Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Zbogom, nasilnici! Ljubazna djeca sve popularnija

Dok aktualni blagdani pozivaju na činjenje dobra, novo istraživanje pokazuje da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro djelo moglo bi pridonijeti smanjivanju nasilja među učenicima.

Većina roditelja svojoj djeci želi da budu sretna, dobra i da se dobro uklope u društvo. No, rezultati prijašnjih istraživanja pokazuju da takvi ciljevi nisu samo kompatibilni, nego se i nadopunjuju. Veza između ljubaznosti i prosocijalnoga ponašanja, poput činjenja dobroga djela, čini se, ide u oba smjera; ne samo da sretni ljudi često čine dobro za druge, nego i prosocijalno ponašanje u ljudima budi smisao za dobrobit.

Oslanjajući se na navedene rezultate, znanstvenici su proveli prvi dugoročni eksperiment analizirajući ljubaznost kod djece. Eksperimentom je obuhvaćeno preko 400 djece u dobi od 9 do 12 godina koji pohađaju osnovne škole u Vancouveru.
Učenici su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine; jedna se skupina prisjećala dragih mjesta koje su posjetili, poput igrališta ili trgovačkih centara, a od druge se skupine tražilo da naprave dobro djelo, poput dijeljenja užine u školi ili davanja podrške majci nakon stresnoga dana na poslu.

“Dali smo djeci primjere dobrih djela, ali smo njima prepustili da odluče što je dobro djelo”, rekla je Kimberly Schonert-Reichl, razvojna psihologinja sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru.

Učenici su bili zamoljeni da kažu koliko ih je to učinilo sretnima te da odaberu kolegu s kojim bi htjeli sudjelovati u školskim aktivnostima. Nakon četiri tjedna, obje su grupe izjavile da su bile sretnije, ali djeca iz druge skupine koja su morala učiniti dobro djelo izjavila su kako su doživjela veće prihvaćanje svojih kolega – drugi su učenici puno češće odabirali njih za svoje partnere u školskim aktivnostima.

“Ovakva jednostavna intervencija ne samo da povećava razinu sreće kod djece, nego ih i potiče da se međusobno više podržavaju i toleriraju”, rekla je Schonert-Reichl.

Prema riječima Schonert-Reichl, nasilje među djecom najčešće eskalira u 4. i 5. razredu.
“Tražeći od učenika da se ponašaju ljubazno prema okolini, nadamo se da ćemo postići da se djeca u razredu slažu, smanjujući tako tenzije, netrpeljivost i nasilje među njima, pogotovo u toj dobi”, rekla je Schonert-Reichl.

“Jedno nismo saznali, a mislim da bi bila zanimljivo; nismo odgovorili na pitanje koja dobra djela djeca u toj dobnoj skupini čine. Drugo je pitanje bi li to moglo poslužiti kao intervencija za sprječavanje nasilja. Mi smo to učinili u razredima; što bi se dogodilo da se to učini na razini cijele škole?”

Rezultati ovoga istraživanja objavljeni su u internetskom izdanju časopisa PLoS ONE, 26. prosinca.

Izvor: Live Science

14 komentara

14 Comments

 1. Rainbow Ship

  4 siječnja, 2013 u 5:12 pm

  ma jesu k****! sve je to bahato i neodgojeno :S

 2. Jakov Tabula

  4 siječnja, 2013 u 5:12 pm

  ma oni su svi nadrogirani

 3. Marijana Batalija Topalović

  4 siječnja, 2013 u 5:14 pm

  Svako kreće od sebe i tako neodgojeni misle da su svi neodgojeni, ima fine djece više nego što mislite!!1

 4. Ivan Klasnić

  4 siječnja, 2013 u 5:15 pm

  ja sam recimo primjetio da mladi 15-17 imaju ogromnu želju za drogama i opojnim sredstvima … sad jesi li pristojni , ne znam … al nadrogirani jesu!

 5. Lana Šator

  4 siječnja, 2013 u 5:20 pm

  Onda sam ja neodgojena dozla boga po toj logici. Wheeee!

 6. Dušan Jovanović

  4 siječnja, 2013 u 5:28 pm

  Pa zar se moramo dičiti s tim??

 7. Monika Faletar

  4 siječnja, 2013 u 5:30 pm

  Hubba bubba napljugana djeca. 😀

 8. Jasna Horvat

  4 siječnja, 2013 u 5:35 pm

  Na sreću pa je to doista točno.

 9. Miro Ojvan

  4 siječnja, 2013 u 6:18 pm

  Napokon!?

 10. Bozana Vidovic

  4 siječnja, 2013 u 6:43 pm

  dali ima ljubazne djece????.

 11. Jasna Horvat

  4 siječnja, 2013 u 9:02 pm

  Je li ima ljubazne djece? Potražite u rječniku pod lj što znači ljubaznost, pa ćete dobiti odgovor.

 12. Robert Surma

  4 siječnja, 2013 u 9:32 pm

  Ova Vlada Republike Hrvatske se samo glupostima bavi.

 13. Ana Ferenčak

  5 siječnja, 2013 u 8:16 am

  Neznam gdje se vršilo ovo istraživanje vijesti iz svijeta to opovrgavaju jer sve je više dijece koja ubijaju !!!

 14. Jasmina Rubeša Vitaljić

  12 siječnja, 2013 u 10:12 am

  Ma dao Bog da je tako , nažalost statistika nije baš takva , realnost još manja 🙁

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje