Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Otvoreno pismo vodećih stručnjaka umjetne inteligencije UN-u: Zaustavite razvoj robota-ubojica!

Elon Musk i više od 100 svjetskih vođa i stručnjaka za umjetnu inteligenciju (UI) udružili su se u uvjeravanju UN-a da objavi izravnu zabranu tehnologije robota-ubojica.

Otvoreno pismo koje su potpisali Elon Musk, Mustafa Suleyman iz Google Deepmind organizacije i još 114 drugih specijalista za umjetnu inteligenciju i robotiku apeliraju na UN da spriječi “treću revoluciju ratovanja” zabranom razvoja svih letalnih autonomnih bojnih sustava.

Otvoreno pismo, objavljeno u vrijeme najveće svjetske konferencije za UI – IJCAI 2017, koja se odvija ovaj tjedan u Melbourneu u Australiji – upozorava na blisku budućnost u kojoj će neovisni strojevi moći odabrati i naciljati vlastite mete, uključujući i nedužne ljude osim neprijateljskih boraca.

“Jednom razvijeni, oni će omogućiti da se oružani konflikt odvija na višem stupnju nego ikada dosad, i vremenski brže nego što ljudi mogu shvatiti”, piše konzorcij u pismu.

“Ovo bi mogla biti oružja terora, oružja koja despoti i teroristi mogu koristi spram nedužnih populacija, i oružja koja se mogu hakirati da bi se ponašala na neželjene načine.”

Ovo nije prvi put da se Musk i ostali iz njegovog svijeta ujedinjuju kako bi skrenuli pozornost na prijetnju koju autonomna oružja predstavljaju za čovječanstvo.

Glavni direktor SpaceX-a i Tesle stoji iza OpenAI, neprofitne organizacije posvećene unaprjeđenju etičkog UI istraživanja.

No, unatoč zabrinutosti koju izražavaju stručnjaci za UI, ova odgađanja u razvoju djelotvorne zabrane autonomnih oružja u nekima su pobudili strah da bi opasnosti mogle biti van regulativnih mogućnosti, osobito kad se uzme u obzir brzina kojom se razvijaju UI sustavi.

“Nemamo mnogo vremena”, piše u pismu. “Jednom kad se Pandorina kutija otvori, bit će ju jako teško zatvoriti.”

“Treća revolucija” na koju se pozivaju učesnici kampanje postavlja robote-ubojice kao neku vrstu tehnološkog nasljednika povijesnog razvoja baruta i nuklearnog oružja – inovacija za koje se ne može reći da su poboljšale svijet u kojemu živimo.

Ovo je prvi put da su predstavnici tvrtka koje se bave umjetnom inteligencijom i robotikom – iz čak 26 zemalja – udružili svoja nastojanja, i pridružili se brojnim upozorenjima koja su dolazila iz redova neovisnih znanstvenika poput Stephena Hawkinga, Noama Chomskog i suosnivača Applea Stevea Wozniaka.

“Broj istaknutih tvrtki i pojedinaca koji su potpisali ovo pismo podebljava naše upozorenje da ovdje nije riječ o hipotetskom scenariju, nego o vrlo stvarnoj i vrlo gorućoj temi koja zahtijeva neposrednu akciju”, rekao je osnivač Clearpath Robotics, Ryan Gariepy.

“Ne bismo smjeli izgubiti iz vida činjenicu da, za razliku od ostalih potencijalnih manifestacija umjetne inteligencije koje su i dalje u području znanstvene fantastike, autonomni bojni sustavi sada su na vrhu razvoja.”

Ova posljednja izjava mora se naglasiti – situacija je takva da su strojevi-ubojice s umjetnom inteligencijom već dio naše stvarnosti.

Autonomna ili polu-autonomna sposobnost sve se više ugrađuje u oružja poput Samsung SGR-A1 stražarskog pištolja, drona BAE System Taranis i DARPA-ine podmornice Sea Hunter.

Drugim riječima, tehnološko sjeme za robote-ubojice sutrašnjice već je posijano, i to na zemlji, u zraku i u vodi – a učinkoviti zakoni koji bi regulirali ove smrtonosne strojeve (i industriju koja je odlučna u njihovoj izradi) još nisu napisani.

“Gotovo svaka tehnologija može se koristiti u dobre i u loše svrhe, a umjetna inteligencija nije ništa drugačija”, rekao je Toby Walsh sa Sveučilišta Novi Južni Wales, jedan od organizatora konferencije IJCAI 2017.

“Može pomoći u rješavanju brojnih gorućih problema s kojima se susreće današnje društvo… No, ista tehnologija može se koristiti i u izgradnji autonomnih oružja koji bi industrijalizirali rat. Moramo donositi odluke danas kako bi odabrali budućnost koju želimo.”

34 komentara

34 Comments

 1. Tomo Bizomec

  24 kolovoza, 2017 u 2:59 pm

 2. Tomo Bizomec

  24 kolovoza, 2017 u 3:00 pm

  Bravo novinaru koji je zaradio plaću s ovim sranjem. Hahahaahhhhh

 3. Marko Markovic

  24 kolovoza, 2017 u 3:11 pm

  Samo je pitanje vremena kada ce AI zbrisati remetilacki faktor sa ove zemlje.

 4. Zeljko Prigl

  24 kolovoza, 2017 u 3:33 pm

  No daj vise pokazite..te terminatore..vanzemaljce.i ostale zeljezne naprave…samo pisete.i tu nesto napuhavate..ili imas ili nemas..da vidimo..

  • Kresho Skrabo

   25 kolovoza, 2017 u 11:50 am

   Nije stvar u tome sto se ima danas nego sto ce se imat kroz par godina. Zato i upozoravaju unaprijed.
   Mozes usporedit sa atomskom. Svojevremeno su neki upozoravali na opasnost nuklearnog oruzja iako u datom trenutku nije postojalo. Danas svak razumije zasto…

  • Josip 'Đozo' Vukušić

   26 kolovoza, 2017 u 2:29 am

   Zeljko
   Evo iz clanka pa guglaj kako izgleda!

   Autonomna ili polu-autonomna sposobnost sve se više ugrađuje u oružja poput Samsung SGR-A1 stražarskog pištolja, drona BAE System Taranis i DARPA-ine podmornice Sea Hunter.

 5. Miroslav Bartulovic

  24 kolovoza, 2017 u 4:11 pm

  Ne kaže se letalni, nego ubojiti. 😀

 6. Pero

  24 kolovoza, 2017 u 9:05 pm

  Ne razumijem na kojem su nivou komentatori ispod ovog a i (drugih članaka)?
  Zar stvarno ne mislite da ako ništa drugo ovo pitanje treba bar dobro razmotriti?
  Kako se ponavlja povijest.
  Isti ste kao i komunjare iz 50-tih kojima su ispolirali mozgove da misle da je svijet njihov i da im nitko ništa ne može.
  A onda su počeli kmečati.
  Zašto mene? pa ja samo bio dobar partijski drug.
  E, to ti je zato jer nisi razmišljao.

 7. Zoran Relić

  24 kolovoza, 2017 u 7:08 pm

  Usrali su se jer inace ne znaju sto rade

 8. Darko Popadić

  24 kolovoza, 2017 u 8:48 pm

  Uf

 9. Denis Brletić

  25 kolovoza, 2017 u 10:20 am

  Pogrešno.Nastavimo li ovim stupnjem razvoja i ovim načinom agresije,čovječanstvo će 3. Svj. rat voditi štapovima i kamenjem.Necemo uopće stići do tehnološkog pomaka kao što je neovisni UI.

  • Marko Markovic

   25 kolovoza, 2017 u 12:10 pm

   Kakov god da bude ww 3 ako ga bude ostace sacuvano znanje negdje.

 10. Marina Topic

  25 kolovoza, 2017 u 12:59 pm

  Sjećate se filma “ja,robot” ? ni Sony nije za povjerenja 😀

 11. Pilić Pretilić

  18 listopada, 2017 u 5:58 pm

  Takvi nam trebaju u sudstvu kao suci, porota i egzekutori pa ne bi bilo pizdarija vise

 12. Loš Utjecaj

  18 listopada, 2017 u 6:12 pm

  nači moderno ratovanje

 13. Denis Erceg

  18 listopada, 2017 u 7:45 pm

  Od kad ste spali to nariznu news-bara ili sprdexa?

 14. Marijan Korade

  18 listopada, 2017 u 7:46 pm

  ja.evo javljan se ako će glazba biti gnr dok vozim motor

 15. Ivan Maček

  18 listopada, 2017 u 8:58 pm

  3 svjetski rat je zapoceo sa završetkom drugog !!!!

 16. Oruč Silvana

  19 listopada, 2017 u 4:26 am

  traži se Terminator 😀

 17. Stanko Sokač

  19 listopada, 2017 u 5:17 am

  Može robot poljoprivrednik?mislim halo..u robotima se vozimo..samo kaj su full manual i idu na unutarnje izgaranje-ne zadugo..lp

 18. Marko Mihailović

  19 listopada, 2017 u 8:12 am

  a UN glavno oružije nacističke Amerike…

 19. Sandi Sinčić

  19 listopada, 2017 u 11:00 am

  Kao sto je film Terminator predskazao buducnost robotike tako je i odavno pokojni Sergio Blazic- Djoser odlicno otpjevao buducnost nase djece u sadasnjem vremenu u pjesmi “Oni sto dolaze za nama”

 20. Mirko Bozic

  20 listopada, 2017 u 7:24 pm

  Gluposti pišete

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice.

Tehnologija

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.

Oglašavanje