DOM

Kako postaviti akvarij?

kako-postaviti-akvarij

Akvarij je spremnik u kojemu se čuvaju vodene biljke i životinje…

Akvarij je spremnik u kojemu se čuvaju vodene biljke i životinje. Mogu bili različitih dimenzija, od onih koji mogu sadržavati samo nekoliko vodenih puževa ili kukaca do onih koji su dovoljno veliki da mogu biti utočište dupinima ili kitovima ubojicama. Neki ljudi imaju akvarije s hladnom vodom u kojima čuvaju organizme koji potječu iz veoma hladnih podneblja.

Također, mnogi akvariji s toplom vodom pružaju odgovarajuće uvjete sjajnim raznobojnim tropskim ribama. Pored toga, moguće je u akvarijima sa slanom vodom čuvati morske stanovnike, poput koralja ili rakova.

Ako želite držati ribe ili vodene životinje, potrebno im je osigurati što prirodnije uvjete života. Potrebne su biljke i mjesta gdje se životinje mogu sakriti ili odmarati. Dno akvarija treba biti pokriveno šljunkom kakvog nalazimo na dnu potoka ili jezera.

Voda se mora održavati čistom i mora sadržavati mnogo kisika da bi životinje mogle disati. Najbolji način da se to postigne je s pomoću pumpe koja vodu obogaćuje mjehurićima zraka i istodobno je čisti od otpadnih tvari.

Postavljanje akvarija

  • Odlučite gdje želite držati akvarij. Dobro je da ne bude izložen neposrednoj sunčevoj svjetlosti, jer u suprotnom zelene biljke mogu stvoriti sloj sluzi na staklu. U prodavaonicama za kućne ljubimce kupite vaš akvarij, šljunak, biljke, filtar i opremu za čišćenje akvarija.
  • Akvarij dužine 60 cm može biti dom za otprilike 25 riba dužine od 3 do 4 cm. Veće ribe zahtijevaju više prostora. Da bi se izbjeglo prenaseljavanje preporučuje se odnos 20 cm2 vodene površine na svaki centimetar dužine ribe (uključujući i rep). Većinu tropskih riba potrebno je čuvati na temperaturi od 23 do 26 C.
  • Sada vaš akvarij i opremu možete smjestiti tamo gdje ste odlučili da stoji. Jednom napunjen bit će veoma težak i ne bi ga trebalo pomicati. Neka voda odstoji nekoliko dana prije nego što u nju smjestite ribe i provjerite radi li oprema.
  • Izaberite ribe koje želite. U prodavaonicama za kućne ljubimce vjerojatno će vam ponuditi mlade primjerke, a vi morate provjeriti kakva će biti njihova veličina kada odrastu. Također, budite sigurni da imate ribe koje mogu živjeti zajedno. Očigledno je da ćete imati problema ako se neke vrste budu međusobno napadale. Izaberite neke ribice koje se kreću uz površinu vode i neke koje se vole kretati po dnu.
  • Ribice stavite nježno u akvarij zajedno s vrećicom u kojoj ste ih donijeli iz prodavaonice. Poslije pola sata možete ih pustiti tako da za ribe ne će biti temperaturne promjene. One će se brzo osloboditi i smjestiti na dno. Čuvajte ih i hranite svakodnevno, ali im ne dajte previše hrane.
  • Za čuvanje u akvariju s hladnom vodom najbolje su zlatne ribice. Za akvarije s toplom vodom najbolje su neke od raznobojnih sićušnih vrsta ribica kao što su neon ili kardinal tetra ribice. Druge prelijepe ribe su barbusi ili zebrice. Skalari i biserni gurami ubrajaju se u veće ribe. Živorodne ili viviparne ribe kao što im samo ime kaže rađaju žive mladunce.
Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh