Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Otkriven solarni sustav sa sedam planeta

Dva neovisna tima izvijestila su o postojanju sedmog planeta u orbiti zvijezde KIC 11442793 čime je ovaj planetarni sustav postao dosad najbogatiji sustav s obzirom na broj planeta. Iako je sustav nalik našem, planeti orbitiraju na mnogo manjoj udaljenosti od matične zvijezde koja se nalazi oko 2500 svjetlosnih godina daleko od Zemlje.

solarni-sustav-sa-7-planeta

Jedna od identifikacija dolazi od volontera koji koriste internetsku stranicu Planet Hunters. Ova stranica postavljena je tako da volonteri mogu koristiti podatke NASA-inog teleskopa Kepler u potrazi za egzoplanetima-svjetovima koji orbitiraju oko udaljenih zvijezda.

Kepler se pri svojoj potrazi za novim planetima koristi tranzitnom metodom koja prati promjene koje se događaju kad su nepoznati planeti izloženi svjetlosti matične zvijezde dok prolaze ispred nje. Količina podataka jednostavno je preobimna da bi znanstvenici mogli istražiti baš svaku zakrivljenost svjetla, stoga su razvili kompjuterski program za traženje znakova planetarnog tranzita.

Doktor Chris Lintott sa oksfordskog sveučilišta i njegov tim svoje su istraživanje potvrdili objavom u znanstvenom časopisu Astronomical Journal, ali još jedan tim astronoma iz nekoliko europskih država potvrdio je također postojanje sedmog planeta u neovisnom istraživanju i objavio ga u časopisu Astrophysical Journal.

Novi planet je peti po udaljenosti od matične zvijezde i orbitira u periodu od oko 125 dana.

Sa radijusom 2,8 puta većim od Zemlje dio je obitelji koja, po do sadašnjim otkrićima, uključuje dvije planete gotovo iste veličine kao Zemlja, tri “super-Zemlje” i dva veća tijela.

“Zapravo na neki način izgleda poput našeg Solarnog sustava, sa malim planetima iznutra i velikim izvana, a to je nešto što ne viđamo tako često”, kaže suautor Robert Simpson sa oksfordskog sveučilišta.

Iako postoje poveznice sa našim Solarnim sustavom, svih sedam planeta bliže je matičnoj zvijezdi, češće se oko nje okreću, stoga ih je bilo lakše uočiti. Zapravo su sve na približno istoj udaljenosti kao Zemlja od Sunca, što čini vrlo gusto naseljeno, ali i stabilno susjedstvo.

Izvor: BBC

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...