DOM

Kako očistiti pod?

Pod je dio kuće ili stana koji bi trebalo čistiti na svakodnevnoj bazi. Kako očistiti pod ovisi o tome od kakvog vam je materijala. Pod je uglavnom dovoljno prebrisati vlažnom krpom, no postoje materijali koji zahtijevaju da ih se drugačije tretira.

DRVENI POD

Parkete koji su brušeni i lakirani s vremena na vrijeme treba prebrisati vlažnom krpom. Treba pripaziti da se voda ne cijedi sa krpe jer će se pod tada oštetiti. Dovoljno je da krpa bude tek toliko vlažna da pokupi prašinu s poda. Uz to voda u koju namačete krpu s kojom ćete prebrisati pod, ne smije biti vruća jer takva voda omekšava drvo.

Ako vam se prljavština osušila na drvenom podu, pažljivo je ostružite nožićem u smjeru vlakana drva. Nakon toga, taj dio poda istrljajte alkoholom. Poslije toga, taj dio premažite laštilom za drvo.

Brazilian cherry hardwood floor

POD OD LINOLEUMA

Prvo je potrebno oprati pod toplom sapunicom. Ako je na podu ostala osušena prljavština, nju možete ukloniti uz pomoć čelične vune koju ste prethodno namočili u alkohol.

linoleum-pod

GUMENI POD

Gumeni pod čisti se mokrom krpom koja se namoči u blagu otopinu deterdženta. Nakon toga, može se dodati zaštitni premaz na bazi vode.

gumeni-pod

OBOJENI POD

Obojeni pod briše se krpom namočenom u blagoj otopini deterdženta, s time da prije samog brisanja pričekajte da se krpa malo osuši jer previše vode može oštetiti obojeni pod.

obojeni-pod

POD OD VINILA I TOPLI POD

Ova vrsta poda briše se vlažnom krpom umočenom u deterdžent. Nakon toga treba ih olaštiti emulzijom na bazi vode.

vinil-pod

POD OD BITUMENA

Spužvu namočite u blagi deterdžent. Zatim isperite sapunicu i osušite. Emulzijom na bazi vode olaštite pod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MRAMORNI POD

Mramorni pod čisti se pomoću krpe namočene u razrijeđenu tekućinu za pranje suđa. Sva ostala sredstva koja se koriste za čišćenje drugih vrsta podova, mogu oštetiti mramorni pod.

mramorni-podovi

BETONSKI POD

Betonski pod obrišite vlažnom krpom. Ne upotrebljavajte sapunicu jer se ona ne može isprati sa betonskih podova. Betonski podovi koji su zaštićeni premazom, mogu se olaštiti voskom.

betonski-podovi

KAMENI POD

Ova vrsta poda pere se deterdžentom ili sodom otopljenom u vodi. Ne smije se prati sapunom jer se sapun ne može isprati s kamenih podova. Ako je kameni pod od škriljevca možete ga olaštiti mlijekom, no ne nanosite veliku količinu mlijeka jer bi vam mogao ostati neugodan miris.

kameni-podovi

POD OD BRUŠENIH KAMENIH PLOČA

Ukoliko je pod novi, premažite ga lanenim uljem te ga nemojte prati najmanje 15 dana. Inače pod operite krpom koju ste namočili u toplu sapunicu. Ukoliko vam se pojave bijele mrlje na podu od brušenih kamenih ploča, uklonite ih blagom otopinom octa i vode.

pod-od-brusene-kamene-ploce

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh