Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Otkriven solarni sustav sa sedam planeta

Dva neovisna tima izvijestila su o postojanju sedmog planeta u orbiti zvijezde KIC 11442793 čime je ovaj planetarni sustav postao dosad najbogatiji sustav s obzirom na broj planeta. Iako je sustav nalik našem, planeti orbitiraju na mnogo manjoj udaljenosti od matične zvijezde koja se nalazi oko 2500 svjetlosnih godina daleko od Zemlje.

solarni-sustav-sa-7-planeta

Jedna od identifikacija dolazi od volontera koji koriste internetsku stranicu Planet Hunters. Ova stranica postavljena je tako da volonteri mogu koristiti podatke NASA-inog teleskopa Kepler u potrazi za egzoplanetima-svjetovima koji orbitiraju oko udaljenih zvijezda.

Kepler se pri svojoj potrazi za novim planetima koristi tranzitnom metodom koja prati promjene koje se događaju kad su nepoznati planeti izloženi svjetlosti matične zvijezde dok prolaze ispred nje. Količina podataka jednostavno je preobimna da bi znanstvenici mogli istražiti baš svaku zakrivljenost svjetla, stoga su razvili kompjuterski program za traženje znakova planetarnog tranzita.

Doktor Chris Lintott sa oksfordskog sveučilišta i njegov tim svoje su istraživanje potvrdili objavom u znanstvenom časopisu Astronomical Journal, ali još jedan tim astronoma iz nekoliko europskih država potvrdio je također postojanje sedmog planeta u neovisnom istraživanju i objavio ga u časopisu Astrophysical Journal.

Novi planet je peti po udaljenosti od matične zvijezde i orbitira u periodu od oko 125 dana.

Sa radijusom 2,8 puta većim od Zemlje dio je obitelji koja, po do sadašnjim otkrićima, uključuje dvije planete gotovo iste veličine kao Zemlja, tri “super-Zemlje” i dva veća tijela.

“Zapravo na neki način izgleda poput našeg Solarnog sustava, sa malim planetima iznutra i velikim izvana, a to je nešto što ne viđamo tako često”, kaže suautor Robert Simpson sa oksfordskog sveučilišta.

Iako postoje poveznice sa našim Solarnim sustavom, svih sedam planeta bliže je matičnoj zvijezdi, češće se oko nje okreću, stoga ih je bilo lakše uočiti. Zapravo su sve na približno istoj udaljenosti kao Zemlja od Sunca, što čini vrlo gusto naseljeno, ali i stabilno susjedstvo.

Izvor: BBC

10 komentara

10 Comments

 1. Dražen Bručić

  27 listopada, 2013 u 1:22 pm

  DA I, KAD ĆEMO TAMO

 2. Nenad Okanović

  27 listopada, 2013 u 2:59 pm

  znao sam!!!

 3. Filip Marko Srdic

  27 listopada, 2013 u 3:59 pm

  Paralelni svemir, možda.

 4. Marija Milovanović

  27 listopada, 2013 u 4:24 pm

  odlican link

 5. Adnan Jašarević-Tarzan

  27 listopada, 2013 u 7:04 pm

  Taman na svaku planetu poslat po 1 političara da se više ne svađaju i ne zavađaju narode u Bosni i Hercegovini za komad zemlje vako će imat svako za sebe cijelu planetu.

 6. Josip Kovacevic

  28 listopada, 2013 u 7:37 am

  Nauka bi trebala srediti Planetu,a Svemir je predalek!

 7. Ružica Pavkov

  29 listopada, 2013 u 6:23 pm

  DA,poslati sve politicare celog sveta!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Stručnjaci iz NASA-e tvrde da se u našoj galaksiji nalazi najmanje 300 milijuna potencijalno naseljivih planeta. Kepler, svemirski teleskop američke svemirske agencije, proveo je...

Planete i mjeseci

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sustava koji podsjećaju na naš.

Planete i mjeseci

Grupa znanstvenika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planet veličine Zemlje na kojem bi se mogao razviti neki oblik života. Iz NASA-e su izjavili...

Astronomija

Novi objekt pronađen u galaksiji Mliječne staze ima svoju zvijezdu oko koje kruži, ali znanstvenici nisu sigurni je li to planet ili smeđi patuljak...

Oglašavanje