DOM

Kako transportirati biljke za akvarij?

kako-transportirati-biljke-za-akvarij

Biljka se u pravilu transportira u dobro zatvorenim vrećicama koje nisu ispunjene vodom nego zrakom.

Biljka se u pravilu transportira u dobro zatvorenim vrećicama koje nisu ispunjene vodom nego zrakom. Važno je da je zrak vlažan u vrećici kako ne bi došlo do isušivanja. Plutajuće bilje može se prenositi u vodi.

Biljka bi trebala biti zasađena u posebnu malu plastičnu košaricu koja je ispunjena spužvom ili vatom. Neke niže biljke samo su omotane olovnom trakom koja je podstavljena tankom spužvicom.

kosarica-s-biljem

Košarica s biljem

ciscenje korijenja od vate

Čišćenje korijenja od vate

Ako je biljka osjetljiva na nedostatak svjetla bilo bi dobro da transport bude čim kraći. Većina nezahtjevnog bilja može preživjeti transport i od više dana.

Temperatura pri transportu ne smije previše odstupati od prosječne temperature u akvariju (20 – 30 C). Kad biljku dovedete do svog akvarija možete ju odmah pripremiti za sadnju; izvaditi iz košarice i očistiti je od vate i smeća.

Neki akvaristi biljku kratko potope u otopini hipermangana kako bi je dezinficirali (očistili od algi i jaja puževa). Korijen se ne bi trebao uranjati u hipermangan. Nakon tretmana hipermanganom biljku valja dobro isplahnuti. Dobro je pregledati lišće (odispod) i fizički uništiti jajašca puževa (stisnuti ih i ukloniti). Sve trulo korijenje treba odstraniti, isto tako i svaki truli i oštećeni list (pa makar bio i djelomično truo). Korijenje se mora podrezati na otprilike dužinu 2-3 cm. Dobro je novu biljku tako pripremljenu i očišćenu staviti da pluta u akvariju dan – dva. Na taj način će se malo prilagoditi novim uvjetima i početi puštati korijenje.

akvarijnet_banner

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh