DOM

Kako uzgajati limun?

Uzgajati limun možete u svome domu. Priuštite mu uvjete kakvi pašu njegovom rastu i on će vam uzvratiti svježim plodovima. Treba napomenuti da limun za uzgoj, postoji na tržištu u više vrsta.

Kad kupujete drvo limuna, izaberite ono koje je staro između dvije i tri godine. Postoji i mogućnost da zasadite drvo limuna iz sjemena, no njemu će trebati puno više vremena da naraste, a naročito plodovima.

Posuda u kojoj će se nalaziti drvo limuna, treba imati rupe za drenažu. Ako spremnik nema rupe, uzmite bušilicu i izbušite nekoliko rupa za vaš spremnik gdje će biti drvo limuna.  Veličina posude treba biti 40 do 60 litara. U posudi treba imati dosta prostora za drvo. Uz dobre uvjete te veliki spremnik, stablo limuna može narasti i do 2,5 metara.

Mješavina tla za drvo limuna treba biti na bazi koja je blago kisela. U mješavinu tla treba umiješati i pijesak zbog bolje drenaže. Za najbolje rezultate u mješavinu za tlo se dodaje i kompost.

Ispod spremnika ili tegle, trebat će vam tanjurić. Na tanjurić (prije, nego dodate teglu) dodajte nekoliko kamenčića ili šljunka te malo vode. Tanjurić napunjen vodom, pomoći će u održavanju vlage za stablo limuna. Preporučuje se staviti tanki sloj tkanine preko dna spremnika. Tkanina će spriječiti da se tekućina odmah isprazni iz tegle. Preporučuje se staviti i sloj šljunka na dnu tegle jer će šljunak spriječiti stablo da trune.

Prije stavljanja drveta u lonac, protrljajte malo korijenje drveta limuna kako bi imali ujednačen raspored u tegli. Prvo sav sastav tla stavite do pola tegle, a zatim dodajte drvo limuna. Nakon toga dodajte ostatak zemlje koja će ispuniti cijelu teglu od 40 do 60 litara. Najvažnije je da svaki korijen bude prekriven jer ukoliko jedan korijen dođe u doticaj sa svjetlom i zrakom – istrunut će.

Kad dodajete vodu drvetu limuna, pričekajte da višak vode iscuri na tanjurić te višak vode izbacite.

Pomoću drvenog štapića provjerite vlagu tla. Ako je zemlja 5 cm od vrha zemlje prema dnu vlažne, ne trebate zalijevati drvo, no ako je suha – zalijte drvo.

Nemojte koristiti samostalno vodu iz slavine kako bi održavali drvo limuna, dodajte 15 ml (1 žlica) bijelog octa na 4 litre vode te time zalijevajte drvo limuna. Listove drveta trebali bi špricati vodom i to jednom dnevno, naročito ako ga držite u prostoriji koju zagrijavate. Održavajte vlagu u prostoriji pomoću ovlaživača zraka. Relativna razina vlažnosti treba biti oko 50 %.

Stablo limuna dat će najbolje rezultate ako se nalazi na dnevnoj temperaturi od 21,1 stupnjeva Celzijusa tijekom dana te 12,8 stupnjeva Celzijusa tijekom noći.

Limun postavite pokraj prozora na južnoj strani jer je drvu limuna potrebno i po 8 sati sunčeva svjetla dnevno. Ako tijekom dana nema sunčeve svjetlosti, dodajte fluorescentnu rasvjetu od 40 – watti. Postavite je 10 do 12 cm iznad drveta limuna.

Drvo limuna treba dohranjivati. Gnojivo za drvo limuna u sastavu treba imati: dušik, fosfor i kalij. Od minerala u sastavu za gnojivo trebaju biti: željezo i cink. Gnojivo treba nanositi jedan put ili dva puta mjesečno.

Lišće treba pažljivo obrezivati. Ako se odreže previše, ograničit će rast plodova. Odrezati treba samo slomljene i bolesne grane.

Unutarnja stabla nisu toliko pod utjecajem štetočina, no ukoliko se pojave, sprejajte štetočine sa sapunicom.

Nakon što se pojavi nekoliko malih limuna, uberite 2/3. Ostalu trećinu ostavite da sazrije do pune veličine. Plodu limuna treba između 7 i 9 mjeseci da naraste.

Plodove limuna odrežite škarama, iako plod limuna kad je zaista zreo, otpast će sam.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh