Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Mesne okruglice od davno izumrlog mamuta: Australska tvrtka “oživljava” meso izumrlih vrsta

Foto: YouTube/Vow

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje.

Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima meso uzgojeno iz stanica, bez klanja životinja, te istaknuti vezu između stočarske proizvodnje, uništavanja divljine i klimatske krize.

Mamutovu mesnu okruglicu proizvela je australska tvrtka Vow, koja ima drugačiji pristup uzgojenom mesu. Poznato je da danas postoje brojne tvrtke koje rade na zamjenama za konvencionalno meso, poput piletine, svinjetine i govedine, ali tvrtka Vow ima za cilj miješati i spajati stanice nekonvencionalnih vrsta kako bi stvorili nove vrste mesa.

Tvrtka je već istražila potencijal više od 50 vrsta, uključujući alpaku, bivole, krokodile, klokane, paunove i različite vrste riba. Prvo tako uzgojeno meso koje će se komercijalno prodavati bit će japanske prepelice, za koje tvrtka očekuje da će se ove godine naći u restoranima u Singapuru.

“Imamo problem s promjenom ponašanja kada je u pitanju konzumacija mesa. Naš cilj je potaknuti nekoliko milijardi mesojeda ka konzumaciji hrane koja se može proizvesti u elektrificiranim sustavima. Vjerujemo da je to najbolji način za stvaranje mesa. Tražimo stanice koje je lako uzgojiti, a koje su ukusne i hranjive, koje potom miješamo i spajamo kako bismo stvorili stvarno ukusno meso”, objasnio je George Peppou, izvršni direktor tvrtke Vow.

Sigurno ste se zapitali, zašto baš mamut? Odgovor na to pitanje dao je Tim Noakesmith, koji je zajedno s Peppouom osnovao tvrtku Vow: “Odabrali smo vunastog mamuta jer on predstavlja simbol gubitka raznolikosti i klimatskih promjena. Smatra se da je ovu vrstu do izumiranja dovelo zagrijavanje Zemlje nakon posljednjeg ledenog doba, ali i pretjerani izlov od strane ljudi.

Biljne alternative mesu postale su uobičajene, ali kultivirano, odnosno laboratorijski uzgojeno, meso kopira okus konvencionalnog mesa. Kultivirano meso – piletina iz Good Meata – trenutno se prodaje samo potrošačima u Singapuru, ali dvije tvrtke sada su prošle proces odobravanja u SAD-u.

Godine 2018. druga je tvrtka upotrijebila DNK izumrle životinje kako bi stvorila gumene medvjediće napravljene od želatine od mastodonta, još jedne životinje slične slonu.

Vow je radio s prof. Ernstom Wolvetangom, na Australskom institutu za bioinženjering sveučilišta Queensland, na stvaranju proteina mišića mamuta. Njegov tim uzeo je DNK sekvencu za mioglobin mamuta, ključni mišićni protein koji mesu daje okus, i popunio nekoliko praznina pomoću DNK slona.

Ova sekvenca je stavljena u matične stanice mioblasta ovce, koje su se replicirale u 20 milijardi stanica koje je tvrtka kasnije koristila za uzgoj mesa mamuta.

“Bilo je zbilja lako i brzo, uspjeli smo ovo napraviti u samo nekoliko tjedana. U početku je ideja bila proizvesti meso ptice dodo, ali potrebne DNK sekvence ne postoje. Nitko još nije probao mamutovu mesnu okruglicu, zar ne? Ovaj protein nismo vidjeli tisućama godina:”, objasnio je Wolvetang.

Wolvetang je, također, rekao da može razumjeti ljude koji su skeptični prema takvom mesu jer je pomalo “čudno i novo”, ali da s ekološke i etičke točke gledišta, misli da kultivirano meso ima puno smisla, prenosi The Guardian.

Proizvodnja mesa u velikim razmjerima, posebice govedine, uzrokuje veliku štetu okolišu, a mnoga su istraživanja otkrila da mora doći do velikog smanjenja konzumacije mesa u bogatim zemljama kako bi se okončala klimatska kriza.

Proces proizvodnje kultiviranog mesa koristi mnogo manje zemlje i vode od uzgoja stoke, a ne proizvodi ni emisije metana. Iz tvrtke Vow navode da je energija koju koriste sva iz obnovljivih izvora i da se fetalni goveđi serum, medij za rast proizveden od fetusa goveda, ne koristi ni u jednom od njegovih komercijalnih proizvoda. Tvrtka je do danas prikupila 56 milijuna američkih dolara ulaganja.

Wolvetang smatra da će u budućnosti doći do sve većeg križanja između tehnologija koje se koriste u medicinskim istraživanjima matičnih stanica i proizvodnji kultiviranog mesa. Primjerice, stanice se mogu programirati da se razvijaju kao odgovor na njihovu neposrednu okolinu, što znači da se mogu uzgajati komadi mesa koji sadrže mišiće, mast i vezivno tkivo.

Mamutova mesna okruglica bit će predstavljena u utorak navečer u znanstvenom muzeju Nemo u Nizozemskoj.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Tehnologija

Prema podacima Međunarodnog foruma za otpadnu električnu i elektroničku opremu (WEEE), ove godine bacit će se 5,3 milijarde mobitela. Procjena, temeljena na podacima o...

Ekologija i okoliš

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih...

Ekologija i okoliš

Njemačka je isključila tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana. Krajnji cilj je povlačenje iz nuklearne energije i preusmjeravanje na obnovljive izvore energije. Vlada...