DOM

Kako kombinirati boje pri krečenju?

kako-kombinirati-boje1

Pročitajte kako će pojedine boje utjecati na vaš prostor.

Pročitajte kako će pojedine boje utjecati na vaš prostor. Obzirom da uz psihologiju boja veliku ulogu igraju i dimenzije prostorije. Maleni nedostaci poput npr. Preniskog ili previsokog stropa mogu se ukloniti odabirom pravilnog tona boje.

Oprez! Postavljanje previše boje na zidove, uobičajena je početnička greška. Ponekad svježe okrečeni zid izgleda kao da se po njemu dijete nabacivalo sa bojom dok ste vi bili na pauzi. Ukoliko Vam se to desi trebati ćete uložiti sate rada da dovedete zid u prvobitno stanje, strugati ćete boju, ponovo gletati zidove a sve to iz razloga što niste u početku bili dovoljno pažljivi. Kada krečite sve što niste uspjeli dobro prekriti sa prvom rukom boje popravite sa drugom rukom, više od dvije ruke dovesti će Vas u situaciju koju želite izbjeći.

Boju na zidove i strop najprije nanosite u vodoravnom smjeru, zatim ukoso te na kraju okomito s ravnim preklapanjem. Na taj način boja će biti ravnomjerno raspoređena.

Kako postići bolju vizualizaciju odabirom boji.

Visoki stropovi – Visoki su stropovi lijepi, ali ponekad narušavaju harmoniju prostorije. Uz visoke stropove su svjetliji zidovi, tamniji strop bolje rješenje jer se prostorija optički smanjuje. Međutim pripazite da ne izaberete previše tamne tonove za strop kako prostorija ne bi djelovala previše depresivno.

Niski stropovi  – Mala prostorija s niskim stropom? Nije idealno, ali nije ni beznadni slučaj. Rješenje problema je pobojati površine zidova i stropa svjetlom bojom jer ako su zidovi i strop pobojani svjetlom bojom prostorija izgleda veća i viša. Prostorija će se doista dojmiti višom, ako je ton boje stropa svjetliji od boje zidova. Ili još bolji način je da okrečite gornji dio zida (10 centimetara od stropa) u boju stropa.

Dugačke i uske prostorije – Dugačke uske prostorije sve su drugo samo ne dobro dimenzionirane, ali to se da lako riješiti ako se je čeoni zid oboji tamnom, snažnom bojom. Tako će prostorija izgubiti na dubini. Topla boja pojačava dojam. Zid obojen tamnom, snažnom bojom na taj način još više dolazi do izražaja i privlači poglede.

Male prostorije – Novom bojom doduše ne možete stvarno povećati prostoriju, ali ona barem vizualno može izgledati većom. Koristiti svijetle, hladne boje (najbolja je naravno bijela boja). Prostorija izgleda optički veća za oko 10 %. Ako Vam je bijela boja dosadna, možete se odlučiti za plave te plavo-sive i plavo-ljubičaste tonove. Ti tonovi bi trebali povećati prostoriju, a osvježiti će je ako ste do tada imali „dosadnu“ bijelu.

kako-kombinirati-boje2

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh