AUTO MOTO

Kako pravilno voziti autocestom?

kako-pravilno20voziti20autocestom

Autocesta je najviša klasa javnih cesta koja je namijenjena sigurnom prometovanju vozila velikom brzinom.

Autocesta je najviša klasa javnih cesta koja je namijenjena sigurnom prometovanju vozila velikom brzinom. S obzirom na učestale pogreške koje se u zadnje vrijeme događaju na autocestama i samim time kako se ugrožavaju nevini životi nedužnih vozača u prometu proučite i prisjetite se pravila voženje po autocestama.

Autocestom se kao i brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju se kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao niti bilo koja vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 80 km/h jer samim time ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Kada se vozilom uključujete u promet na autocesti obavezno koristiti traku za ubrzavanje što je više moguće kako bi povećali svoju brzinu i stekli sigurnost da vas nitko od drugih vozača koji se u tom trenutku nalaze iza vas ne ugrožavaju. Isto tako pri isključivanju iz prometa na autocesti dužni ste svojim vozilom pravodobno zauzeti položaj na krajnjoj desnoj prometnoj traci i što prije prijeći u traku za usporavanje uz prethodno pravilno objavljenu signalizaciju.

Na autocesti se ne smijete zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene (žuta traka), a to jedino obavljate u slučajevima kada je to zaista potrebno.

Strogo je zabranjeno na autocesti polukružno se okretati ili se kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene (žuta traka). Pravilna vožnja autocestom je kretanje krajnjom desnom prometnom trakom osim ako ona nije zakrčena vozilima u koloni. Lijeva traka isključivo služi za preticanje.

Na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku samo zbog bržeg kretanja i za to onda isključivo treba koristiti lijevu traku, a nikako preticati po desnoj.

Na autocesti vozač ne smijete vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati zaustavnom trakom, kretati se na način da ne drži potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu

Na autocesti s tri ili više prometnih traka, koje najčešće susrećemo u inozemstvu, namijenjenih za promet vozila u jednom smjeru, vozači teretnih automobila čija je najveća dopuštena masa veća od 3 500 kg i skupova vozila čija duljina premašuje 7 m, smiju koristiti samo dvije prometne trake koje se nalaze uz desni rub kolnika.

Ako ste prisiljeni zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga zaustaviti vozilo na kolniku autoceste dužni ste ga zaustaviti u traci za zaustavljanje vozila u nuždi i poduzeti potrebne mjere da vozilo što prije ukloni s kolnika.

Na autocestu ne smijete uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prve priključne ceste kojom se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.

Između ostalog:

  • Često provjeravajte brzinu vašeg kretanja na brzinomjeru
  • Poštujte ograničenja brzine koja kod nas iznosi 130 km/h
  • Držite pravilan razmak između vozila
  • Vožnju prilagodite vremenskim uvjetima – nikako nemojte zaboraviti da vozite velikom brzinom
  • Često provjeravajte prometnu situaciju u vašim retrovizorima i budite koncentrirani na vožnju.
  • Pripazite da vaša signalizacija pri promjenama u vožnji (isključivanje s autoceste, skretanje na odmarališta preticanja…) bude pravovremeno obavljena.
  • Posebnu pozornost obratite pri priključivanju na autocestu kako ne bi skrenuli u krivi smjer kretanja na autocesti, a ako se to i dogodi, nikako, ponavljam nikako ne nastavljajte vožnju u suprotnom smjeru jer je takva radnja jednaka igranju ruskog ruleta.

Dragi vozači, molimo vas pridržavajte se ovih pravila kako bi nam vožnja našim autocestama bila što sigurnija i ugodnija.

POPULARNO

To Top