Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zbogom, nasilnici! Ljubazna djeca sve popularnija

Photo: Shutterstock

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro djelo moglo bi pridonijeti smanjivanju nasilja među učenicima.

Većina roditelja svojoj djeci želi da budu sretna, dobra i da se dobro uklope u društvo. No, rezultati prijašnjih istraživanja pokazuju da takvi ciljevi nisu samo kompatibilni, nego se i nadopunjuju. Veza između ljubaznosti i prosocijalnoga ponašanja, poput činjenja dobroga djela, čini se, ide u oba smjera; ne samo da sretni ljudi često čine dobro za druge, nego i prosocijalno ponašanje u ljudima budi smisao za dobrobit.

Oslanjajući se na navedene rezultate, znanstvenici su proveli prvi dugoročni eksperiment analizirajući ljubaznost kod djece. Eksperimentom je obuhvaćeno preko 400 djece u dobi od 9 do 12 godina koji pohađaju osnovne škole u Vancouveru.
Učenici su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine; jedna se skupina prisjećala dragih mjesta koje su posjetili, poput igrališta ili trgovačkih centara, a od druge se skupine tražilo da naprave dobro djelo, poput dijeljenja užine u školi ili davanja podrške majci nakon stresnoga dana na poslu.

“Dali smo djeci primjere dobrih djela, ali smo njima prepustili da odluče što je dobro djelo”, rekla je Kimberly Schonert-Reichl, razvojna psihologinja sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru.

Učenici su bili zamoljeni da kažu koliko ih je to učinilo sretnima te da odaberu kolegu s kojim bi htjeli sudjelovati u školskim aktivnostima. Nakon četiri tjedna, obje su grupe izjavile da su bile sretnije, ali djeca iz druge skupine koja su morala učiniti dobro djelo izjavila su kako su doživjela veće prihvaćanje svojih kolega – drugi su učenici puno češće odabirali njih za svoje partnere u školskim aktivnostima.

“Ovakva jednostavna intervencija ne samo da povećava razinu sreće kod djece, nego ih i potiče da se međusobno više podržavaju i toleriraju”, rekla je Schonert-Reichl.

Prema riječima Schonert-Reichl, nasilje među djecom najčešće eskalira u 4. i 5. razredu.

“Tražeći od učenika da se ponašaju ljubazno prema okolini, nadamo se da ćemo postići da se djeca u razredu slažu, smanjujući tako tenzije, netrpeljivost i nasilje među njima, pogotovo u toj dobi”, rekla je Schonert-Reichl.

“Jedno nismo saznali, a mislim da bi bila zanimljivo; nismo odgovorili na pitanje koja dobra djela djeca u toj dobnoj skupini čine. Drugo je pitanje bi li to moglo poslužiti kao intervencija za sprječavanje nasilja. Mi smo to učinili u razredima; što bi se dogodilo da se to učini na razini cijele škole?”

Rezultati ovoga istraživanja objavljeni su u internetskom izdanju časopisa PLoS ONE.

Izvor: Live Science

14 Comments

14 Comments

 1. Rainbow Ship

  January 4, 2013 at 5:12 pm

  ma jesu k****! sve je to bahato i neodgojeno :S

 2. Jakov Tabula

  January 4, 2013 at 5:12 pm

  ma oni su svi nadrogirani

 3. Marijana Batalija Topalović

  January 4, 2013 at 5:14 pm

  Svako kreće od sebe i tako neodgojeni misle da su svi neodgojeni, ima fine djece više nego što mislite!!1

 4. Ivan Klasnić

  January 4, 2013 at 5:15 pm

  ja sam recimo primjetio da mladi 15-17 imaju ogromnu želju za drogama i opojnim sredstvima … sad jesi li pristojni , ne znam … al nadrogirani jesu!

 5. Lana Šator

  January 4, 2013 at 5:20 pm

  Onda sam ja neodgojena dozla boga po toj logici. Wheeee!

 6. Dušan Jovanović

  January 4, 2013 at 5:28 pm

  Pa zar se moramo dičiti s tim??

 7. Monika Faletar

  January 4, 2013 at 5:30 pm

  Hubba bubba napljugana djeca. 😀

 8. Jasna Horvat

  January 4, 2013 at 5:35 pm

  Na sreću pa je to doista točno.

 9. Miro Ojvan

  January 4, 2013 at 6:18 pm

  Napokon!?

 10. Bozana Vidovic

  January 4, 2013 at 6:43 pm

  dali ima ljubazne djece????.

 11. Jasna Horvat

  January 4, 2013 at 9:02 pm

  Je li ima ljubazne djece? Potražite u rječniku pod lj što znači ljubaznost, pa ćete dobiti odgovor.

 12. Robert Surma

  January 4, 2013 at 9:32 pm

  Ova Vlada Republike Hrvatske se samo glupostima bavi.

 13. Ana Ferenčak

  January 5, 2013 at 8:16 am

  Neznam gdje se vršilo ovo istraživanje vijesti iz svijeta to opovrgavaju jer sve je više dijece koja ubijaju !!!

 14. Jasmina Rubeša Vitaljić

  January 12, 2013 at 10:12 am

  Ma dao Bog da je tako , nažalost statistika nije baš takva , realnost još manja 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Seksualno zlostavljanje vrlo je stresno i razorno iskustvo za žrtve, no jedno istraživanje pokazalo je da može imati još podmuklije i gore posljedice. Kad...

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija...

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...

Zašto društvenim mrežama tako često dominira sadržaj loše kvalitete, koji usto redovito sadrži i netočne informacije? Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Human Behaviour,...

Advertisement