao jedan objekt, nazovimo ga Zemlja-Mjesec, koji kruži oko Sunca. Točnije, centar mase sistema Zemlja-Mjesec kruži oko Sunca. (Jos tocnije, sva tri objekta kruže oko centra mase tih triju objekata, no taj centar mase vrlo je blizu centru Sunca jer je masa Sunca mnogo veća od mase sistema Zemlja-Mjesec). Kada sistem Zemlja-Mjesec pogledamo izbliza, u smislu da vidimo i udaljenosti mnogo manje nego što je udaljenost od Sunca do Zemlje, vidimo da se taj sistem sastoji od dva objekta. Ako promatramo sistem sa položaja centra mase sistema Zemlja-Mjesec, vidjet ćemo da Zemlja i Mjesec kruže oko tog centra mase. Budući da je masa Zemlje mnogo veća od mase Mjeseca, taj centar mase nalazi se blizu centra Zemlje, tako da promatrač na Zemlji može reći da Mjesec kruži oko Zemlje.

 32. Benjamin Miskic

  8 listopada, 2016 u 7:32 am

  #KATASTROFA

 33. Mario Jerkovic

  8 listopada, 2016 u 9:59 am

  Kakav bi tek zivot na Zemlji bio bez politicara, bankara, rotchilda, rockfelera i ostalih govana!?

 34. Samir Jusic

  8 listopada, 2016 u 10:31 am

  Isto,samo ne bi bilo mjesečine

 35. Martin Suvalj

  8 listopada, 2016 u 11:01 am

  Fascinantno….

 36. Josip Zenčić

  8 listopada, 2016 u 1:08 pm

  Kao prvo, da nemamo mjesec, znaci ne bi bilo ni strahovitog sudara sa planetoidom pa tko zna kakvu rotaciju imala i gdje bi zemlja bila danas…

 37. Dejan Šušak

  8 listopada, 2016 u 10:21 pm

  po ovom svemu što je napisano netreba nam mjesec. ništa značajno se nebi desilo

 38. Sandro Benić

  9 listopada, 2016 u 3:47 am

  Opet govna na meniju. Bogami imate jebenu probavu.

 39. Martina Tina Ja

  9 listopada, 2016 u 8:08 pm

 40. Veselin Brkić

  10 listopada, 2016 u 4:53 am

  Zgodno štivo ! Jedno od rijetkih gdje nema neznanstvene teorije.

 41. Veselin Brkić

  10 listopada, 2016 u 4:53 am

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Planete i mjeseci

Kina je 24. studenog poslala još jednu misiju na Mjesec, a misija ovaj put ima za cilj donijeti uzorke s Mjeseca na Zemlju. Sonda...

Planete i mjeseci

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec izvršila 2013. godine.

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.