AUTO MOTO

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu?

kako-izvaditi-medenarodnu-vozacku-dozvolu

Ukoliko putujete u inozemstvo vlastitim ili službenim automobilom hrvatskih registarskih oznaka i putujete u europske zemlje tipa zemlje Beneluxa, skandinavske zemlje, Veliku Britaniju,Irsku, Rusiju, Španjolsku, Grčku ili Tursku morate imati međunarodnu vozačku dozvolu.

Ukoliko putujete u inozemstvo vlastitim ili službenim automobilom hrvatskih registarskih oznaka i putujete u europske zemlje tipa zemlje Beneluxa, skandinavske zemlje, Veliku Britaniju,Irsku, Rusiju, Španjolsku, Grčku ili Tursku morate imati međunarodnu vozačku dozvolu. Ako su to putovanja u Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Italiju, Češku, Slovačku, Poljsku, Njemačku ili Francusku, međunarodna vozačka dozvola vam neće biti potrebna.

Međunarodna vozačka dozvola možete se izraditi u HAK-u na šalteru Informacija i Članstva od ponedjeljka do petka u vremenu od 6:30 do 20:00 sati, a subotom od 6:30 do 14:00 h. Potrebni dokumenti za izvaditi MVD su:

  • Hrvatska vozačka dozvola
  • 2 fotografije, dimenzije 3,50 X 4,50 cm
  • Osobna iskaznica ili putovnica

Cijena: 170,00 kn i 20,00 kn biljega (biljege možete kupiti i u touring poslovnicama u Zagrebu)

Međunarodna vozačka dozvola izdaje se odmah i vrijedi najviše tri (3) godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ukoliko ona ističe ranije. Dozvolu mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu. Međunarodna je vozačka dozvola obavezna ukoliko se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu. Također vam je potrebna ako se odlučite na rentanje automobila u inozemstvu.

Na raznim forumima, siteovima, blogovima i ostalim izvorima informacija pronašli smo hrpu iskustava i savjeta da vam zapravo ne treba jer stranci ne znaju razlikovati međunarodnu od naše „obične“ vozačke dozvole. Naišli smo na podatke da se može iznajmiti vozilo u stranoj zemlji i sa našom vozačkom te ako vas i policija zaustavi ne bi trebalo biti problema to što nemate međunarodnu vozačku. Ali vas savjetujemo ako želite imati jednu brigu manje, onda ju svakako izvadite

POPULARNO

To Top