Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Zbogom, nasilnici! Ljubazna djeca sve popularnija

Photo: Shutterstock

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro djelo moglo bi pridonijeti smanjivanju nasilja među učenicima.

Većina roditelja svojoj djeci želi da budu sretna, dobra i da se dobro uklope u društvo. No, rezultati prijašnjih istraživanja pokazuju da takvi ciljevi nisu samo kompatibilni, nego se i nadopunjuju. Veza između ljubaznosti i prosocijalnoga ponašanja, poput činjenja dobroga djela, čini se, ide u oba smjera; ne samo da sretni ljudi često čine dobro za druge, nego i prosocijalno ponašanje u ljudima budi smisao za dobrobit.

Oslanjajući se na navedene rezultate, znanstvenici su proveli prvi dugoročni eksperiment analizirajući ljubaznost kod djece. Eksperimentom je obuhvaćeno preko 400 djece u dobi od 9 do 12 godina koji pohađaju osnovne škole u Vancouveru.
Učenici su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine; jedna se skupina prisjećala dragih mjesta koje su posjetili, poput igrališta ili trgovačkih centara, a od druge se skupine tražilo da naprave dobro djelo, poput dijeljenja užine u školi ili davanja podrške majci nakon stresnoga dana na poslu.

“Dali smo djeci primjere dobrih djela, ali smo njima prepustili da odluče što je dobro djelo”, rekla je Kimberly Schonert-Reichl, razvojna psihologinja sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru.

Učenici su bili zamoljeni da kažu koliko ih je to učinilo sretnima te da odaberu kolegu s kojim bi htjeli sudjelovati u školskim aktivnostima. Nakon četiri tjedna, obje su grupe izjavile da su bile sretnije, ali djeca iz druge skupine koja su morala učiniti dobro djelo izjavila su kako su doživjela veće prihvaćanje svojih kolega – drugi su učenici puno češće odabirali njih za svoje partnere u školskim aktivnostima.

“Ovakva jednostavna intervencija ne samo da povećava razinu sreće kod djece, nego ih i potiče da se međusobno više podržavaju i toleriraju”, rekla je Schonert-Reichl.

Prema riječima Schonert-Reichl, nasilje među djecom najčešće eskalira u 4. i 5. razredu.

“Tražeći od učenika da se ponašaju ljubazno prema okolini, nadamo se da ćemo postići da se djeca u razredu slažu, smanjujući tako tenzije, netrpeljivost i nasilje među njima, pogotovo u toj dobi”, rekla je Schonert-Reichl.

“Jedno nismo saznali, a mislim da bi bila zanimljivo; nismo odgovorili na pitanje koja dobra djela djeca u toj dobnoj skupini čine. Drugo je pitanje bi li to moglo poslužiti kao intervencija za sprječavanje nasilja. Mi smo to učinili u razredima; što bi se dogodilo da se to učini na razini cijele škole?”

Rezultati ovoga istraživanja objavljeni su u internetskom izdanju časopisa PLoS ONE.

Izvor: Live Science

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...