AUTO MOTO

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu?

kako-izvaditi-medenarodnu-vozacku-dozvolu

Ukoliko putujete u inozemstvo vlastitim ili službenim automobilom hrvatskih registarskih oznaka i putujete u europske zemlje tipa zemlje Beneluxa, skandinavske zemlje, Veliku Britaniju,Irsku, Rusiju, Španjolsku, Grčku ili Tursku morate imati međunarodnu vozačku dozvolu.

Ukoliko putujete u inozemstvo vlastitim ili službenim automobilom hrvatskih registarskih oznaka i putujete u europske zemlje tipa zemlje Beneluxa, skandinavske zemlje, Veliku Britaniju,Irsku, Rusiju, Španjolsku, Grčku ili Tursku morate imati međunarodnu vozačku dozvolu. Ako su to putovanja u Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Italiju, Češku, Slovačku, Poljsku, Njemačku ili Francusku, međunarodna vozačka dozvola vam neće biti potrebna.

Međunarodna vozačka dozvola možete se izraditi u HAK-u na šalteru Informacija i Članstva od ponedjeljka do petka u vremenu od 6:30 do 20:00 sati, a subotom od 6:30 do 14:00 h. Potrebni dokumenti za izvaditi MVD su:

  • Hrvatska vozačka dozvola
  • 2 fotografije, dimenzije 3,50 X 4,50 cm
  • Osobna iskaznica ili putovnica

Cijena: 170,00 kn i 20,00 kn biljega (biljege možete kupiti i u touring poslovnicama u Zagrebu)

Međunarodna vozačka dozvola izdaje se odmah i vrijedi najviše tri (3) godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ukoliko ona ističe ranije. Dozvolu mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu. Međunarodna je vozačka dozvola obavezna ukoliko se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu. Također vam je potrebna ako se odlučite na rentanje automobila u inozemstvu.

Na raznim forumima, siteovima, blogovima i ostalim izvorima informacija pronašli smo hrpu iskustava i savjeta da vam zapravo ne treba jer stranci ne znaju razlikovati međunarodnu od naše „obične“ vozačke dozvole. Naišli smo na podatke da se može iznajmiti vozilo u stranoj zemlji i sa našom vozačkom te ako vas i policija zaustavi ne bi trebalo biti problema to što nemate međunarodnu vozačku. Ali vas savjetujemo ako želite imati jednu brigu manje, onda ju svakako izvadite

3 komentara

3 Comments

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh