Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Visoko-fruktozni kukuruzni sirup mogao bi biti jedan od uzroka ugibanja pčela

Pčela. (Credit: Adam Siegel)

Istraživači sa Sveučilišta Illinois pronašli su moguću vezu između prehrane komercijalnih pčela visoko-fruktoznim kukuruznim sirupom i pomora kolonija pčela koji se događa širom svijeta. Tim je o svojim istraživanjima i otkrićima izvijestio u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pčela. (Credit: Adam Siegel)

Pčela. (Credit: Adam Siegel)

Od otprilike 2006. godine brojne skupine ljudi koji se bave pčelama koje se koriste u komercijalne svrhe, izvještavaju o slučajevima pomora pčelinjih kolonija koji se događaju bez nekog jasno vidljivog razloga. Kako je vrijeme prolazilo izvještaji su stizali iz svih krajeva svijeta, a odmah su se uključili i znanstvenici kako bi što prije pronašli uzrok i mogući lijek.

Dosad je većina dokaza vodila prema pesticidima koji se koriste za suzbijanje drugih insekata. U najnovijem pokušaju istraživači su pronašli dokaze koji sugeriraju da bi pravi uzročnik mogao biti visoko-fruktozni kukuruzni sirup kojim pčelari hrane pčele zamjenjujući time prirodnu supstancu – med, koji od pčela uzimaju.

Pčelari koji uzgajaju pčele za komercijalne svrhe započeli su s hranjenjem pčela visoko-fruktoznim sirupom još 70-tih godina nakon istraživanja koja su pokazala da je takav način hranjenja siguran. Od tog vremena razvijen je čitav niz novih vrsta pesticida zbog čega je imunitet pčela narušen.

Istraživači ne sugeriraju da je sam visoko-fruktozni sirup otrovan za pčele. Hraneći se zamjenom za med, pčele se ne mogu opskrbiti s ostalim kemikalijama koje pomažu pčelama u borbi protiv toksina, poput onih koje sadrže pesticidi.

Ustanovili su, primjerice, da izlaganje enzimu kumarik-P jača njihov imunološki sustav tako da aktivira gen koji je odgovoran za detoksifikaciju. Kumarik-P pronađen je u zidovima polenovog zrna,ali ne i u samom nektaru, a u med dospijeva nenamjerno tako da se zalijepi za noge pčelama dok posjećuju cvijet. Kumarik-P je samo jedna od kemikalija koje su pronađene i kojima se pčele izlažu, a djeluju na isti način. Svi ti spojevi zajedno prisutni u prehrani pčela, pomažu pčelama u borbi protiv niza različitih otrova, izvještavaju istraživači. Uzimanje meda od pčela u svrhu prodaje i zamjensko hranjenje pčela visoko-fruktoznim kukuruznim sirupom, tvrde oni, kompromitira njihov imunološki sustav čineći ih ranjivijima na otrove koji su zapravo namijenjeni uništavanju drugih vrsta kukaca.

Izvor: Phys

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...