DOM

Kako kaktus živi bez vode?

kako-kaktus-zivi-bez-vode

Kaktusi su sukulentne uglavnom bodljikave biljke koje pripadaju porodici Cactaceae i odlično se suprotstavljaju suši…

Kaktusi su sukulentne uglavnom bodljikave biljke koje pripadaju porodici Cactaceae i odlično se suprotstavljaju suši. Sukulentne biljke ili sukulenti su biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijenje.

Svako živo biće, nastanjeno u pustinji, prisi­ljeno je naviknuti se na život bez vode ili na život s vrlo malo vode. Zapravo, ono biće koje ne može riješiti taj problem prilagodbe ne može ni preživjeti.

Kaktus ne živi bez vode, već uspijeva vrlo uspješno preživjeti duga razdoblja bez kiše.

Biljke koje rastu pod uobičajenim uvjetima života, troše mnogo vode. Lišće preuzima vodu iz soka, pa voda kroz lišće i isparava.Kaktus živi bez lišća. Stabljike su mu takve da je vrlo malo površine izloženo izravnim sunčevim zrakama. Kaktus gotovu uopće ne ispušta vlagu. Pored toga, stabljike su mu debele, tako da se u njima voda nagomilava, a presvuče­ne su debelim pokrivačem, pa je voda tako još bolje zaštićena.

Bodlje kaktusa odbijaju žedne životinje, koje bi se mogle napojiti iz njegovih spremišta vode. Na taj način, neki od najvećih kaktusa mogu i po dvije godine živjeti bez vode.Kaktusi su zapravo biljke cvjetnice, s cvjeto­vima koji se razvijaju u plodove sa sjemenom. Postoje preko tisuću poznatih vrsta kaktusa. Oni rastu u Južnoj i Srednjoj Americi, Meksiku i u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih država. Vrlo su različiti, od najmanjih, koji rastu pri zemlji, do divovskog, koji može dostići visinu od 10 do 22 metra.

Od soka nađena u stabljikama kaktusa prave se lijekovi i pića. Od stabljika i plodova se prave ukusni slatkiši, koji se ostavljaju i za zimu. Kada se sade u razne posude, neophodno im je osigurati dobar odvod vode. Ljeti kaktus valja zalijevati svaka četiri dana, a zimi svaka dva tjedna.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh