e-Kako | Homepage
Kako očistiti tepih?

Kako očistiti tepih?

0 Komentara 🕔01.pro. 2018

Koliko god da pazite na vaš tepih, on će se s vremenom zaprljati, ali najviše trebate paziti da po tepihu ne bude prolijevanja, prašine, mrvica, smeća, teških cipela i končića kako vam kasnije ne bi bilo teško očistiti tepih.

Očistiti tepih usisavačem bi trebalo svaki dan ili najmanje jednom tjedno. Ne zaboravite i koliko je važno redovito promijeniti vrećicu za usisavač. Najveću pažnju zahtijevat će tepisi u dnevnom boravku i onim prostorijama gdje se najviše prolazi. Redovito usisavanje tepiha, može poštedjeti to da učestalo čistite tepih deterdžentom.

ČIŠĆENJE TEPIHA NA STEPENICAMA

Čistite od dna prema vrhu stepenica kako prljavština ne bi ušla u tepih. Ako trebate očistiti i šipke s kojima je tepih pričvršćen, podložite ih papirom da bi zaštitili tepih.

KAKO USISAVATI

Najbolje je izabrati onaj usisavač koji istovremeno lupka tepih te usisava prašinu. Prije usisavanja, pokupite s poda sve krupnije komade koji bi mogli zapeti u usisavaču kao što su gumbi, kopčice, pikule i slično. Detaljno usisavanje znači da ste određenu površinu usisavačem prošli 10 do 12 puta. No to nije uvijek tako. Ponekad će vam trebati manje prijelaza usisavačem, a ponekad više. Ne zaprlja se svaki put tepih jednako. Kad usisavačem očistite jednu prostoriju, napravite pauzu jer se usisavač nakon određenog vremena usisavanja zagrije. U slučaju da vam se cijev usisavača začepi, odčepite je uz pomoć metalne kuke kakva je ona koja čini vješalicu.

Tepih bi trebalo očistiti posebnim deterdžentom za tepihe jednom godišnje, naročito ako imate kućne ljubimce. Ako je tepih veće vrijednosti te vrlo osjetljiv, posao čišćenja prepustite profesionalnom čistaču. Male pamučne prostirke koje se obično stavljaju ispred ulaznih vrata, mogu se prati i u perilici za rublje.

Kad vam se na tepihu nakupe pramenovi dlačica, istrljajte ih rubom metalnog novčića. Isto pravilo vrijedi i za situaciju u kojoj vam teži namještaj ili cipele ostave tragove na tepihu. Dlačice tepiha možete izravnati i tako da na utisnuto mjesto položite složeni vlažni ručnik od frotira, a zatim preko njega prijeđete glačalom što će poravnati dlačice.

SAMOSTALNO PRANJE TEPIHA

Za početak, iznesite namještaj iz prostorije. Zavjese zamotajte preko vješalice i objesite na njihov nosač da vam ne smetaju.  Nakon toga temeljito usisavačem očistite tepih. Očistite i pod ispod tepiha. Prije čišćenja tepiha deterdžentom, trebate znati da li su boje na tepihu postojane ili bi se mogle isprati. Ako ste sigurni da se boje neće isprati, otopite deterdžent prema uputama proizvođača te ga nanesite na tepih. Ako koristite tekući deterdžent, pazite da voda ne dođe na donju stranu tepiha. Ako koristite suhu pjenu za čišćenje tepiha, pričekajte da se ona kristalizira , a nakon toga pometite tepih ili ga očistite usisavačem.

Tepih će se prije osušiti ako ga podignete na nekoliko opeka ili ga raširite preko stolica. Na taj način ispod tepiha će strujati zrak.

Prostirke zahtijevaju drugačiji način održavanja. Očistiti tepih i očistiti prostirku ne možete na isti način.

ocistiti-tepih

PLETENE PROSTIRKE

One se još mogu očistiti usisavačem, no ako su jače zaprljane, potrebno ih je očistiti kemijski.

PROSTIRKE OD KOZJE DLAKE

Prostirke su napravljene od kozje dlake na kojoj su rukom izrađeni uzorci. Ne smijete ih prati jer će se one skupiti, a boja će im izblijediti. Ne smiju se niti tresti. Najbolje je dati ih na kemijsko čišćenje.

PROSTIRKE OD KRZNA I OVČJE KOŽE

Ako ova vrsta prostirke ima podlogu, čistite ih krojačkom kredom ili dječjim puderom. Posipajte puder po krznu, ostavite da stoji nekoliko sati, a zatim ga iščetkajte i istresite. Postupak ponovite, ukoliko je prostirka jače zaprljana. Krznene prostirke koje nemaju podlogu dobro obrišite krpom, umočenu u blagu mlaku otopinu deterdženta. Pazite da voda ne prodre do kože jer se koža ne smije namočiti.

Mrlje

Upijte ili ostružite tekućinu koliko je to moguće, prije nego se počne sušiti. Nakon tog mrlju od tekućine presipajte većom količinom soli i ostavite da tako stoji 1 sat. Kad prođe jedan sat usisavačem očistite sol. Suhe mrlje ostružite hrptom noža.

 

 

Similar Articles

Kako tapecirati stolicu ?

Kako tapecirati stolicu ? 0

Svaki pojedinac želi tapecirati stolicu  iz nekog drugog razloga. Nekima je materijal oštećen, drugi žele

Kako napraviti ormarić za nakit ?

Kako napraviti ormarić za nakit ? 0

Ormarić za nakit i ručne satove, ne trebate uvijek tražiti u trgovinama s namještajem. Zamolite

Kako biti ekološki osviješten ?

Kako biti ekološki osviješten ? 0

Većina misli da je teško biti ekološki osviješten i ne žele se zamarati s time

Kako izabrati osiguranje za prozore ?

Kako izabrati osiguranje za prozore ? 0

Postoji veliki broj različitih vrsta prozora. Prema načinu otvaranja i zatvaranja treba izabrati osiguranje za

Kako prepoznati oštećenost kolektora ?

Kako prepoznati oštećenost kolektora ? 0

Većina ljudi kad im se pokvari određeni alat ne znaju pravi razlog. Ukoliko vam se

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera