DOM

Kako na siguran način koristiti čekić?

Čekić spada među najosnovnije alate. Korištenje čekića je vrlo jednostavno, a ovi jednostavni savjeti će vam pomoći da ga koristite učinkovitije i s manje uloženog truda. Na pravilan način treba koristiti čekić jer s čekićem mogu najčešće nastati ozlijede na prstima.

Postoje više vrsta čekića koji se međusobno razlikuju po obliku glave i težini glave te s time imaju i različite primjene.

Vrste čekića su: metalni čekić, zidarski čekić, bravarski čekić, tapetarski čekić, gumeni čekić i bakreni čekić. Što je glava čekića teža, to će se koristiti čekić za grublje materijale, ali tu se treba posebno voditi o sigurnosti rukovanja čekićem.

Prije nego koristite čekić, provjerite ga. Provjerite čekić od glave do drške. Da li je glava dobro pričvršćena za dršku? Ako čekić nije dobro pričvršćen, tada je nesiguran te je najbolje da se ne koristi.

Čekić treba imati ergonomski držač, kako bi vaša ruka dobro prianjala uz taj držač. Držač se ne smije pomicati ili ispadati iz ruke dok se obavlja radnja njime. Čekić se treba držati na kraju drške. Početnici obično drže čekić na pola drške, no to je krivo jer se više energije postiže ako čekić držite pri kraju drške.

Držite ručku blizu njenog kraja tako da vam mali prst “odmara” na “zaobljenom dijelu”. Tako ćete imati siguran stisak bez potrebe da koristite svu snagu ruku.

banner_verma_clanak

Pogledajte vaš položaj; za nabolje rezultate dešnjaci bi trebali postaviti svoju lijevu nogu naprijed, a desnu nazad i pod pravim kutom u odnosu na lijevu. Ovako ćete imati čvrsto i stabilno uporište za rad.

Čekić uvijek držite pod pravim kutom dok se njime koristite. Ne koristiti čekić tako da stoji u stranu jer bi vam mogao pasti. Dok radite s čekićem, držite zglob ravno. Koristite cijelu ruku i lakat. Nemojte se oslanjati samo na ručni zglob jer bi vam čekić mogao ispasti, a posao biste mogli neprecizno obaviti.

Neka vam noge budu u širini ramena, da biste čavao udarali horizontalno. Ako vam je desna ruka prenisko, postoji mogućnost da savijete čavao u smjeru suprotnom od vas, a ako je previsoko čavao bi se mogao saviti prema vama.

Koristiti čekić na siguran način, također znači da obavljate posao na tvrdoj podlozi. Ne obavljajte posao s čekićem, primjerice na tepihu jer zahtjeva više energije, a i podloga se može pomicati pa će posao biti neprecizno obavljen. Uz to postoji i mogućnost da ćete se ozlijediti.

SAVJETI

  • Kratke čavliće (12 mm) za tanke ploče teško je držati prstima prilikom prvog zabijanja. Čavliće možete  pridržati tako da probušili komad kartona i njega pridržavali prstima, kako biste izbjegli rizik od povrede, a onda možete zakucati čavao na željeno mjesto, uklanjajući karton u posljednjem trenutku.

  • Nikada ništa ne udarajte sa stranicama udarne glave, jer one nisu ojačane
  • Za tvrde zidarske čavle, koristite klupski čekić i nikada čekić za normalne čavle
  • S dlijetom uvijek koristite macolu i uvijek nosite zaštitne naočale i rukavice
  • Kada zabijate dlijeto ili šilo, glava čekića bi trebala biti najmanje 10 mm veća od dijela koji ćete udarati
  • Kada imate novi čekić, dobro bi bilo da uklonite zaštitni lak na udarnoj ploči sa srednje jakim brusnim
    papirom, da biste smanjili rizik kliženja čekića s glave čavlića
Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh