Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

U našoj DNK nalaze se neaktivni virusi iz davnine, a dva od njih mogla bi biti i opasna

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim znanstvenika s University of Michigan i Tufts University otkrio je 18 novih virusa, od kojih bi jedan mogao postati i aktivan ako mu to organizam nositelja dopusti.

Proučivši genome 2.500 ispitanika, znanstvenici su otkrili tragove ukupno 36 različitih virusa koji su se nakupili u ljudskom genomu tijekom evolucije. Međutim, netko bi se mogao upitati na koji je način tolika količina strane tvari ušla u naš genetski kod?

Da bi se reproducirao, virus koristi DNK domaćina, implementirajući svoj DNK u stanice zaražene osobe. Kako dijeljenjem nastaju nove stanice domaćina, a time i novi nizovi DNK, istovremeno dolazi i do multiplikacije gena virusa. Našavši se u novim stanicama, genetski materijal virusa se aktivira, pretvarajući ih u pravu tvornicu virusa, koji potom ubacuju svoj DNK u još veći broj stanica.

Iako imunosni sustav ponekad uspijeva pobijediti virus, dotični nije u stanju riješiti se djelića virusa koji su se prethodno nastanili u DNK kodu zaražene osobe. Međutim, organizam je dovoljno jak isključiti tuđinski DNK, koji potom i dalje ostaje u organizmu, prenoseći se na potomstvo.

Štoviše, tijekom prijenosa neaktivnog DNK s generacije na generaciju dolazi i do mutacija navedenog, koji time dodatno gubi svoju sposobnost potencijalne aktivacije. Ipak, ako se aktiviraju djelići virusnog DNK, oni su u stanju napraviti ozbiljne zdravstvene probleme pojedincu.

I dok većina neaktivnih virusa zarobljenih u našem DNK nema u cijelosti očuvanu genetsku strukturu, pojavljujući se u tek malom dijelu populacije, do sad su otkrivena dva protovirusa s poprilično očuvanim DNK, koji bi mogli biti iznimno opasni ako se aktiviraju.

I dok je jedan od navedenih otkriven još prije nekoliko godina, tim pod vodstvom dr. Jeffreya Kidda s University of Michigan i dr. Johna Coffina s Tufts University otkrio je drugi protovirus pod imenom Xq21.33, našavši ga X kromosomu. Iako zasada nije poznato porijeklo virusa, kao ni njegova štetnost, nedvojbena je činjenica kako je dotični toliko dobro očuvan da bi i danas mogao napraviti štetu ukoliko bi ga se aktiviralo.

Srećom, znanstvenici smatraju kako su šanse za aktivaciju navedena dva virusa iznimno mala, budući da ljudsko tijelo ima efikasne alate za neutralizaciju takvog tipa prijetnji.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

1 komentar

1 komentar

  1. Zlatko

    17 ožujka, 2021 u 8:06 am

    Virusi su očigledno daleko “sposobniji”, kompleksniji nego li bi to trebao biti “neki tamo virus”. Ako postoji sposobnost implementacije virusa u genetski kod što bi to onda značilo? Stvar je zaista prevelika i moj je stav da se ovo treba daleko pomnije istražiti ne samo u smislu prevencije već i same genetike pa čak i mogućnosti koje se samim tim otvaraju. Možda će zvučati naivno ali meni je uvijek u tom području genetike na prvom mjestu pobjeda nad genetskim greškama ili urođenim manama koje se opet vezuju na genetske uzroke.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Arheologija i paleontologija

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude diljem svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerojatno izgledale. Istraživači...

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Bakterije i virusi

Epidemija koronavirusa drži svijet u neizvjesnosti, ali to nije jedini virus koji nam može doći glave. Koronavirus trenutno ulijeva strah čitavom čovječanstvu. Kako se...

Oglašavanje