Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Šest najvećih poznatih vulkana Sunčevog sustava

Vulkanizam je jedna od najvećih sila koje oblikuju svjetove u Sunčevom sustavu. Geološki proces koji slijedi erupciju vulkana kontinuirano „otvara“ površinu Jupiterovog mjeseca Io, i oblikuje planet Veneru pod debelim pokrivačem od oblaka. Ledeni vulkani nalaze se na mjesecima Europa (Jupiter) i Enceladus (Saturn), a mogli bi utjecati i na udaljeni Pluton. Zemlja ima vulkane na svim kontinentima i njen okoliš je pod značajnim utjecajem vulkanizma. U nastavku donosimo pregled šest najvećih vulkana u Sunčevom sustavu.

Olympus Mons

Foto: Olympus Mons na Marsu je najveći poznati vulkan u Sunčevom sustavu. NASA

Možda ćete se iznenaditi – najveći poznati vulkan u našem solarnom sustavu nalazi se na planetu Marsu. Zove se Olympus Mons (Olimpova gora) i uzdiže se oko 27 kilometara iznad površine planeta. Ova divovska planina je vulkan u obliku štita, a da se nalazi na Zemlji, nadmašio bi Mount Everest (najviša planina na planeti). Olympus Mons nalazi se na rubu ogromne visoravni koja je nastajala milijardama godina, a na njoj se nalazi još nekoliko vulkana. Planina je proizvod kontinuiranog toka lave koji je započeo prije otprilike 115 milijuna godina i trajao do prije nekih 2 milijuna godina. Tok lave trenutno je neaktivan. Planetarni znanstvenici ne znaju ima li ikakve aktivnosti u dubinama vulkana. Nove spoznaje mogle bi pričekati prve ljude na površini Marsa, koji bi obavili opsežnija istraživanja.

Mauna Kea

Foto: Mauna Kea, na Big Islandu na Havajima, viđen iz orbite. Iako uspavan, i domaćin brojnim opservatorijima, teoretski je moguće da ova planina ponovno eruptira. NASA

Sljedeći najveći vulkani nalaze se na planeti Zemlji. Najviši se zove Mauna Kea, i uzdiže se gotovo 4.267 metara iznad razine mora na Big Islandu na Havajima. No, Mauna Kea krije mnogo toga od ljudskog oka – njegova baza nalazi se duboko pod valovima, nekih 6 tisuća metara. Da se Mauna Kea u cijelosti nalazi na kopnu, nadmašio bi i Olympus Mons s visinom od nevjerojatnih 10.058 metara.

Mauna Kea nastala je na vrućoj točki, u oblaku zagrijane otopljene stijene koja se zove magma. Izdiže se iz Zemljinog plašta, a tijekom nekoliko milijuna godina oblak je potaknuo rast čitavog lanca Havajskog otočja. Mauna Kea je uspavani vulkan, što znači da nije eruptirao preko 4 tisuće godina. No, to ne znači da neće eruptirati. Erupcija je moguća, iako većina aktivnosti na otoku pripada Kilauea vulkanu u obliku štita koji se nalazi na padinama obližnjeg Mauna Loa. Mauna Kea je dom brojnih astronomskih opservatorija i zaštićen je kao istraživački park i povijesni lokalitet.

Ojos del Salado

Foto: Ojos Del Salado, vulkanski lanac u Južnoj Americi, smjestio se između dvije države. USGS

Mauna Kea je najviši vulkan od baze do vrha, no jedna druga planina ima najvišu elevaciju ako se mjeri od morskog dna. Zove se Ojos del Salado, i uzdiže se 6.893 metara iznad razine mora. Ovaj golemi vulkan nalazi se u Južnoj Americi, na granici Argentine i Čilea. Za razliku od vulkana Mauna Kea, Ojos del Salado nije uspavan. Posljednja erupcija zbila se 1993. godine te je vulkan i dalje aktivan.

Tamu Massif

Foto: Tamu Massif nalazi se u dubinama Tihog oceana 1.600 kilometara od Japana. Proteže se preko morskoga dna i još uvijek se mapira. USGS

Jedan od najvećih vulkana na Zemlji otkriven je tek 2013. godine, a tako dugo je bio neotkriven zato što se nalazi duboko u Tihom oceanu. Planina se zove Tamu Massif, i uzdiže se oko 4 kilometra iznad morskog dna. Ovaj izumrli vulkan posljednji put je eruptirao prije 144 milijuna godina, tijekom geološkog razdoblja krede. Ono što Tamu Massifu nedostaje u visini, nadoknađeno je veličinom baze; ona se proteže preko 191.511 kvadratnih kilometara oceanskog dna.

Mauna Loa

Foto: Fotografija erupcije Mauna Loe 1986. godine na Big Islandu na Havajima. USGS

Dva preostala vulkana nalaze se u kući slavnih „Velikih planina“: Mauna Loa na Havajima i Kilimanjaro u Africi. Mauna Loa nastala je na isti način kao i sestrinski vrh Mauna Kea, i uzdiže se oko 4 tisuće metara iznad razine mora. Još uvijek je aktivan i posjetioce se upozorava da se erupcije mogu dogoditi u svakom trenu. Ovaj vulkan eruptira gotovo neprekidno već 700 tisuća godina i smatra se najvećim vulkanom na svijetu kada se u obzir uzmu i masa i volumen. Kao i Mauna Kea, Mauna Loa je vulkan u obliku štita, što znači da je nastao blagim erupcijama u kojima lava niske viskoznosti teče do velikih udaljenosti od središta erupcije te tako izgrađuje vulkan velike površine s blagim obroncima. Jedan od njegovih najpoznatijih „potomaka“ je vulkan Kilauea, koji je počeo eruptirati prije otprilike 300 tisuća godina. Vulkanolozi su nekada smatrali da se radi o rukavcu Maune Loe, no danas ga se proučava kao odvojeni vulkan koji se nalazi tik uz Mauna Lou.

Kilimanjaro

Foto: Pogled iz svemira na planinu Kilimanjaro u Africi. NASA

Planina Kilimanjaro je masivni i visoki vulkan u Tanzaniji u Africi koji se uzdiže oko 4.900 metara iznad razine mora. Zapravo se smatra stratovulkanom, što je drugi naziv za vrlo visoki vulkan. Ima tri vulkanska vrha: Kibo (uspavan ali ne i mrtav), Mawenzi i Shira. Planina se nalazi unutar tanzanijskih nacionalnih parkova. Geolozi procjenjuju da je masivni vulkanski kompleks počeo eruptirati prije otprilike 2,5 milijuna godina. Planine su gotovo neodoljive planinarima, koji se po njima penju još od 19. stoljeća.

Zemlja ima na stotine vulkanskih značajki, od kojih su mnoge puno manje od ovih masivnih planina. Budući istraživači vanjskog Sunčevog sustava, ili čak Venere (ako će ikada biti moguće spustiti se dovoljno blizu da se promotre njeni vulkani), pronaći će uzbudljive mogućnosti vulkanske aktivnosti u svemiru. Vulkanizam je važna sila mnogih svjetova, a na nekima je i stvorila neke od najljepših krajolika našeg solarnog sustava.

Pročitajte i: Zašto vulkan eruptira?

Možda će vas zanimati

Astrobiologija

Prvi puta zabilježena je nježna zelena svjetlost u noćnom nebu Marsa, vidljiva ljudskom oku. Tijekom svoje orbite oko Marsa, Trace Gas Orbiter misija Europske...

Planete i mjeseci

Pet planeta će biti vidljivo, 28. ožujka, promatračima zvijezda na sjevernoj hemisferi. Jupiter, Merkur, Uran, Mars i Venera će se poredati u veliku planetarnu...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Arheologija i paleontologija

Iako je čovječanstvo kroz cijelu povijest, počevši od erupcije vulkana Toba prije 70.000 godina, pa sve do današnjih prirodnih katastrofa, bilo izloženo nemilosrdnim udarima...