Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Prva elektrana s “negativnom emisijom” na svijetu nalazi se na Islandu i pretvara ugljikov dioksid u kamen

Baš kad smo pomislili da geotermalna energija, toplinska energija koja se generira iz Zemljine unutrašnjosti i predstavlja obnovljivi izvor energije, ne može biti zelenija i ekološki prihvatljivija nego jest, ona je premašila naša očekivanja.

Geotermalna elektrana pored vulkana Hengill na Islandu druga je najveća geotermalna elektrana na svijetu, a funkcionalna je od 2006. godine. Ostvarenjem projekta koji financira Europska unija sada zarobljava više ugljikova dioksida nego što ga oslobađa. Po jedinici energije, ovo postrojenje proizvodi trećinu ugljika u odnosu na postrojenja na ugljen (termoelektrane). No ono što oslobađa, i još malo više, sada je zarobljeno i zakopano duboko pod zemljom.

Kako? Pa, korištenjem sustava koji je razvila kompanija Carbon Engineering, a koji se sastoji od zida ventilatora unutar postrojenja koji usisava zrak, sakuplja ugljikov dioksid i zatim ga ubrizgava u vodu. Ta tekućina zatim se pumpa u dubine, gdje se nevjerojatnom transformacijom pretvara u kamen.

Islandski vulkanski krajolik obiluje bazaltom. Ubrizgavanje ugljikova dioksida i vode duboko pod zemlju omogućuje da mješavina reagira s kalcijem, magnezijem i željezom u bazaltu te se ona pretvara u karbonate poput vapnenca.

Rezultat? Ogromne količine energije, a ugljikova dioksida manje nego na početku. Izvrsno.

Ova priča ima već očekivanu prepreku, a tiče se razloga zbog kojeg ova tehnologija ne može tek tako zaživjeti u široj upotrebi. Naravno, riječ je o trošku. Okamenjivanje ugljikova dioksida trenutno košta oko 30 američkih dolara (ili oko 200 kuna) po toni ugljikova dioksida, ali isisavanje spoja iz zraka je puno skuplje.

Carbon Engineering ne želi podijeliti precizne informacije, ali iz uprave tvrde kako će se cijena sniziti na 100 dolara. To bi čitav sustav učinilo proporcionalnim drugim oblicima zarobljavanja i skladištenja ugljika. No, morat će dosta pojeftiniti kako bi i dalje predstavljao atraktivan prijedlog za široku upotrebu u budućnosti.

13 komentara

13 Comments

 1. Bojana Krnic Skiljo

  13 listopada, 2017 u 7:49 pm

  .

 2. Albert Weatherman

  13 listopada, 2017 u 8:18 pm

  Bio sam u toj elektrani, sagrađena jebu podno aktiviranog vulkana.. vrhunski kompleks!

 3. Led Polica

  13 listopada, 2017 u 8:40 pm

  Awesome

 4. Rastoder Adi Zlata

  13 listopada, 2017 u 10:19 pm

  Zna li tko, kako se pravi inox ?

  • Josip

   14 listopada, 2017 u 9:00 am

   Čelik+krom?

 5. Ana Salopek

  13 listopada, 2017 u 11:08 pm

  Marita Štelma

 6. Ante Cuk Anix

  14 listopada, 2017 u 10:56 am

  Zasto lazes ovaj napaceni narod

 7. Marijan Milinović

  14 listopada, 2017 u 10:02 pm

  a di su im ustashe i pogotovo partizani

 8. Marko Šarić

  16 listopada, 2017 u 8:43 am

  tek sad !?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Tehnologija

Sadašnji nosivi uređaji za svoj rad trebaju baterije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Novi moderni uređaji možda bi mogli raditi bez ograničenja,...

Britanska zračna luka Heathrow prvi će put koristiti održivo gorivo za avione kao dio testa uoči summita bogatih zemalja Grupe sedam (G7) sljedećeg tjedna....

Nova platforma za solarnu energiju nazvana Demonstrator nedavno je puštena u rijeku u Nizozemskoj kako bi simulirala utjecaj vode i vjetra na otvorenom moru,...

Oglašavanje