Connect with us

Znanost

Evolucija

Sirovom hranom ne može se nahraniti veliki mozak


Ako želite poboljšati funkcioniranje vašeg velikog mozga, prehrana sirovom hranom recept je za katastrofu. Razlog leži u tome što bi čovjek trebao provesti više od devet sati dnevno hraneći se da bi iz neprocesuirane sirove hrane dobio dovoljno energije za normalno funkcioniranje velikog mozga.

Rezultat je to nove studije u kojoj je izračunato koliko je energije potrebno za rast mozga ili tijela kod primata. Međutim, naši preci uspjeli su dobiti dovoljno energije za rast mozga koji ima tri puta više neurona od onog kod majmuna kao što su gorile, čimpanze ili orangutani. Kako im je to uspjelo? Sudeći prema novoj studiji objavljenoj 22.listopada u Proceedings of the National Academy of Sciences – oni su kuhali!

“Ako se hranite samo sirovom hranom, u danu nema dovoljno sati da biste dobili količinu energije potrebnu za razvoj tako velikog mozga”, kaže Suzana Herculano-Houze, neuroznanstvenica sa Saveznog sveučilišta u Rio de Jaineru, suautorica projekta. “Zahvaljujući kuhanju dobili smo veći broj neurona.”

Mozak čovjeka ima više neurona nego mozak bilo kojeg drugog primata – u prosjeku 86 milijardi prema 33 milijarde neurona u gorile ili 28 kod čimpanze. Iako su ovi dodatni neuroni zaslužni za mnoge naše prednosti, to ima svoju cijenu. Naši mozgovi koriste 20% energije našeg tijela u stanju mirovanja, ostali primati koriste 9%. Dakle, dugogodišnja zagonetka jest: gdje su naši preci dobili tu dodatnu energiju kako bi razvili svoj um evolucijom od životinja s mozgom i tijelom veličine kao kod čimpanze?

Jedan odgovor pojavio se 1990. kad je harvardski primatolog Richard Wrangham iznio teoriju da se mozak ubrzano počeo razvijati prije 1,6 do 1,8 milijuna godina kad je naš predak, rani homo erectus naučio na vatri ispeći meso, gomolje i korijenje povrća. Wrangham tvrdi da kuhanje učinkovito rastvori hranu i našem probavnom sistemu omogućuje mnogo lakše i brže apsorbiranje energije. Od tada su Wrangham i njegove kolege svojim laboratorijskim studijama dokazali da glodavci i pitoni rastu brže i budu veći kad se hrane kuhanim umjesto sirovog mesa, a za probavu kuhanog je potreban i manji utrošak energije.

Herculano-Houzel i njena apsolventica Karina Fonseca-Azevedo, sad neuroznanstvenica na državnom institutu Translational Neuroscience u São Paulou, odlučile su provjeriti postavlja li prehrana sirovom hranom zaista granice do kojih se može razviti mozak primata. Najprije su izračunale broj neurona kod 13 vrsta primata (i više od 30 vrsta sisavaca). Istraživanja su pokazala dvije stvari: prvo, veličina mozga direktno je povezana s brojem neurona u mozgu, i drugo, broj neurona je u direktnoj vezi s količinom energije potrebnom da se nahrani mozak.

Nakon prilagodbe prema tjelesnoj masi izračunale su koliko bi sati dnevno različite vrste primata trebale jesti sirove hrane da bi dobile dovoljno potrebne energije da nahrane svoje mozgove. Pokazalo se da gorilama treba 8,8 sati, 7,8 orangutanima, 7,3 čimpanzama i 9,3 sati za našu vrstu, homo sapiens.

Ovi brojevi pokazuju da postoji gornja granica energije koju primati mogu dobiti hraneći se neobrađenom sirovom hranom, kaže Herculano-Houzel. Prehrana majmuna u divljini razlikuje se od moderne konzumacije sirove hrane, kojom ljudi dobivaju dovoljno energije obradom sirove hrane blenderima i dodavanjem bjelančevina i drugih hranjivih tvari. U divljini majmuni ne mogu razviti veće mozgove, osim ako ne smanje veličinu svog tijela, jer oni ne mogu prijeći granicu koja određuje koliko kalorija mogu konzumirati hraneći se 7-8 sati dnevno. Ali čovjek je, tvrdi znanstvenica, te granice prešao kuhajući hranu.”Razlog zbog kojeg imamo veći broj neurona od ijedne druge postojeće životinje jest taj što je kuhanje dozvolilo ovu kvalitativnu promjenu; ovaj korak dozvolio je povećanje našeg mozga. Kuhanjem smo uspjeli zaobići ograničenje koje nam određuje koliko vremena dnevno moramo provesti hraneći se”, kaže ona.

Ova studija pokazuje da majmun nije mogao postići veličinu mozga kao suvremeni čovjek zadržavajući svoj tipičan način prehrane, kaže Wrangham.

Paleoantropolog Robert Martin iz Prirodoslovnog muzeja Field u Chicagu slaže se da su ovo prvi dokazi metaboličkog ograničenja koje prehrana sirovom hranom može nametnuti u vidu rasta mozga (ili tijela) primata.”To bi moglo objasniti zašto tako veliki majmuni kao gorile imaju tako mali mozak u odnosu na veličinu tijela. Međutim, konačni sud još nije donesen. Je li kuhanje odgovorno za prvu ekspanziju veličine mozga kod homo erectusa ili su naši preci počeli kuhati na vatri kasnije, nakon što je mozak prošao kroz svoj drugi dramatični veliki rast, prije oko 600 tisuća godina. Prva ognjišta se, prema arheološkim zapisima, pojavljuju prije oko 800 tisuća godina, a kuhanje postaje široko rasprostranjeno tek u novije doba.

Međutim, prema mišljenju Herculano-Houzel, naši mozgovi bi još uvijek bili veličine onog u majmuna da se homo erectus nije zaigrao vatrom: “Gorile su zapele ograničene količinom hrane koju mogu pojesti u danu, orangutan je zapeo na istom, a i homo erectus bi zapeo da nije izmislio kuhanje”, kaže ona. “Što više o tom razmišljam, sklonija sam svojoj kuhinji. To je razlog zbog kojeg smo ovdje.”

32 komentara

32 Comments

  1. Milas Zlatko Zlaja

    listopad 31, 2012 kod 1:54 pm

    de vi meni recite kojom se hrani mali?

  2. Dalibor Ivčević

    listopad 31, 2012 kod 2:03 pm

    A sta ako je hrana kuhana a mozak sirov? 😀

    • Benny Hill

      studeni 12, 2012 kod 3:23 pm

      To znaci da ti mozak sluzi samo za odrzavanje vitalnih organa a ne i za razmisljanje

  3. Haris Rod´jak Rahmanovic

    listopad 31, 2012 kod 2:26 pm

    E ko će mi reći nešto protiv roštilja 😀

  4. Jadranka Margan

    listopad 31, 2012 kod 2:29 pm

    A što će nam i “veliki mozak” kada ga uglavnom zlo-rabimo na svoje i tuđe(životinjsko, biljno,mineralno) dugoročno uništavanje i stvaranje enormne količine patnje i boli ovdje na zemlji! Da nam je manji ne bi imali čime stvarati toliko zla možda??! 🙁

    • Silvia Hibert

      studeni 2, 2012 kod 11:00 pm

      U potpunosti se slažem sa Vama! Međutim moja pametna deca su živi dokazi da velikom mozgu ne treba kuvana hrana,a ko insistira neka kuva! Više će fine zdrave hrane ostati pametnim vegetarijancima!

  5. Mario Jukic

    listopad 31, 2012 kod 2:34 pm

    kakva glupost!

  6. dag

    listopad 31, 2012 kod 3:53 pm

    znači ubiti, ako sam shvatio… naša explozija neurona u mozgu je nastala od kuhane i procesuirane hrane, hrane koja se termički obrađuje, razlaže na nutritivno nerelevantne komponente, hrane deficitarne hranjivim sastojcima, bitnim mineralima i vitaminima, vlaknima u cjelovitosti..?

    da li ovo jos nekome zvuči nelogično?

    -mislim da mi imamo vise neurona u mozgu zato sto se sve vise opterecujemo svakakvim “životno” nebitnim stvarima!!!

    -a molim vas odgovor na pitanje.. : “po čemu bi da se hranimo sirovo trebali jesti 9 sati dnevno, a ako kuhamo (a pri tome se gube nutrijenti i hrana postaje NEHRANJIVA) trebali jesti manje.? zar nije logično da bi TEK ONDA potreba za sve vecom količinom hrane bila VEĆA!!??

    ima jedna stara izreka koju svi znamo, koja u ovom slucaju jedino ima smisla!..:
    ” ispeci pa reci!” 😉

    • Marina

      listopad 31, 2012 kod 10:24 pm

      Slažem se s Dagom…

    • zoran

      studeni 1, 2012 kod 12:09 pm

      Tebi stvarno ne mogu da sole pamet.Hvala sto si pokazao da nismo svi debili i ne mogu tako da nas lazu.

    • Silvia Hibert

      studeni 2, 2012 kod 11:02 pm

      Bravo za Vas!!! U potpunosti se slažem sa Vama!

    • Luka

      studeni 21, 2012 kod 10:25 pm

      ne slažem se, zato jer energija primjerice vatre se pohranjuje u spojeve koji nastaju zagrijavanjem… stoga se hranjivost ne gubi nego povećava. spojevi prelaze iz niže u višu energetsku razinu…

  7. Veronique Raven Peic

    listopad 31, 2012 kod 3:34 pm

    aha, dakle majmuni koji su naučili kuhati su evoluirali u ljude, a oni koji su se nastavili hraniti sirovom hranom su (p)ostali majmuni… netko nekoga pravi majmunom 😕

  8. Goran

    listopad 31, 2012 kod 5:50 pm

    Ovo je čista dezinformacija!
    100% koji su radili ova istraživanja su bili plačeni od strane Rothshilda ili Rockefellera!

    • Blagoja Dejkoski

      studeni 2, 2012 kod 6:27 pm

      Slazem se 100 % Gorane, danas je armija naucnika angazirana da dokaze svrsishodnost i jorisnost njihovih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda pritom presucujuci negativne posledice i kontraefekte. Jos bih dodao da se zanemaruje postojanje nezavisne orgonske, kosmicke, energije polja i slicne stvari. Kako objasniti zivot isposnika koji se kosi sa svim naucno prihvatljivim obrascima opstanka.

  9. Goran Lešić

    listopad 31, 2012 kod 4:51 pm

    Ovo je čista dezinformacija!
    100% koji su radili ova istraživanja su bili plačeni od strane Rothshilda ili Rockefellera!

  10. Ivan Marić-Blekić

    listopad 31, 2012 kod 5:47 pm

    Jedno pitanje: ako je točna teorija evolucije, gdje su danas među nama prijelazni oblici tj. bića koja se preobražavaju od majmuna prema čovjeku. Danas na planeti Zemlji vidim samo majmune i ljude bez tih prijelaznih bića. hm, nešto tu ne štima.

  11. Robi Todd

    listopad 31, 2012 kod 7:28 pm

    Zato su vegani tak glupi. Ivan, mora da si i ti vegan.

  12. Ivan Stipišić

    listopad 31, 2012 kod 7:57 pm

    a jesu li razlicite rase ljudi nastale od razlicitih rasa majmuna..pr.od cipanza bijelci,orangutani-hispanci,gorile-crnci..makaki-kinezi ..itd ;)? mora da jesu ..

  13. Ivan Dilberius

    studeni 1, 2012 kod 1:38 am

    koji retardiran članak pa valjda bi se ova teza trebala testirati da se majmuni hrane čistim aminokiselinama monosaharidima i mastima i onada vidjeti utjecaj njihove prirodne prehrane i prehrane obilate svim potrebnim nutrijentima, a drugo, di je nestao faktor gena, vjerovatno je čovjeku ukodirano partisuća gena više za razvoj neurona nego majmunu, a razvoj gena je uvjetovan apsolutno svim okolišnim čimbenicima a ne jebenom prehranom.

  14. Ivan Dilberius

    studeni 1, 2012 kod 1:39 am

    i od kud njoj status neuroznanstvenice?! čitajući ovaj članak čini mi se koda su nju ko malu pretjerano hranili djetelinom pa je došla do ovako debilnih zaključaka

  15. Vladimir

    studeni 1, 2012 kod 9:47 am

    Kada govorimo o našim moždanim mogućnostima, verujem da većina nas, razmišlja samo o onom delu mozga koji jednostavno nazivamo “pamet”. Taj deo je degradiran i on funkcioniše od 3-7% od Adamovog mozga. Jednim delom posledica te smanjene funkcije je nastala sa smanjenjem mase našeg mozga, a drugim delom je greh zaslužan za našu mentalnu degradaciju.

    Bog je rekao Adamu:

    1. Mojsijeva 2:19,20

    19 Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zveri poljske i sve ptice nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam nazove koju životinju onako da joj bude ime;

    20 I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.

    Da bi svako od nas proverio koliko je “pametan” može izvršiti isto što i Adam. Neka izabere 20 životinja, 20 ptica i 20 biljaka i neka im da nova imena, pa sutra neka proveri koliko je zapamtio tih imena.

    Rezultat će biti poražavajući, a to je samo 60 imena.
    ADAM JE JEO SIROVO VOĆE I POVRĆE! 1.Mojsijeva 1:29

  16. zoran

    studeni 1, 2012 kod 12:13 pm

    Danas kompletna nauka manipulise sa gomilom gluposti zato jer je placena da zaglupljuje narod.Bravo za naucnike.Kad napisu naucno dokazano to znaci da vas lazu.

  17. Snezana Zlatanovska

    studeni 2, 2012 kod 7:41 am

    mozak se hrani informacijama i razvija se razmishljanjem , hrana kakva god bila je samo gorivo naseg organizma koji odrzava u zivu materiju nas organizam.

  18. Snezana Zlatanovska

    studeni 2, 2012 kod 4:08 pm

    Ne znam sta tu nije jasno. Mozete li pojesti sirovog krompira ili sirovu rizu, sirovog graska ili pasulja ili sirovo meso??? Naravno da se neka hrana mora i treba termicki obraditi kako bi je nas organizam lakse primio. A sto se tice voca i povrca, sve sto je sirovo je zdravlje.

    • Eto To

      kolovoz 12, 2013 kod 1:25 am

      Nije Bog svu hranu namjenio ljudima.

  19. Željac

    studeni 3, 2012 kod 7:15 am

    Čitajući (neke) komentare na ovaj članak samo se zapitam kolika je količina oholosti potrebna nekome tko je apsolutni nestručnjak na području bilo koje znanosti da se ismijava s rezultatima jedne ozbiljne znanstvene studije. Nekima je “argument” da su to platili Rockefeller i Rotschild (ma nemojte, kako to znate? Da vas ne plaćaju masoni?). Nekima je “argument” Biblija, pa nas “učeno” uvjeravaju da imamo 3-7 % Adamovog mozga (ma, odakle vam samo tako precizna procjena?). Ako ste posljednji put učili kemiju, biologiju ili neurologiju u osnovnoj školi Mrduša Donja, shut your mouth up! Ako se hoćete hraniti sirovom hranom – to je vaše pravo, ali baš mi niste dokazali da vam je takva prehrana donijela prednosti u razumijevanju.

  20. ivan

    studeni 5, 2012 kod 11:10 pm

    Sačuvaj nas nebo od ovakvih “znanstvenika”.pa moraš bit retardiran da bi ovo “progutao”.

  21. elena

    studeni 7, 2012 kod 1:02 am

    Kao i u svemu ostalom, stvari nisu crno-bijele.Postoje razlike u metabolizmu pojedinaca i vrsta i to se reflektira na način probavljnja i iskoristivosti namirnica u različitom obliku. Nerazumno je svoditi sve na generalizacije.

  22. elena

    studeni 7, 2012 kod 1:10 am

    Iako je bilo uvriježeno mišljenje u novije doba, da se termičkom obradom hrane gube važni kvalitetni sastojci. Za nas današnje nestručnjake je čini se najbolji putokaz u prehrani osobna intuicija. Vjerujem da mnogi od vas jednostavno osjećaju koja ih vrsta hrane bolje hrane na tjelesnom i intelektualnom nivou toga se osjećaja najbolje držati.Dobro je pročitati mišljenja i savjete drugih (stručnjaka) ali samo vaš osobni osjećaj je pravi pokazatelj čime i kako bi se trebali hraniti. Što bolje probavljate, što vam je ukusnije i u konačnosti kakav to ima efekt na vaše tijelo i mozak. Sve se to da jako dobro osjetiti. Svi imamo tu mogućnost. To je evolucijski doseg.

  23. Pero Perić

    studeni 15, 2012 kod 4:49 pm

    Veličina mozga nije garancija svijesti i točno je da se preko vatre tijelo strukturno učvršćuje, ali se to dalje naziva dehidracija i ovapnjenje žila.

    Sa prijesnom hranom točno trebaš mnogo, mnogo više jesti, jer sa sokovima od svježeg voća i povrća unosiš samo hranljive tvari u obliku iona, ali se time postiže nevjerovatna imformatička moć krvi, limfe, akustika tijela i SVE na putu svjesnosti.

    Ako ćemo služiti razgradnji planeta i pomoći njegovoj evoluciji, onda trebamo učiniti SVE da devastiramo prirodu čim prije, preko izrabljivanja njenih energetskih potencijala.

    Za čovjeka je bitno da duže održi vitalno tijelo, a to se ipak postiže destiliranom vodom, kada VATRU svjeno koristiš za destilaciju nečistih voda iz prirode.

  24. Penzioner

    veljača 1, 2015 kod 8:25 pm

    Istraživanje počiva na pogrešnoj osnovnoj premisi, a to je da je čovjek nastao evolucijom od majmuna, kao što je tvrdio Darvin, kojeg danas mnogi naučnici osporavaju.Stoga su i zaključci ovakvi… Pojedinci fantastično funkcionišu, uključujučujući i hranjenje velikog mozga, samo na sirovoj hrani.Devet sati dnevno jedenja sirove hrane-koja glupost… Prije će biti da je većina vrsta nastalo odjednom ili da je čovjek nastao nekom vrstom genetskog inžinjeringa…Inače kako je moguće da nigdje nije nađena “karika koja nedostaje” tj. missing link prelaz između majmuna i čovjeka.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Evolucija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh