Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Lagana tjelovježba popravlja vid

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje očiju.

Američki stručnjaci su istražili kako tjelovježba utječe na mozak tako što su mjerili otkucaje srca na 18 ispitanika. Oni su zatim morali obaviti orijentacijski zadatak dok su se nalazili na sobnom biciklu. Taj postupak se ponavljao za vrijeme obavljanja vježbi niskog i visokog intenziteta te za vrijeme odmora. Studija je objavljena u časopisu The Journal of Cognitive Neuroscience.

Znanstvenici su otkrili kako je lagana tjelovježba aktivirala vizualni korteks koji je odgovoran za obradu vizualnih informacija. Autor studije prof. Barry Geisbrecht je pokazao da pojačana aktivacija mijenja način na koji se informacija predstavlja. To je jako važno jer način na koji se koristi ta informacija bi potencijalno mogao biti drugačiji.

U studiji iz 2014. koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Emory u Atlanti otkriveno je kako vježbanje sprječava pojavu sljepoće kod miševa. Uz pomoć tjelovježbe njihova mrežnica se ojačala i tako zaštitila od degenerativnih bolesti.

Lagana tjelovježba koja ne zahtijeva veliki napor, kao što je npr. hodanje, može poboljšati naš vid i ojačati stanice u mozgu odgovorne za obradu vizualnih informacija. Međutim, kada se radi o vježbanju jačeg intenziteta (trčanje, plivanje ili bicikliranje), znanstvenici smatraju da nema takve dobrobiti za zdravlje očiju. Primjerice, mnogi trkači osjete zamagljenje vida nakon trčanja, što je često rezultat niskog krvnog tlaka, dehidracije pa čak i nedostatka hranjivih tvari u organizmu.

1 komentar

1 komentar

  1. Ivan Katalenić

    7 kolovoza, 2017 u 8:48 am

    Ta stranica je isto cancer.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Prosječna zaposlena osoba danas provede bar osam sati dnevno gledajući u ekran svog računala na poslu, ne računajući sate koje utroši provjeravajući aplikacije na...

Wellness i prehrana

Postoji li recept?

Zdravlje i Medicina

Osim gubitka težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je “početi vježbati” ili “više vježbati” i premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve “žustro”...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje