Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Lagana tjelovježba popravlja vid

Foto: Pixabay

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje očiju.

Američki stručnjaci su istražili kako tjelovježba utječe na mozak tako što su mjerili otkucaje srca na 18 ispitanika. Oni su zatim morali obaviti orijentacijski zadatak dok su se nalazili na sobnom biciklu. Taj postupak se ponavljao za vrijeme obavljanja vježbi niskog i visokog intenziteta te za vrijeme odmora. Studija je objavljena u časopisu The Journal of Cognitive Neuroscience.

Znanstvenici su otkrili kako je lagana tjelovježba aktivirala vizualni korteks koji je odgovoran za obradu vizualnih informacija. Autor studije prof. Barry Geisbrecht je pokazao da pojačana aktivacija mijenja način na koji se informacija predstavlja. To je jako važno jer način na koji se koristi ta informacija bi potencijalno mogao biti drugačiji.

Foto: Pixabay

U studiji iz 2014. koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Emory u Atlanti otkriveno je kako vježbanje sprječava pojavu sljepoće kod miševa. Uz pomoć tjelovježbe njihova mrežnica se ojačala i tako zaštitila od degenerativnih bolesti.

Lagana tjelovježba koja ne zahtijeva veliki napor, kao što je npr. hodanje, može poboljšati naš vid i ojačati stanice u mozgu odgovorne za obradu vizualnih informacija. Međutim, kada se radi o vježbanju jačeg intenziteta (trčanje, plivanje ili bicikliranje), znanstvenici smatraju da nema takve dobrobiti za zdravlje očiju. Primjerice, mnogi trkači osjete zamagljenje vida nakon trčanja, što je često rezultat niskog krvnog tlaka, dehidracije pa čak i nedostatka hranjivih tvari u organizmu.

1 komentar

1 komentar

  1. Ivan Katalenić

    7 kolovoza, 2017 u 8:48 am

    Ta stranica je isto cancer.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Veličina zjenice oka može otkriti radi li mozak majmuna brzo ili sporo. Veličinom zjenice može se predvidjeti hoće li majmun previše ili čak premalo procjenjivati, tvrde...

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...

Treninzi koje smo radili prije nekoliko godina još i danas mogu utjecati na naše zdravlje. Tako kaže fascinantna studija sa Sveučilišta Duke. Rezultati studije...

Oglašavanje