Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kako danas izgleda jezgra nuklearnog reaktora u Fukushimi? Prve snimke donosi nam podvodni robot

Podvodni robot koji je poslan u jedan od poplavljenih reaktora japanske tvornice Fukushima dostavio je svoje prve slike i snimke, što znači da je obavljen ključni korak prema čišćenju mjesta.

Robot se zove “Little Sunfish”, ili “mini manbo”, ili po naški – Mali Bucanj. Tokijska elektroprivreda (TEPCO), koja vodi čišćenje, objavila je prvi robotov snimljeni materijal.

Prošle srijede robot je pušten u Fukushiminu jedinicu 3, jedan od tri reaktora koji su u ožujku 2011. pretrpjeli katastrofalna oštećenja nakon što je tsunami udario nuklearku Fukushima Daiichi. Oko 160.000 ljudi evakuirano je iz obližnjeg područja kao posljedica curenja zračenja, s malo izgleda da se ikada vrate u svoje domove.

“Ovo je prvi put da je robot ušao u reaktorsku posudu reaktora 3”, izjavio je Takahiro Kimoto, glasnogovornik TEPCO-a, za Japan Times. “Mislimo da je ovo veliki korak.”

U video snimkama snimljenima robotom, unutar reaktora može se vidjeti razbacana oprema. Neke čelične rešetke koje su funkcionirale kao skele bile su također na pogrešnom mjestu, što inženjeri nisu mogli objasniti.

Međutim, robot nije pronašao rastaljeno gorivo u ovom prvom izletu, koji je trajao tri sata. Ovo je bilo tek testiranje robota. Sljedeći korak će biti da robot još dublje uđe u jedinicu 3, gdje je voda duboka oko 6 metara. Krajnji je cilj pronaći svo rastaljeno radioaktivno gorivo iz reaktora, tako da postupak čišćenja može započeti.

Robot, odnosno podvodni ROV (Remotely Operated Vehicle), dužine je samo 30 centimetara i širine 13 centimetara. Opremljen je prednjim i stražnjim kamerama te LED žicama. Pet potisnika, četiri na stražnjoj strani i jedan na prednjoj strani, pomažu upravljati kroz Fukushimu.

Robot je u 3. jedinicu kroz bušotinu koju su izveli inženjeri, s dugim kabelom za napajanje i sa sustavom praćenja. Ova bušotina promjera je samo 14 centimetara, taman toliko široka da se Mali Bucanj kroz nju provuče.

Robot može podnijeti razine zračenja do 200 Siverta na sat. No, neki dijelovi elektrane imaju razine do 530 Siverta na sat, više nego dovoljno za usmrćivanje čovjeka. Ostali roboti, koji su prije Malog Bucnja poslani unutar nuklearne elektrane Fukushima, nisu uspjeli obaviti svoj zadatak.

Proces čišćenja Fukushime bit će dug i skup. Inženjeri ne očekuju da će uopće pronaći cjelokupnost otopljenog goriva iz tri reaktora do 2021. Potrajat će četiri desetljeća kako bi se očistilo gorivo i u potpunosti ugasila Fukushima, a trošak se procjenjuje na 188 milijardi dolara.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...