DOM

Kako naoštriti škare?

Svake škare koje koristite neko vrijeme, kad – tad će vremenom otupiti. Naoštriti makaze možete i pomoću nekih stvari koje držite u kući.

BRUSNI PAPIR

Brusni papir ili šmirgl papir može učiniti čudo za oštrice vaših škara. Brusni papir trebao bi biti granulacije 150 – 200. Preklopite šmirgl papir na pola. Rubovi papira trebaju biti okrenuti prema van. Taj papir počnite rezati na trakice i tako ćete naoštriti škare. Trebate napraviti 10 do 20 traka od cca 20 cm. Ovisno o tome koliko su škare tupe. Vidjet ćete kako škare nakon svakog reza postaju oštrije. Alternativni materijal kojim se isto mogu naoštriti škare je čelična vuna. Provucite oštrice škara kroz njih i to je to. Tada će se primijetiti učinak papira na škarama.

ALUMINIJSKA FOLIJA

Uzmite komad folije dugačak oko 20 cm. Preklopite ga tako da ima 3 do 4 sloja aluminijske folije. Napravite 10 traka sa škarama kako bi ih izoštrili. Na kraju prebrišite oštrice škara s papirnatim ručnikom natopljenim toplom vodom. To će ukloniti aluminijske krhotine koje su nastale od rezanja.

BRUSNI KAMEN ili OŠTRAČ NOŽEVA

U trgovini s alatom možete naći brusni kamen ili oštrač noževa, a možda ih već imate kod kuće. Njima se uglavnom bruse noževi pa će isto poslužiti i za naoštriti škare. Brusni kamen obično ima dvije strane. Jedna je grublja, a druga finija. Prvo se brusi na grubljoj strani, a onda na finijoj. Ako škare nisu jako tupe, možete ih odmah naoštriti na finijoj strani. Prije oštrenja, kamen je dobro poškropiti vodom.

Naoštriti noževe na oštrač noževa puno je jednostavnije. Samo povučete oštricu škara nekoliko puta po kamenu u oštraču i to je to.

STAKLENKA

Uzmite staklenku i stavite je na ravnu plohu. U jednoj ruci pridržavajte staklenku , a u drugoj držite škare čijim ćete oštricama zahvaćati opseg staklenke. Postupak ponovite 10 puta. Nemojte koristiti staklenku koju ćete ponovno koristiti jer će ova biti oštećena od oštrenja škara. Poslije oštrenja obrišite škare papirnatim ručnikom jer bi se mikroskopski stakleni komadi mogli naći na oštricama škara.

ŠIVAĆA IGLA

Naoštriti škare možete i sa šivaćom iglom. Držite šivaću iglu u jednoj ruci, a škare u drugoj. Ova je metoda ista kao i metoda oštrenja sa staklenkom. „Režite“ šivaću iglu nekoliko puta. Na kraju obrišite papirnatim ručnikom oštrice škara.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Vrh