Održavanje

Kako održavati lopate i štihače ?

Lopate i štihače se ubrajaju u vrtni alat koji može trajati godinama. To ne znači da se nikada neće uništiti ili potrošiti te ih zato treba održavati jer lopate/štihče će se nakon svakog korištenja koliko – toliko oštetiti. Lopate su vrlo rasprostranjen alat koji se koristi u poljoprivredi, građevini i vrtlarstvu.

Održavanje lopate / štihače

Bilo bi najbolje nakon svakog korištenja očistiti alat.

Prije nego što krenete obnoviti svoje lopate, očistite ostatke sa lopate koji su se ulovili dok ste radili s njom. Krhotine materijala sa kojim ste radili, bilo da se radi o zemlji, cementu, šljunku ili pijesku ako ostaju na lopati, mogu izazvati vlagu što dovodi do hrđanja lopate. Hrđu je moguće ukolniti žičanom četkom.

Nakon što ste očistili lopatu od stranih naslaga možete ih premazati tankim slojem ulja koja će metal čuvati od vlage.

Sve pokretne djelove (teleskopske drške ili pomične glave) premažite lubrikantom ili WD-40.

Lopate možete održavati i tako da ih ostavite malo u kanti punoj masnog pijeska.

Ručke lopate također se mogu duže očuvati ako se održavaju. Za drvene ručke, koristite sredstvo za konzerviranje drva. Tako ćete spriječiti propadanje drvene ručke, ali i pojavu plikova.

Slomljena drvene ručke trebao bi zamijeniti prije nego pokušati popraviti, jer one moraju biti u stanju izdržati svu silu koju vršite na njima prilikom rada.

Brušenje lopate / štihače

Ako želite održavati lopate koje koristite za kopanje zemlje, bit će potrebno i naoštriti njihove oštrice. Za vrijeme radova oštrice lopata i štihača postaju tupe, a nabrusiti ih možete brusnim kamenom ili s brusilicom i brusnom pločom.

Skladištenje

Bilo bi dobro da svoj alat čuvate na suhom mjestu. Takva prostorija čuva vaš alat te sprječava moguće probleme sa hrđom. Također ih je bolje negdje objesiti nego da ih oslanjate na njihove oštrice.

Održavanje će pomoći da lopate imaju duži radni vijek, i da ih se koristi generacijama. No nakon godina korištenja ipak će oštrica postati tanja. Kad više ne bude prikladna za rad, nabavite novu lopatu.

POPULARNO

To Top