DOM

Kako pravilno regenerirati maslinu?

kako-pravilno-regenerirati-maslinu

Ekonomski vijek maslina je 50 godina. Nakon tog razdoblja treba izvršiti obnovu starih stabala u masliniku…

Ekonomski vijek maslina je 50 godina. Nakon tog razdoblja treba izvršiti obnovu starih stabala u masliniku.

Osim obnove starih stabala, regeneracija masline se mora izvršiti nakon požara ili pozebe nasada.

PREPOZNAVANJE POZEBE:
Najvažniji čimbenik u prepoznavanju pozebe je kambij. Kambij je sloj meristemskih stanica koje rastu između drva i kore biljke, od kojega se stvaraju oba elementa, prema unutra – drvo, prema vani – kora. Služi za silazne putove hranjive tvari od lišća do korijena.
Kod sumnje na pozebu masline, ona se od baze prema vrhu stabla zareže voćarskim nožem (kora se zagrebe), da dođemo do kambija.

Navedeno tkivo je svijetlozelene boje u normalnim uvjetima, u slučaju pozebe kambij posmeđi. Kod posmeđenja tkiva znaći da je došlo do pozebe, ali tek u slučaju da kambij je smeđ i nije više viskozan treba izvršiti regeneraciju. Viskoznost kambija se osjeti pod jagodicama prstiju ili na usnicama.

Postoje tri načina regeneracije nasada: talijanski, francuski i hrvatski način.

TALIJANSKI NAČIN
Prerežemo stablo u razini zemlje, zatrpaju zemljom guku te prve 2 god ostavljamo sve maldice koje izrastu. Nakon toga ostavljamo one mladice na najpovoljnijem položaju, najmanje 3 jer ćemo u daljnjem uzgoju imati grm a ne stablo.
Veliki nedostatak ove metode je da panj masline počinje trunuti u zemlji zbog rane koje smo nanijeli rezom, to odnese veliki dio hranjiva kad rana zacjeljuje.

FRANCUSKI NAČIN
Prerežemo stablo u razini zemlje, kao gore navedenoj metodi, ali panj se izdubi radi bržeg truljenja. Panj i u ovom slučaju teško zarasta i gubi hranjiva.

HRVATSKI NAČIN
Maknemo cijeli panj. Ostale su 3 glavne korijenove žile sa gukama, a sve ostalo je odstranjeno. Vrh guka namazan je kambisanom – insekticid i fungicid. Sve pokrijemo zemljom. Nakon 2 – 3 godine izrastu 3 grane do 3 metra razgranate. U drugoj godini depresija u rastu (treba intenzivno njegovati) – prihrana dušikom zbog toga što se u prvoj godini potrošilo svo hranjivo.

Cilj prihrane: maksimalno prokorjenjavanje – korjenove dlačice izvuku maksimum.
Maslina je izrazito osjetljiva na hladnoću u stadiji regeneracije.

Hrvatski način se u praksi pokazao najisplatljivijim, jer maslina se brže oporavlja i stupa u rodnost.Neproduktni period traje jednako kao i kod posađenih maslina u intenzivnoj kulturi, dok je period razvoja kraći jer novonastala maslina koristi korjenje matičnog stabla.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh