DOM

Kako održavati metal ?

Metalni predmeti su osjetljivi te s time i održavati metal zahtijeva poseban pristup. Također, nisu svi metalni predmeti istog sastava. Svakoj vrsti treba drugačiji pristup. Ono što vrijedi za održavanje bakra, ne vrijedi za održavanje srebra.

Sljedeći savjeti uputit će vas kako da pravilno održavate vaše metalne predmete. Prije svega bilo koji metalni predmet ne bi smjeli čuvati nigdje u skučenom  prostoru kako se u dodiru s ostalim predmetima ne bi oštetio.Važno je da metal ne bude na pretoplom zraku. Ne smije doći ni do kondenzacije jer će tada nastati hrđa na metalu.

ALUMINIJ

Nije toliko osjetljiv kao ostali metali, ali dođe li do oksidacije izgubit će boju. Prati se može mješavinom soka od limuna, vode i sapuna i to  laganim pokretima krpicom.

kako-odrzavati-metal-aluminij

BAKAR

Bakar je izrazito važno redovito održavati te paziti da ne potamni jer tada poprima zelenkastu boju koja ako dođe u jelo, može izazvati mučninu. Mješavinom octa i soli prebrišite bakrene površine, a zatim prijeđite krpicom preko površine koja je namočena u čistu vodu. Na kraju površinu prijeđite suhom krpom. Postoje i sredstva za čišćenje bakra, no ukoliko ga nemate poslužite se otopinom octa i soli. Neke domaćice u mješavinu octa i soli dodaju i malo brašna. Ukoliko se stvorila korozija na vašim bakrenim površinama, prijeđite preko nje octom ili limunovim sokom te je nakon toga isperite i obrišite suhom krpom.

 kako-odrzavati-metal-bakar

LIJEVANO ŽELJEZO I ČELIK

Nastale prljavštine na tom metalu možete ukloniti laganim pokretima uz pomoć brusnog papira. Ukoliko se radi o nerđajućem čeliku koji se uprljao, namočite ga u vruću vodu, ali nikako ne u neki agresivniji prašak za čišćenje. Ovaj metal se također može prebrisati krpom namočenom u limunov sok ili ocat.

Ako se masnoća zapekla za predmete od nerđajućeg čelika očistite je sredstvo za čišćenje srebra ili sodom bikarbonom.

kako-odrzavati-metal-lijevano-zeljezo

BRONCA

Prašina na bronci čisti se mekanom krpom i to 1-2 puta godišnje. Antikne predmete od bronce radije prepustite stručnjaku da vam ih uredi. Ukoliko vam se brončani predmeti jače uprljaju, uzmite četkicu mekih dlačica te očistite predmet uz blagi deterdžent pod vrućom vodom. Antikna bronca ne smije se čistiti na ovaj način jer tada dolazi do korozije.

 kako-odrzavati-metal-bronca

SREBRO

Srebro bi uvijek trebalo prati toplom vodom nakon upotrebe. Kako bi predmeti od srebra ostali sjajni otprilike 1 puta tjedno ih prebrišite krpom namočenom u toplu vodu. Ukoliko vam je srebro potamnilo, očistite ga sredstvom za srebro. Tu trebate pripaziti da sredstvo dobro uklonite sa srebrnih predmeta, kako ne bi tragovi koji ostanu uzrokovali daljnje tamnjenje.  Treba napomenuti da se srebro koje je potamnilo čisti pokraj otvorenog prozora ili u prostoru koji se prozračuje jer dok traje čišćenje, uzrokuje sumporni plin. Srebrne predmete možete očistiti i komadićem vate kojeg ste natopili alkoholom. Nakon toga te predmete isperite vodom. Srebrni pribor za jelo zahtijeva kupku za srebro.

kako-odrzavati-metal-srebro

Čuvanje srebra

Srebro će se najbrže oštetiti bude li dolazilo u doticaj s vlagom ili sa soli. Srebrne predmete treba zamotati u specijalne vrećice ili pak u određenu tkaninu.

Kupke za srebro kojima održavate vaše srebrne predmete treba redovito provjeravati jer ako im prođe rok valjanosti mogu ostaviti štetu na srebru. Kupku za srebro možete napraviti i kod kuće: omjer sode i vode neka bude 1:20. Tu tekućinu ulijte u aluminijsku posudu. U tu tekućine stavite srebro. Nakon toga srebrne predmete isperite pod vrućom vodom te ih osušite.

Još jedan način čišćenja srebra je sljedeći: stavite srebrne predmete u posudu u koju ste dodali šaku sode za pranje te izgužvani list aluminijske folije. Voda u posudi treba prekrivati svaki dio vaših srebrnih predmeta jer ako određeni dio viri iz vode, taj dio će kasnije potamnjeti. Nakon što je srebro namakano u toj tekućini, isperite ga pod vrućom vodom te osušite.

Ako imate srebrne predmete koji čija je površina određenim djelom ugravirana, očistite četkicom za zube čije su dlačice mekane. Ugravirani dio srebrnih predmeta čistite uzdužnim pokretima četkice. Nakon toga ispolirajte taj dio predmeta mekom krpom.

POZLAĆENO SREBRO

Predmete od pozlaćenog srebra ne smije se uopće laštiti jer će u tom slučaju izgubiti pozlaćeni dio, a srebrni dio koji je bio ispod pozlaćenog djela, počet će tamniti.  S takvih predmeta dovoljno je samo pobrisati prašinu.

kako-odrzavati-metal-pozl-srebro

 

PLATINA

Za razliku od srebra, platina ne tamni i nije osjetljiva na kiselinu. Platinu je dovoljno oprati blagim deterdžentom te osušiti.

kako-odrzavati-metal-platinaZLATO     

Zlatne predmete preporučuje se čistiti suhom čistom krpom ili jelenskom kožom. Ako je zlato niskokaratno može se očistiti i sredstvom za čišćenje srebra. Ukoliko je predmet dragocjen, najbolje je prepustiti zlataru da ga očisti.

kako-odrzavati-metal-zlato

KROM          

Krom je potrebno prebrisati mekom vlažnom krpom te ulaštiti suhom krpom. Ako je predmet ljepljiv, može se oprati blagim deterdžentom. Predmeti se također mogu ulaštiti pomoću krpe koja je namočena u jabučni ocat.

kako-odrzavati-metal-krom

MJED

Predmeti od mjeda peru se u otopini deterdženta, a ako su jače zaprljani, peru se u otopini amonijaka. Pasta koju stvori limun namočen u sol uz dodatak brašna i octa pomoći će kod čišćenja mjedi. Nakon toga, predmete od mjedi dobro isperite te očistite sredstvom za mjed. Unutrašnji dijelovi mjedenih predmeta čiste se otopinom od octa i soli. Ako su mjedeni predmeti mali, dobro ih je iskuhati u vodi u koju ste dodali sol i ocat. Poslije toga ih isperete i osušite. Mjed je vrsta metala čiji se unutrašnji dijelovi ne smiju čistiti sredstvima za metal jer bi se ti dijelovi sredstva mogli naći u hrani.

kako-odrzavati-metal-mjed

KOSITAR

Površine od kositra čiste se uz pomoć lista sirovog kupusa ili zelenim djelom lista poriluka. Nakon toga se ispere i osuši. Ovo je vrsta metala kojoj je zabranjeno doći u dodir s vlagom jer će potamnjeti. Ako se kositar jako zaprlja, očistiti ga treba finom čeličnom vunom te maslinovim uljem.

kako-odrzavati-metal-kositar

 

ŽELJEZO

Rđa na željeznim predmetima uklanja se uz pomoć čelične vune koja se namoči u parafin na nekoliko sati. Kasnije se predmet istrlja tom čeličnom vunom. Predmeti od željeza lašte se tekućim voskom. Željezni predmeti čiste se alkoholom. Voda i vlaga nikako ne smiju doći u dodir sa željezom jer će tada željezo poprimiti rđu. Namještaj u eksterijeru, ograde, vrata i slično prije svega istrljajte čeličnom četkom, a poslije četkanja obojite te s time spriječite rđanje.

kako-odrzavati-metal-zeljezo

 

Važno je po uputama održavati predmete od metala kako se ne bi nepravilnom njegom oštetili te kako bi opstali   što dulje vremena.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh