Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Veliko otkriće na području molekularne elektronike: DNK provodi električnu struju

DNK bi mogao biti baza za molekularne elektronske sklopove nano- veličina (Credit: Thinkstock)
DNK bi mogao biti baza za molekularne elektronske sklopove nano- veličina (Credit: Thinkstock)

DNK bi mogao biti baza za molekularne elektronske sklopove nano- veličina
(Credit: Thinkstock)

Međunarodni tim istraživača sa sjedištem na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, tvrdi da je napravio proboj s DNK molekulama, za koji vjeruje da predstavlja najznačajnije otkriće desetljeća na području istraživanja molekularne elektronike.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Nanotechnology, međunarodna skupina znanstvenika s Cipra, Danske, Italije, Španjolske i SAD-a dokazala je da se električna struja može prenositi putem dugih molekula DNK. Oni vjeruju da bi ovo otkriće moglo voditi razvoju elektroničkih sklopova baziranih na DNK.

Mnoga istraživanja usmjerena su prema istraživanju DNK strujnih krugova. Primjerice, znanstvenici su proučavali sheme u kojima DNK služi kao neka vrsta pločice ili platforme, za precizno sjedinjavanje elektroničkih komponenti razlučivosti manje od 6 nanometara. No, dosad su njihova istraživanja bila bez puno uspjeha.

Za DNK se smatra da je obećavajuća baza za molekularne strujne krugove zbog svoje sposobnosti samostalnog organiziranja u raznolike strukture. No, velik kamen spoticanja bio je to što nitko nije mogao pouzdano ili kvantitativno izmjeriti protok struje kroz molekule.

Iako su neka istraživanja mogla izmjeriti protok struje kroz DNK, rezultati su povremeno bili kontradiktorni zbog razlike između izmjerenih molekula i eksperimentalnih postavki.

U ovom najnovijem radu istraživači su uspjeli pouzdano izmjeriti i reproducirati struju u rasponu od nekoliko desetaka pikoampera (pA) do preko 100 pA, na udaljenosti u rasponu od nekoliko desetaka nanometara do više od 100 nm.

„Ovo istraživanje temelj je za uvođenje programiranih strujnih krugova za molekularnu elektroniku baziranu na DNK – nove generacije računalnih sklopova koji mogu biti sofisticiraniji, jeftiniji i jednostavniji za izradu, rekao je Danny Porath, profesor na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Premda je ovo izuzetno važno otkriće, pred molekularnom biologijom još uvijek stoje ogromne prepreke. Jedna od najvećih je kako zadržati stabilnost molekula pod posebnim uvjetima, poput sklonosti metalnih elektroda da talože isparenja izravno na molekulama.

Ovo otkriće imat će izniman utjecaj na daljnja istraživanja na području molekularne elektronike.

Izvor: DiscoveryNews

Možda će vas zanimati

Genetika

Kako tijelo stari javljaju se fizičke promjene – bore na koži, fizički napor je sve izraženiji. No postoje i manje vidljivi procesi koji se...

Genetika

Znamo da su nekim ženama muškarci uvijek na pameti, ali neke žene doslovno imaju muškarce u svojim mozgovima. Jedna studija objavljena na PlosOne otkriva...

Znanost za početnike

Povijest je iznjedrila mnoge izume, od kojih su neki gotovo neophodni i ne možemo zamisliti život bez njih, a neki su izumi izumljeni kako...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...