Connect with us

Znanost

Neuroznanost

Novi dokaz da mozak “uči” i prije rođenja

photo credit: Laurent Jégou via Flickr, CC BY-ND 2.0

photo credit: Laurent Jégou via Flickr, CC BY-ND 2.0

Znanstvenici su pronašli novi dokaz o nevjerojatnoj prilagodljivosti i fleksibilnosti mozga. Naime, čak i mozak nerođenog djeteta na neki način “uči” dok je dijete još u majčinom trbuhu.

Istraživače je zanimalo hoće li se dijete, koje je dano u posvajanje u ranoj dobi i k tome u drugu jezičnu kulturu, uopće sjećati “prvog” – materinskog jezika. Prema podacima iz istraživanja, bebe se upoznaju s uzorcima zvuka – koji su povezani s određenim jezicima, još dok su u majčinoj utrobi. Glavno pitanje je što se događa s tim neurološkim putevima kad je novorođenče posvojeno u obitelj koja govori drugim jezicima, te više nije izloženo svom “prvom” jeziku.

Novo istraživanje nam pokazuje da se nesvjestan mozak još uvijek “sjeća” tog prvog jezika kojem je bio izložen tijekom trudnoće i godinama kasnije. Istraživanje je provela Lara Pierce sa Sveučilišta McGill u Montrealu, a objavljeno je u znanstvenom časopisu “Proceedings in National Academy of Science”.

Uzorak istraživanja se sastojao od 48 djevojčica u starosti od 9 do 17 godina, koje su bile podijeljene u tri grupe. U prvoj su grupi bile djevojčice koje govore samo francuski, u drugoj djevojčice koje su posvojene iz Kine kao novorođenčad, ali govore jedino francuski i nisu bile izlagane kineskom jeziku, a u trećoj su bile djevojčice koje su tečno govorile i francuski i kineski od rođenja.

098383098

“Mozak novorođenčeta formira prikaze jezičnih zvukova, no ovim se istraživanjem željelo provjeriti zadržava li mozak te prikaze i kasnije u životu, iako ta osoba više nije izložena tom jeziku,” objašnjava Pierce.

Svaka skupina je podvrgnuta magnetskoj rezonanci (MRI), pomoću koje su znanstvenici mogli vidjeti koji su dijelovi mozga bili aktivirani kad su sudionice bile izložene zvukovima kineskoga jezika.

Iznenađujuće, grupa koja je bila posvojena i nije govorila svoj “prvi jezik” pokazala je iste uzorke kao što su bili i uzorci  iz dvojezične grupe. Ovo nam pokazuje da iako posvojeno dijete dotad možda nije čulo ni riječ kineskoga više od 12. godina, mozak je odmah prepoznao uzorak zvuka kao nešto – jezični važno. Grupa koja je bila izložena samo francuskim od rođenja nije prepoznala te zvukove na način na koji se to dogodilo u druge dvije grupe.

“Zapanjio nas je da je uzorak aktivnosti mozga posvojenih djevojčica koje nikad nisu bile izložene kineskom jeziku nakon posvojenja jednak uzorku aktivnosti onih djevojčica koje su bile izložene kineskom jeziku od rođenja, te ga fluentno govore. Neurološki prikaz koji nam izlaže ovaj uzorak može se steći samo prvih mjeseci života,” nastavlja Pierce. “Ovaj se uzorak potpuno razlikuje od grupe djevojčica koje su govorile samo francuski.”

Rezultati nam govore da ne samo da je mladi mozak nevjerojatno podatan za uočavanje i pamćenje uzoraka i zvukova jezika čim se čini da su se ti kanali očuvali tijekom svih tih godina. Daljnje postojanje tih neuroloških puteva postavlja mnogo, mnogo pitanja s različitim implikacijama, Moguće je da će taj uzorak raspoznavanja nesvjesno utjecati na procesuiranje drugih informacija u mozgu.

Znanstvenici su također znatiželjni može li to imati kakvog utjecaja na ponovnu sposobnost učenja tog “izgubljenog” jezika, i ako da, može li tako funkcionirati i drugi oblici informacija. Ovo bi se otkriće moglo koristiti kao način da se pomognu razviti mozgovi novorođenčeta i pripremiti ih za određene vještine koje će im zatrebati nakon nekoliko godina.

Izvor: IFLScience

Znatiželja pokreće svijet. :)

6 komentara

6 Comments

 1. Šime Vrgoč

  22 studenoga, 2014 kod 10:28 am

  Bravo! Oće se ko sitit pa spomenit, onako usput, da ova istraživanja idu u prilog tvrdnji da život počinje začetkom.

 2. Tiho Perković

  22 studenoga, 2014 kod 12:49 pm

  Ma nemoguće. Do trenutka rođenja dijete zapravo nije dijete, niti ima veze sa ljudskim bićem, beznačajno je, te ga je kao takvog dopušteno ubiti. Eventualno se dijete može priznati ljudskim bićem u točno određenom trenutku kada plod dobije svijest o svom postojanju. Taj trenutak znaju znanstvenici, a ja im vjerujem jer oni kao ateisti su superiorni i sigurno su u pravu.

  • Josip Žaper

   22 studenoga, 2014 kod 4:46 pm

   Kao biolog, humanu zigotu smatram za buduće ljudsko biće. Uništavanje takvog “mikroba” je uništavanje buduće ljudske sudbine, tj. života čovjeka kojeg neće biti. Svaki ljudski život je unikatan i neponovljiv, pa čak i kod jednojajčanih blizanaca, te predstavlja nemjerljivu vrednotu. Stoga humani život, kao takav, treba poštivati od samog početka, spajanja ta dva svijeta, te dvije gamete, kao quantum kvalitete krajnjeg produkta evolucije na Zemlji -čovjeka.

  • Jeva

   24 studenoga, 2014 kod 9:32 pm

   kako znaš da plod nema svijest o sebi, kada primjerice duda prst, još u majčinoj utrobi.

  • Fuad Imširović

   8 prosinca, 2014 kod 12:30 am

   Napisati da nerođeno dijete nema ništa sa ljudskim bićem mnogo je za lokalnu, forumašku stranicu neke subkulturne zajednice, a kamoli za jednu ovako važnu i cijenjenu stranicu. Čudim se što administratori nisu reagovali. I konstatacija da su znanstvenici ateisti je uistinu čudna, da ne kažem smiješna – s kakvom dozom sigurnosti je izrečena, molio bih da nam se pokažu rezultati te takve čvrste korelacije!

 3. Fila

  2 travnja, 2015 kod 2:58 pm

  Roditelji imaju pravo na svoje i dijete i odluke o njemu. Do kraja života. Pozzzz.
  ;;; ::ppppp

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh