DOM

Kako raste kokos?

kako-raste-kokos

Kokosov orah je plod kokosove palme…

Kokosov orah je plod kokosove palme. Ljuska kokosova oraha služi kao zaštita unutarnje jezgre kad plod pada na zemlju.

Kokosov orah ima nekoliko slojeva: spoljašnji, dlakavi, tamnosmeđi koji je tvrd, a na dnu ima tri rupe koje podsjećaju na ljudsko lice. Orah je dugačak od 5 do 20 centimetara. Unutra, odmah iza tvrde i tamne ljuske, nalazi se sloj guste bijele jezgre. Šupljina kokosovog oraha ispunjena je vodenastom tekućinom koja se zove kokosovo mlijeko.

Ako ste ikad vidjeli kokosov orah, onda ste opazili da ima tri udubljenja, zapravo tri nerazvije­na pupoljka. Kad se kokosov orah s ljuskom posadi u zemlju, iz jedne rupe počinje se razvijati mlada biljka. Kokosova palma mora rasti osam godina da bi donijela svoj prvi plod.

Razvijena kokosova palma cvijeta preko cijele godine i gotovo uvijek ima po nekoliko zrelih oraha. Potrebno je više od godinu dana da jedan kokosov orah sazrije, što ovisi o mjestu na kome palma raste ili o njenoj vrsti. Na jednoj kokosovoj palmi može izrasti prosječno oko 50 oraha godišnje.

Kokosova palma naraste od 7 do 30 metara u visinu i na vrhu ima krunu od dugog, pernatog lišća, čija se veličina kreće od 3 do 7 metara. Kokosov orah uspijeva na tlu koje se nalazi na 900 metara nadmorske visine, ali obično se uzgaja u nižim područjima.

Kokosova palma je neobično drvo, jer može živjeti i u morskoj vodi, ali joj ona nije neophod­na. Kokosove palme rastu blizu mora, jer njihovi plitki korijeni mogu tamo naći potrebnu vlagu.

Morska voda također ne može oštetiti ljusku kokosovog oraha. Znači, kad orah padne u more, valovi ga mogu odnijeti do neke udaljene plaže na kojoj orah klije i počinje rasti kao nova kokosova palma.

1 Komentar

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh