e-Kako | Homepage
Kako naoštriti škare?

Kako naoštriti škare?

0 Komentara 🕔20.velj. 2017

Svake škare koje koristite neko vrijeme, kad – tad će vremenom otupiti. Naoštriti makaze možete i pomoću nekih stvari koje držite u kući.

BRUSNI PAPIR

Brusni papir ili šmirgl papir može učiniti čudo za oštrice vaših škara. Brusni papir trebao bi biti granulacije 150 – 200. Preklopite šmirgl papir na pola. Rubovi papira trebaju biti okrenuti prema van. Taj papir počnite rezati na trakice i tako ćete naoštriti škare. Trebate napraviti 10 do 20 traka od cca 20 cm. Ovisno o tome koliko su škare tupe. Vidjet ćete kako škare nakon svakog reza postaju oštrije. Alternativni materijal kojim se isto mogu naoštriti škare je čelična vuna. Provucite oštrice škara kroz njih i to je to. Tada će se primijetiti učinak papira na škarama.

ALUMINIJSKA FOLIJA

Uzmite komad folije dugačak oko 20 cm. Preklopite ga tako da ima 3 do 4 sloja aluminijske folije. Napravite 10 traka sa škarama kako bi ih izoštrili. Na kraju prebrišite oštrice škara s papirnatim ručnikom natopljenim toplom vodom. To će ukloniti aluminijske krhotine koje su nastale od rezanja.

BRUSNI KAMEN ili OŠTRAČ NOŽEVA

U trgovini s alatom možete naći brusni kamen ili oštrač noževa, a možda ih već imate kod kuće. Njima se uglavnom bruse noževi pa će isto poslužiti i za naoštriti škare. Brusni kamen obično ima dvije strane. Jedna je grublja, a druga finija. Prvo se brusi na grubljoj strani, a onda na finijoj. Ako škare nisu jako tupe, možete ih odmah naoštriti na finijoj strani. Prije oštrenja, kamen je dobro poškropiti vodom.

Naoštriti noževe na oštrač noževa puno je jednostavnije. Samo povučete oštricu škara nekoliko puta po kamenu u oštraču i to je to.

STAKLENKA

Uzmite staklenku i stavite je na ravnu plohu. U jednoj ruci pridržavajte staklenku , a u drugoj držite škare čijim ćete oštricama zahvaćati opseg staklenke. Postupak ponovite 10 puta. Nemojte koristiti staklenku koju ćete ponovno koristiti jer će ova biti oštećena od oštrenja škara. Poslije oštrenja obrišite škare papirnatim ručnikom jer bi se mikroskopski stakleni komadi mogli naći na oštricama škara.

ŠIVAĆA IGLA

Naoštriti škare možete i sa šivaćom iglom. Držite šivaću iglu u jednoj ruci, a škare u drugoj. Ova je metoda ista kao i metoda oštrenja sa staklenkom. „Režite“ šivaću iglu nekoliko puta. Na kraju obrišite papirnatim ručnikom oštrice škara.

Similar Articles

Kako iskoristiti grablje u kuhinji ?

Kako iskoristiti grablje u kuhinji ? 0

Iskoristiti grablje možete jednako u interijeru kao i u vrtu, a posebno u kuhinji. Istina

Kako održavati lopate i štihače ?

Kako održavati lopate i štihače ? 0

Lopate i štihače se ubrajaju u vrtni alat koji može trajati godinama. To ne znači

Kako uštedjeti vodu kod zalijevanja vrta ?

Kako uštedjeti vodu kod zalijevanja vrta ? 1

Vrt je veliki potrošač vode. Prilikom svakog zalijevanja voljeli bismo uštedjeti vodu, a opet da

Kako na siguran način koristiti čekić?

Kako na siguran način koristiti čekić? 0

Čekić spada među najosnovnije alate. Korištenje čekića je vrlo jednostavno, a ovi jednostavni savjeti će

Kako očistiti pod?

Kako očistiti pod? 0

Pod je dio kuće ili stana koji bi trebalo čistiti na svakodnevnoj bazi. Kako očistiti

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera