Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

U Indiji pronađena gomila fosiliziranih jaja dinosaura

jaja dinosaura

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju.

Paleontolozi koji rade u središnjoj Indiji došli su do rijetkog otkrića – fosiliziranog mrijestilišta dinosaura s 92 gnijezda i 256 jaja koja pripadaju kolonijama divovskih titanosaura.

Studija o gnijezdima i njihovim jajima veličine kugle za kuglanje otkrila je intimne pojedinosti o životima kolosalnih sauropoda dugog vrata koji su lutali područjem današnje središnje Indije prije više od 66 milijuna godina.

Jaja, koja su bila u rasponu između 15 i 17 centimetara (u promjeru, vjerojatno su pripadala brojnim vrstama titanosaura. Broj jaja u svakom gnijezdu kretao se od jednog do 20, a mnoga su gnijezda pronađena blizu jedno drugoga.

Nalazi pokazuju da titanosauri, među najvećim dinosaurima koji su živjeli, nisu uvijek bili najpažljiviji roditelji.

Pronalaženje vrlo velikog broja gnijezda dinosaura neobično je jer uvjeti očuvanja moraju biti “upravo takvi” da bi se sva osjetljiva jaja pretvorila u fosile.

Prva jaja dinosaura u regiji otkrivena su 1990-ih, no najnovija studija usredotočila se na mjesto gniježđenja u okrugu Dhar u državi Madhya Pradesh, gdje su se iskapanja i terenski radovi odvijali 2017., 2018. i 2020. godine.

Jaja koja su tamo otkrivena bila su tako dobro očuvana da je tim uspio otkriti degradirane fragmente proteina iz ljuski jaja.

Ponašanje titanosaura u gniježđenju dijeli karakteristike s današnjim pticama i krokodilima, pokazalo je istraživanje.

Iz neposredne blizine gnijezda, istraživači su zaključili da su dinosauri zajedno polagali jaja u kolonijama ili leglištima, kao što to čine mnoge ptice danas. Zamislite kakav su prizor bile takve kolonije za gniježđenje u doba krede, gdje je krajolik bio išaran ogromnim brojem velikih gnijezda dinosaura.

Na temelju fizičkih karakteristika gnijezda, istraživači su zaključili da su titanosauri vjerojatno položili svoja jaja i potom ostavili bebe dinosaura da se brinu same o sebi nakon izlijeganja – iako je potrebno više podataka da bismo bili sigurni.

Jedno jaje posebno je zainteresiralo istraživače

Istraživači su otkrili prvi ikada primjer jajeta dinosaura ovum-in-ovo (jaje u jajetu). To je jaje važno zato što pokazuje reproduktivno ponašanje poput ptica i ukazuje da su, slično pticama, neki dinosauri možda polagali jaja uzastopno. Oblici ovum-in-ovo javljaju se kod ptica kada se jaje ugradi u drugo jaje koje je još u procesu formiranja prije no što ono bude položeno.

„Sekvencijalno polaganje je puštanje jaja jednog po jednog s određenim vremenskim razmakom između dva događaja polaganja. To se vidi kod ptica. Moderni gmazovi, na primjer kornjače i krokodili, s druge strane, polažu sva jaja zajedno kao leglo”, rekao je jedan od istraživača.

Ovo je samo jedan u nizu dokaza koji ukazuju na to da su moderne ptice srodnici dinosaura.

Ptice nisu samo povezane s dinosaurima; one JESU dinosauri

Danas je uvriježena i široko prihvaćena teorija da su ptice evoluirale od dinosaura. Neki su dinosauri već imali razvijeno perje prije 150 milijuna godina. Ptice i dinosauri – rasprava je završena; članak objavljen u časopisu Nature 1998. raspravlja o utjecaju dvaju fosila dinosaura otkrivenih u Kini. Oba otkrića bile su nove vrste dinosaura koji su imali perje, ali nisu imali krila. Autori članka tvrde da je njihovo otkriće zapravo zatvorilo raspravu o tome dijele li ptice i dinosauri blisko evolucijsko nasljeđe ili ne.

Danas se većina istraživanja i rasprava o odnosu između ptica i dinosaura usredotočuje na evolucijske detalje. Evolucija ptica može se razumjeti iz tri vrste istraživanja:

Procjena fosilnih dokaza, uključujući jaja, pokazala je da su se značajke zajedničke pticama, poput perja, zapravo počele pojavljivati kod dinosaura mnogo prije evolucije ptica. To ukazuje na to da su ptice evoluirale prilagođavanjem ovih značajki novoj upotrebi, kao što je let. To se dogodilo tijekom dugog vremenskog razdoblja i uključivalo je smanjenje veličine, složenije perje, krila i let.

Paleontolozi vjeruju da je jedan ključ za ovo brzo smanjivanje – od velikih dinosaura do manjih ptica – bio nužna preteča leta. U stvari, otkriveno je da ptice vrlo nalikuju embrijima dinosaura – što se nije moglo utvrditi prije otkrića fosiliziranih jaja.

Dakle, jesu li se kokoši razvile iz dinosaura? Odgovor je odlučno DA!

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Sir David Attenborough izrazio je svoje oduševljenje nakon što je otkriven izuzetno rijedak fosil dinosaura u Velikoj Britaniji. Ova izvanredna nalazišta dogodila su se...

Arheologija i paleontologija

Izuzetno rijedak i potpuno artikuliran embrion dinosaura otkriven je unutar fosiliziranog jajeta koje je više od desetljeća prikupljalo prašinu u skladištu muzeja u Kini....

Arheologija i paleontologija

Neandertalci su naši najbliži izumrli rođaci, s kojima smo bili u kontaktu tisućama godina do njihovog nestanka prije 40.000 godina. Unatoč tome što su...

Biljke i životinje

Istraživanja o anatomiji morskih zvijezda otkrila su iznenađujuće saznanje da njihova struktura više nalikuje na glavu nego na tijelo s udovima kako smo uvijek...