Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Kineski fizičari uspjeli izmjeriti Einsteinovo “sablasno djelovanje na daljinu”

Kineski su fizičari izmjerili brzinu “sablasnog djelovanja na daljinu” – naizgled trenutnu interakciju između dviju isprepletenih kvantnih čestica.(Isprepletene čestice su stvorene istovremeno i na istom mjestu u prostoru, ali bez obzira koliko ih udaljimo neposredno utječu jedna na drugu.) Iako njihova tehnika i metodologija nisu u stanju dati preciznu brzinu, ona iznosi približno 3 trilijuna metara u sekundi.

“Sablasno djelovanje na daljinu” je termin koji je skovao Einstein kako bi opisao isprepletene kvantne čestice koje imaju gotovo istovremenu interakciju, bez obzira na udaljenost, probijajući brzinu svjetlosti , a time i teoriju relativnosti. Prema postojećim teorijama kvantne mehanike nemoguće je poslati podatke između dvije kvantne čestice jer to ne podržava teorija relativnosti. Mnogo je posla napravljeno na ovom području pa su pojedini fizičari došli do uvjerenja da je komunikacija brža od svjetlosti, uz neke pametne manipulacije isprepletenih čestica, ipak moguća.

Sada, zahvaljujući istom timu kineskih fizičara koji su lani izveli kvantnu teleportaciju na rekordnoj udaljenosti, imamo saznanje da “sablasno djelovanje na daljinu” ima donju granicu oko 3 trilijuna metara u sekundi. Fizičari ipak ne isključuju mogućnost da je prijenos zapravo trenutan, ali postojeća oprema i metodologija jednostavno nisu u stanju dati preciznije podatke.

kineski-dijagram-sablasnog-djelovanja

Da bi došli do ovog podatka fizičari su u baznoj stanici proizveli par isprepletenih fotona, a zatim su svaku polovicu para prenijeli na različita prijemna mjesta koja su međusobno bila udaljena 15,3 km i usklađena sa stranama svijeta kako bi se što više smanjio utjecaj zemljine rotacije (koji je znatan kad se mjere ovakve brzine). Proces je ponavljan kontinuirano u razdoblju od 12 sati kako bi se sakupilo što više podataka, a mjerena brzina bila što preciznija.

I druge istraživačke skupine već su pokušale izmjeriti brzinu “sablasnog djelovanja na daljinu”, ali su se suočili s neodređenošću lokacije odnosno nedostatkom u metodologiji koja podrazumijeva kvantnu dislociranost koju ovaj eksperiment zahtijeva. Ovaj put, tvrde fizičari, ti nedostaci su izbjegnuti, a brzina od 3 trilijuna metara u sekundi je gotovo u potpunosti ispravna.

U posljednje vrijeme svjedoci smo uspjeha znanstvenika u teleportaciji isprepletenih fotona na udaljenost od preko 143 km, prve izvedene teleportacije između makroskopskih objekata i prve optičke mreže koja se može nositi i s konvencionalnim i s kvantnim podacima. Sada smo na točki gdje kvantni internet – neovisno o tom služi li se u prijenosu informacija konvencionalnim vlaknima ili satelitima – postaje izvediv. Ako se ispostavi da se razmjena podataka može obavljati pomoću kvantne isprepletenosti, sada znamo da će to biti brže od brzine svjetlosti.
U najmanju ruku ovo je jedno od prvih promatranja subluminalnog svemira, što je značajna činjenica za sve znanstvenike.

Izvor: ExtremeTech

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Klima

Zemlja postoji već 4,5 milijardi godina i prošla je kroz mnoge promjene. Od početne užarene kugle magme, Zemlja se ohladila i formirala prve tektonske...

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...