Connect with us

Znanost

Otkriveno zašto neki imaju pjegice na šarenicama oka

Foto: Youtube Screenshot

Znanost

Otkriveno zašto neki imaju pjegice na šarenicama oka

Imate li i vi crne točkice na šarenicama?

Nova studija o pjegicama na šarenicama oka je dobro pogođena za ovo godišnje doba, jer se direktno tiče sunčevih zraka. Otkriveno je, naime, da su očne pjegice, ili tamne točkice na šarenicama, najčešće prisutne kod ljudi s višom životnom izloženošću suncu. Iako nisu zloćudnog porijekla, pjegice oka mogle bi ukazivati ​​na prisutnost ili rizik od bolesti očiju uzrokovanih sunčevim svjetlom, poput sive mrene (katarakta) ili makularne degeneracije.

Studija o očnim pjegicama i izloženosti suncu objavljena je u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science. Više od 600 kupača u javnim bazenima Štajerske, u Austriji, sudjelovalo je u pregledu očiju za pjegice i popunili su upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom izlaganju suncu tijekom života te o navikama za zaštitu od sunca.

Znanstvenici su otkrili da je razvoj pjegica u oku povezan s povećanjem životne dobi, zatim sa životnim brojem zadobivenih opeklina te s poviješću teških opeklina koje su rezultirale mjehurićima. Rezultati su također otkrili da osobe s očima tamnijih boja imaju manju vjerojatnost za stjecanje očnih pjegica, baš kao i one osobe koje su sklone održavanju boljih navika zaštite od sunca, kao što su korištenje krema za sunčanje ili pokrivanje.

Jedan neočekivani pronalazak se odnosio na neravnomjerno pozicioniranje pjegica u oku. Pjegice su najčešće nađene u donjem vanjskom kvadrantu svakog oka, onom najudaljenijem od nosa. Znanstvenici su pretpostavili da to može biti zbog toga što obrve i nos štite gornje i unutarnje kvadrante oka od sunca, smanjuju izloženost, a tako i rizik od razvoja pjegica.

“Iako  još ne znamo točnu ulogu sunčeve svjetlosti u razvoju nekih bolesti oka, sada imamo biomarker koji ukazuje na veliku količinu kronične izloženosti sunčevoj svjetlosti”, rekao je autor studije Christoph Schwab, oftalmolog s medicinskog sveučilišta u Grazu.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh