Održavanje

Kako naoštriti noževe?

Noževi su neizostavan alat u kuhinji. S vremenom se oštete i otupe. Ako  ih svakodnevno koristite, preporučuje se naoštriti noževe nakon svaka 4 mjeseca.

Postoje noževi koji vam se još kod kupnje čine manje oštrima, a drugi više. Razlog tome je njihova oštrica. Na tržištu postoje noževi europske oštrice i noževi japanske oštrice. Nož europske oštrice ima 22°kut, a nož japanske oštrice ima kut od 16°. Za naoštriti noževe europskih oštrica i japanskih oštrica isti je postupak.

Za naoštriti noževe potrebno je imati:

  • kamen za oštrenje
  • podlogu koju koristite za pranje suđa (važno je da podloga ne kliže po površini)
  • držač za nož se keramičkim pločicama

Kamen kojeg ćete koristiti za naoštriti noževe nije bilo kakav kamen. To je Japanski kamen kojeg možete nabaviti pod nazivom Arkanas kamen za oštrenje dlijeta. Postoje dvije vrste kamena. Kamen koji ima stranu 1000K i stranu 3000K te kamen koji ima stranu 1000K i stranu 4000K.

Gledajte tako da nabavite što veći kamen za oštrenje noževa kako bi se cijela površina oštrice mogla naoštriti jer s manjim kamenjem to nije moguće.

Prije brušenja potrebno je namočiti kamen na 15 minuta. Za vrijeme brušenja noževa, kamen se bude sušio. Tada ga samo poškropite vodom.

Za vrijeme brušenja noža čvrsto držite rukohvat s jednom rukom, a s drugom rukom imajte lagani pritisak na oštricu. Ponovite postupak s drugom stranom noža.

Ako kamen ima oznaku 3000K i 1000K. Prvo brusite nož na strani kamena gdje piše 1000K, a zatim na strani kamena gdje stoji 3000K.

Ako kamen ima oznaku 4000K i 1000K, prvo brusite nož na strani kamena gdje stoji 1000K, a zatim na strani gdje stoji 4000K.

Držač za nož s keramičkim pločicama koristite za gornji dio oštrice koji se ne brusi kako bi mogli pravilno držati nož te tako i pravilno naoštriti oštricu. Ako možete sami držati pravilno oštricu za vrijeme oštrenja, držač s keramičkim pločicama nije vam potreban.

 

POPULARNO

To Top