Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Može li znanost napraviti pravi svjetlosni mač poput onog iz Star Warsa?

Gotovo pa svaki znanstveno-fantastični serijal koji nešto vrijedi ima lasersko oružje. Većina njih ima i putovanja brzinom svjetlosti, inteligentne robote i polja sile. No, samo jedan serijal ima svjetleće laserske mačeve koji mogu rezati kroz bilo što. I dok „Star Wars: Posljednji Jedi“ puni kino dvorane, zapitali smo se može li se svjetlosni mač napraviti u stvarnom životu.

Pa, što je svjetlosni mač? Je li to laserska zraka koja se nalazi u futroli oblika mača? Mlaz goruće plazme? Oštrica nebulozno definirane „energije“? Odgovor je… nekonzistentan. StarWars.com ne govori mnogo o tome kako funkcionira dio sa „sabljom“, i dok se George Lucas kratko referirao na oružja kao „laserske mačeve“, Wookiepedia ih posebno naziva „oštricama od plazme koje pokreće kristal kiber“. (Jedno možemo reći sigurno: ti kristali nisu stvarni.) E sad, ne želimo slomiti srca geekova, ali laserska verzija oružja vjerojatno nikad neće biti stvarnost – bilo bi u osnovi nemoguće spriječiti aktivnost lasera i zadržati ga u spremniku u obliku oštrice.

Tako da je vjerojatno sigurno reći da nade polažemo u teoriju plazme. Čak imamo i dobre vijesti za to. Da podsjetimo, plazma je četvrto stanje tvari – s dovoljno topline, krute tvari postaju tekućine, tekućine postaju plinovi, a plinovi postaju plazme, što znači da su atomi ostali bez svojih elektrona.

Don Lincoln iz Fermilaba je za Scientific American opisao točno kako bi funkcionirao svjetlosni mač ispunjen plazmom. „Budući da je plazma električni vodič, može prenijeti veliku električnu struju na ciljani materijal, zagrijavajući i topeći ga. […] Plazme, koje se sastoje od električki nabijenih čestica (od kojih neke imaju velike brzine), mogu se manipulirati pomoću magnetskih polja.“

Drugim riječima, ako biste uz plazmu visoke energije mogli proizvesti i magnetsko polje u obliku cijevi, imali biste mač koji može rezati kroz gotovo bilo što. Postoji samo još jedan problem: ne biste se mogli boriti s njima. Čak i uz magnetska polja, oštrice bi prolazile jedna kroz drugu. I to nas vraća natrag na početak.

Postoji još jedna mogućnost – nova nada, ako hoćete. Fizičari s Harvarda i MIT-a su 2013. godine uspjeli stvoriti nikad prije viđen oblik tvari koji su nazvali „fotonskim molekulama“. To su uspjeli tako što su lansirali fotone kroz oblak ohlađenih atoma rubidija, potičući ih da se grupiraju kako bi se kretali kroz oblak. Drugim riječima, stvorili su male kuglice svjetlosti koje zapravo mogu stupiti u interakciju umjesto da bezazleno prolaze jedna kroz drugu.

To znači da, ako biste uspjeli napraviti mačeve od ovih molekula, ti mačevi bi se odbijali jedan od drugoga. No, ne postoji plan da se takvo što pokuša – a ionako nema garancije da bi proizvodili one kul vwoom zvukove.

Ovo je sve samo teorija. Što znači da se vjerojatno nikad neće dogoditi. Ali to ne znači da nema tu i tamo nekog heroja koji radi sve što može kako bi doveo svijetlozelene energetske oštrice u stvaran svijet. Jedan primjer je Flash Torch, baterijska lampa koja je toliko jaka da može zapaliti vatru samo svjetlom … no ne znači ništa kad govorimo o „laseru“. Postoje još i Laser Sabers, koji svakako imaju izgled svjetlosnih mačeva, ali su više visoko napredni rekviziti nego išta drugo.

Osoba koja je došla najbliže kreaciji pravog svjetlosnog mača je Alan Pan, iznimno kreativan inženjer koji se natjecao u emisiji „Mythbusters: The Search“. Njegova sablja je zapravo koncentrirani kemijski bacač plamena. Ona baca zeleni plamen u ravnoj crti, i iznenađujuće je dobra i u oponašanju izgleda svjetlosnog mača i u rezanju stormtroopera – naravno, kartonskih.

Možda će vas zanimati

Zemlja

Mač u kamenu na dnu rijeke Vrbas kraj Banja Luke pronašao je slučajno ronilac kluba „BUK” iz Banjaluke. Kad su ga pregledali stručnjaci, utvrdili...

Astrobiologija

Nova studija objavljena u časopisu Plasma Sources Science and Technology mogla bi ponuditi rješenje problema nepostojanja kisika na Marsu i dovesti nas korak bliže...

Fizika

Znanstvenici s Harvarda i MIT-a nedavno su izazvali konvencionalno znanje o prirodi svjetlosti, a za to čak nisu trebali otići u daleku, daleku galaksiju....