AUTO MOTO

Kako se automobil pokreće?

kako-se-auto-pokrece

Današnji automobili konstruirani su tako savršeno da ih možemo voziti cijeli život, a da zapravo ne saznamo kako se automobili zapravo pokreću!

Današnji automobili konstruirani su tako savršeno da ih možemo voziti cijeli život, a da zapravo ne saznamo kako se automobili zapravo pokreću! Ako se bilo što pokvari, mehaničar će nam to popraviti na servisu.

Svi mi, svakako, znamo da sila koja pokreće automobilski motor stiže iz benzina, ali kako se to točno događa?

Benzin dolazi iz rezervoara u vozilu do motora putem jedne malene pumpe koju pokreće motor. Benzin najprije odlazi u rasplinjač koji se nalazi iznad motora. U rasplinjaču se benzin dobro izmiješa s točno određenom količinom zraka.

Sad smo dobili paru sastavljenu od benzina i zraka koja je vrlo eksplozivna. Ta para potom prolazi kroz sustav cijevi kako bi stigla u cilindar. U cilindru se nalazi klip koji se pokreće nadolje i pritom usisava benzinsko-zračnu paru, tj. smjesu, u motor. To je prvi takt u postupku poznatom kao ,četverotaktni ciklus.

Čim klip stigne do najniže točke u ovom taktu, zatvori se u jedan ventil, tako da para ne može izaći iz cilindra. Kad se klip pokreće naviše u drugom taktu, on sabija uhvaćenu paru, čineći je još eksplozivnijom. Točno u određenom trenutku, kad klip dosegne najvišu točku u drugom taktu, svjećica stvara električnu iskru i tako nastaje eksplozija u cilindru.

Tlak izazvan eksplozijom tjera klip ponovo naniže, i to je treći takt. Kad klip stigne do donje najniže točke u trećem taktu, otvara se jedan drugi ventil kako bi se izgorjelim plinovima omogućio izlazak. Dok se klip kreće u svom četvrtom i posljednjem taktu, ti plinovi izlaze iz cilindra.

Pogonska sila koja pokreće automobil nastaje prilikom trećeg takta klipa. Sile što pritiskuju naniže donji dio klipa, prenose se na osovinu koja se okreće i putem te osovine pokreće pogonske kotače automobila.

POPULARNO

To Top