Connect with us

Znanost

Strah od matematike može izazvati stvarnu bol

Matematika i Ekonomija

Strah od matematike može izazvati stvarnu bol

Od briga oko testa iz matematike doslovno možemo osjećati bol. Sudjelovanje u rješavanju matematičkih problema aktivira mrežu boli u mozgu čovjeka s visokom razinom anksioznosti povezane s matematikom, tvrde najnovija istraživanja.

Istraživački tim izabrao je 14 osoba koje imaju visok stupanj anksioznosti vezane uz matematiku (engl. high math-anxiety individuals, HMAs) i 14 osoba čija je razina anksioznosti takve vrste mala (engl. low math-anxiety individuals, LMAs). Izbor osoba zasnovan je na njihovom vlastitom svjedočenju o tome koliko su anksiozni kad se suoče sa situacijama povezanima s matematikom, kao što je ulazak u učionicu u kojoj se odvija nastava matematike ili briga o broju dodatnih sati matematike koji će im biti potrebni za polaganje ispita.

Ispitanicima je podijeljen niz zadataka riječima i niz matematičkih problema koje su rješavali dok im je uređaj za funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) mjerio neuralnu aktivnost. Prije svakog problema na zaslonu bi se na nekoliko sekundi pojavio žuti ili plavi krug koji je označavao je li zadatak koji slijedi matematički ili se radi o zadatku riječima.

>> Matematika za početnike: Naučite kako se računa postotak!

Za vrijeme gledanja u znak koji je označavao da slijedi matematički problem, kod HMAs osoba bila je vidljiva navala aktivnosti u dijelovima mozga povezanim s osjećajem boli, poput dorzalnog stražnjeg otoka (dorso posterior insula) i srednjeg cingularnog korteksa (mid cingular cortex). Što je viša razina anksioznosti povezana s matematikom više je neuronske aktivnosti u mozgu, otkrili su istraživači. Kod onih ispitanika kod kojih je razina anksioznosti manja, takav uzorak nije primijećen.

Istraživači su u prethodnim istraživanjima otkrili da psihološki stresne situacije, poput prekida veze ili društvenog odbacivanja, mogu izazvati fizički osjet boli. Nove studije ukazuju da i samo iščekivanje stresne situacija može izazvati stvarnu bol.

“Naša otkrića odnose se isključivo na podražaj, i aktivnost kao reakciju na podražaj. Nije matematika sama po sebi bolna, bolno je jedino iščekivanje matematike”, napisali su istraživači.

Za vrijeme samog rješavanja matematičkih problema, osobe s višom anksioznosti nisu iskusile bol (iako su lošije riješile teške matematičke testove od teških zadataka riječima). Istraživači kažu da bi ova studija mogla objasniti zašto HMAs osobe često izbjegavaju satove matematike i određena životna usmjerenja.

Studija pod vodstvom Iana Lyonsa sa Sveučilišta u Chicagu objavljena je 31.listopada na mrežnoj stranici časopisa PLoSONE.

Nastavi čitati
14 komentara

14 Comments

 1. Hrvatski mitovi i legende

  9 studenoga, 2012 kod 6:33 pm

  Uvijek me bilo strah matematike!

 2. Antonija Gripen Fangio

  9 studenoga, 2012 kod 6:34 pm

  ahahahahaa 🙂

 3. Matija Bistrica

  9 studenoga, 2012 kod 6:36 pm

  i mene… i mene…

 4. Siniša Strčić

  9 studenoga, 2012 kod 6:37 pm

  Gdje ste bili ppred 30g?

 5. Kristian Pandza

  9 studenoga, 2012 kod 6:37 pm

  eee davno sam ja ovo svima govorio ali jok, pričaš gluposti, kad evo dokaza!!

 6. Ts´emekwes Skoocoom

  9 studenoga, 2012 kod 6:37 pm

  uvijek bi dobio proljev kad bih vidio jednadžbu…profesorica je imala traume

 7. Tanja Hencic

  9 studenoga, 2012 kod 6:43 pm

  meni je puklo slijepo crijevo prije završnog ispita i nisu mi vjerovali dok nije postalo kritično i počelo se razljevat, i skoro sam umrla..eto, sigurno je povezano 😉

 8. Don Vrtgarden

  9 studenoga, 2012 kod 7:04 pm

  Okay thats wassup

 9. Boris Barić

  9 studenoga, 2012 kod 7:53 pm

  hehe odlično!

 10. Vedran Vex Luka

  9 studenoga, 2012 kod 8:00 pm

  taj ko to pise mu treba stvarnu bol zadat

 11. Magdalena Brkić

  9 studenoga, 2012 kod 8:16 pm

  Ma lažu ovi znanstvenici. 😛 Strah od profesora,a ne matematike.

 12. Ivana Seko

  9 studenoga, 2012 kod 8:42 pm

  da, da ima istine

 13. Mirjana Pula

  9 studenoga, 2012 kod 8:59 pm

  A, strah od boli, molim te ajnštajne, matematikni me! 🙂

 14. Bruno Sičenica

  9 studenoga, 2012 kod 9:02 pm

  Obična psihosomatika. Meni se piški a ne boli me ništa 😉

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh