DOM

Kako čistiti zastore?

kako-cistiti-zastor

Do kondenzacije pare na prozorima može doći i u kući koja ima odličnu ventilaciju, zato je dobro da zastori budu odmaknuti od prozora kako ne bi dodirivali staklo.

Do kondenzacije pare na prozorima može doći i u kući koja ima odličnu ventilaciju, zato je dobro da zastori budu odmaknuti od prozora kako ne bi dodirivali staklo. Podstava štiti zastore da ne izblijede na suncu i od vlage s prozorskih okvira koja može oštetiti tkaninu (kod podstavljenih zastora treba voditi računa o tome da se može dogoditi, iako su oba materijala periva, da se tkanina zastora i tkanina podstave različito skupljaju).

Zastori koji se povlače pomoću uzica dulje traju, osobito ako su od baršuna, jer se tkanina ne prlja dodirom ruku. Redovito usisavajte zastore, jer neće biti prašnjavi, a i dulje će ostati čisti.

Prije pranja provjerite da li je tkanina tako obrađena da se pri pranju ne skuplja, ako nije, može se dogoditi da, kad objesite oprane zastore, njihova veličina više ne odgovara veličini vašeg prozora.

Ako niste sigurni koliko se zastori skupljaju pri pranju, bolje je da ih odnesete u kemijsku čistionicu (ako zastore nakon kemijskog čišćenja vozite kući u automobilu, otvorite barem jedan prozor radi isparavanja kemikalija).U slučaju da odlučite sami oprati teške zastore, potopite ih u kadu, jedan po jedan, jer bi oba zastora bila preteška za perilicu, pa bi se mogla oštetiti aplikacija i poderati tkanina.

Prije pranja uklonite kvačice za vješanje ili karike, kao i utege ako su postavljeni na zastorima da bi ravno padali (označite mjesta na kojima se nalaze malom točkicom laka za nokte da ne morate poslije razmišljati gdje su bili).

Ukoliko su zastori veliki ili su bili dosta izloženi suncu, postoji opasnost da bi se u pranju mogli poderati na mjestima gdje je tkanina najosjetljivija.
Ako imate li starinske ili vrlo osjetljive zastore, mogli biste ih oprati na sljedeći način koji se primjenjuje u muzejima i kojim se služe konzervatori. Svaki zastor presavijte u obliku omanjeg kvadrata ili pravokutnika i zašijte sve slojeve praveći velike bodove iglom i koncem. Isperite zastore u čistoj vodi nekoliko puta.

Kad zastori budu čisti, isperite ih u tekućoj vodi i lagano ocijedite. Izvucite konac, pažljivo ih odmotajte i objesite da se osuše (upotrijebite mnogo kvačica tako da materijal ne bude nigdje opterećen i da se ne istegne). Kad se zastori osuše, presavijte ih vodoravno – ne uzdužno i na kraju ih izglačajte. Zastore uvijek glačajte uzdužno i lagano ih rastežite i podešavajte rukom kako se ne bi naborali rubovi.lako sa čipkastim zastorima treba postupati jednako kao i s vrlo osjetljivim zastorima, njih je najbolje sušiti tako da ih prostrete na čistu površinu, kao što je travnjak i ostavite da se polako suše u sjeni. Ako ih morate objesiti na konop za sušenje rublja, položite ih tako da vise uzdužno. Kad ih glačate, prekrijte tkaninulistom svilenog papira kako ne bi vrh pegle zapeo u nekoj rupici na čipki i glačajte ih mlakim glačalom.

Mrežasti zastori i zastori od markizeta obično su od najlona ili poliestera. Te tkanine s vremenom izblijede, ali boja se može povratiti ako ih operete u mlakoj vodi u koju se doda malo tekućine za pranje posuđa. Da biste dobili sasvim bijelu boju, dodajte u otopinu tabletu za čišćenje umjetnog zubala. Mrežaste zastore je najbolje objesiti dok su još vlažni, te ih laganim povlačenjem oblikovati.

Dok se zastori peru ili suše, iskoristite priliku da operete drveni ili metalni nosač zastora i nemojte zaboraviti oprašiti karnišu iznutra i izvana.

Kad ponovno vješate zastore, preporuča se da im zamijenite mjesto jer su unutrašnji okomiti rubovi, koji se dodiruju kad navučete zastore, najviše izloženi habanju i vjerojatno su najviše izblijedjeli, pa će se, kad ih premjestite na vanjsku stranu, te razlike izjednačiti.

1 Komentar

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh