Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Paukovi ugađaju svoje mreže poput žičanih instrumenata

Paukova mreža izvrsno je mjesto za hvatanje muha i život paukova. Sada, međutim, znamo da paukovi svojim mrežama mogu napraviti nešto zaista izvanredno – mogu ih ugoditi poput glazbenog instrumenta.

U Engleskoj postoji znanstveni tim pod imenom Oxfordska grupa za svilu (Oxford Silk Group) i proučava svilu koju dobivamo od životinja, pa tako i paukova.

Paukova svila razvijala se tijekom 350 milijuna godina i čovjek je nikad nije uspio reproducirati. Beth Mortimer sa Sveučilišta Oxford otkrila je da mnogi od svilenih elemenata i niti mreže zapravo vibriraju poput žica na glazbenom instrumentu.

Debljina, napetost i dužina niti određuju kakav će biti ton. Ispostavilo se da paukovi, pretežno putem senzora na svojim nogama, mogu odrediti razliku između različitih vibracija ili zvukova koji putuju gore-dolje svilenom mrežom.

No, ovdje nailazimo na nešto nevjerojatno. Zatezanjem ili otpuštanjem pojedinih svilenih niti, pauk može fino regulirati način na koji svila vibrira. Jednako tako ugađamo žičane instrumente kako bismo dobili željeni ton.

Mortimer i njezin tim, koristeći se laserima, promatrali su kako paukovi ugađaju svoje mreže i svoja promatranja objavili u časopisu Material Views.

Kad se insekt uhvati u mrežu, ona zavibrira. Pauk čita informacije i tako saznaje točnu lokaciju na kojoj je insekt zapeo. Očito mreža mora biti ugođena kako bi slala ispravne informacije. Ponekad pauk sam zateže i otpušta pojedine niti kako bi zavibrirale, a on tako dobio dodatne informacije.

On svojim izuzetnim osjetilima bilježi jeku koja dolazi natrag i tako određuje lokaciju.

Paukovi ponekad dobiju posjetitelje koji ne predstavljaju plijen, već potencijalne partnere. Mortimer prepostavlja da vlasnik mreže razlikuje takve vrste vibracija od drugih. Kakav točno zvuk proizvodi potencijalni partner, možemo samo zamišljati.

Izvor: ScienceDump

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Svila malenog pauka ima neka prilično zapanjujuća svojstva. Ona je jedan od najčvršćih materijala nađenih u prirodi, snažnija od metala i izdržljivija od Kevlara....

Biokemija

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni (ASU) proslavili su svoj nedavni uspjeh u istraživanju koje ima cilj otkriti što to čini vlakna koja pletu pauci...