DOM

Kako opremiti kutiju s alatom?

kako-opremiti-kutiju-s-alatom

Sigurno ste se puta našli u situacijama da želite nešto popraviti, a nemate odgovarajući alat.

Sigurno ste se puta našli u situacijama da želite nešto popraviti, a nemate odgovarajući alat. Za svakodnevne radove kao što su objesiti sliku, zategnuti vijak ili sastaviti namještaj potrebno vam je nekoliko osnovnih alata. Kada kupujete alat odaberite najbolji koji sebi možete priuštiti. Kvalitetniji alat je čvršći, njime je lakše rukovati, sigurniji je, dugotrajniji, a I samim time jeftiniji jer se ne uništava tako lagano. U svakom slučaju, isplati se kupovina prvoklasnih proizvoda koji vas neće ostaviti na cjedilu kada ćete ih doista trebati.

Osnovni alat u domaćinstvu

Čekić

Čekić je sigurno najkorisniji i vjerojatno najupotrebljivaniji alat u svakom domaćinstvu. Za obavljanje sitnijih poslova kao postavljenje slika, sastavljanje polica, zabijanje čavala i slično, biti će vam dovoljan jedan manji čekić, koji je opremljeni zarezom kojim možemo izvlačiti čavle. Čekići su na raspolaganju u brojnim različitim težinama i verzijama.
Svakako prilikom kupovine čekića obratite pozornost na učvršćenost glave s držačem čekića. Ako glava nije dobro pričvršćena za držač, takav čekić ne kupujte jer prilikom korištenja njegova glava može se odvojiti od držača I pritom uništiti ono na čemu raditi ili vas ozbiljno povrijediti.

Odvijač

Najekonomičnije rješenje je da kupite kvalitetan set s izmjenjivim vrhovima u kojem se nalaze ravni, križasti i imbus nastavci umjesto da imate stotine odvijača. Osim odvijača potreban vam je i jedan odvijač ispitivač, kojim se može provjeravati postojanje napona u mreži. Jako pripazite da je ovaj odvijač uvijek ispravan.

Kliješta

Kombinirana kliješta ne smiju nedostajati ni u jednom kompletu alata. Takva kliješta imaju višenamjensku uporabu, a s njima možete sjeći, rezati i savijati čeličnu žicu, vaditi čavle, odvijati vijke i pridržavati razne predmete. Svakako pripazite da takva kliješta imaju izolacijsku navlaku na drškama (za električne radove). Ta izolacija ne samo da će vas zaštititi od strujnog udara prilikom slučajnog rezanja žice pod električnim naponom, već će Vam pružiti lakše rukovanje. Uz ova kliješta nije na odmet imati kliješta štipaljke, koja se koriste za rezanje žice, plosnata kliješta dugih čeljusti pomoću iznimno dugačkih, tankih i naoštrenih čeljusti možemo npr. povući kablove iz uskih otvora, preplesti žice ili postaviti vijke na teško dostupna mjesta.

Univerzalna kliješta: Pomoću njih možete pričvrstiti cijevi i priviti i odviti strojne vijke i matice – čak i one velike, teško dostupne. Oblik i ozubljenje s unutarnje strane čeljusti omogućava posebno čvrst prijem.

Ključevi za vijke

Ključevi za vijke se upotrebljavaju za zatezanje i odvijanje matica. Preporučljivo je posjedovati kvalitetniji set ključeva za vijke, u kojem se nalaze ključevi širine od 6 do 19 mm ili jednostavna gedora s raznim veličinama za različite matice.

Metar

Za precizno mjerenje i zacrtavanje materijala koji obrađujemo potreban nam metar, obavezni alat koje bi trebalo imati svako domaćinstvo. Prije kupovine novog stolnjaka, zavjesa ili podnih obloga potrebno je izmjeriti prostor, a da bismo dobili točne mjere koristimo metar. Za kućnu upotrebu dovoljan vam je jedan rolni metar do 5 metara duljine.

Ručna pila

Komplet alata dopunite još i srednje velikom ručnom pilom s univerzalnim ozubljenjem. Najprimjerenije su fine pile koje su s leđne strane lista ojačane limenim pokrovom što im daje mogućnost izvanredno preciznog vođenja. Fino ozubljenje primjereno je kako za razrezivanje, kao i za odrezivanje letvi i dasaka svih vrsta.

Kutija za alat

Većina profesionalaca ima inače ogromne kožne torbe ili limene kovčege u kojima prenose svoju opremu, a za kućne majstore su plastične kutije za nošenje bolje rješenje. Na raspolaganju su u različitim veličinama, a osim površine za odlaganje alata, imaju i posebne pretince za vijke, uloške, te razni drugi materijal

Prva pomoć

Svi iskusni majstori se tu i tamo povrijede i zato je dobro ako je jedan mali pretinac u kutiji za alat rezerviran za flastere i zavoje. Ne zaboravite, da bi izbjegli bilo kakve ozljede uvijek koristite zaštitnu opremu, kao na primjer: zaštitne naočale i rukavice, zaštitne maske za disanje i zaštitu za sluh.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh