Održavanje

Kako ukloniti mrlje s tapeciranog namještaja?

Tapecirani namještaj je svakodnevno prilično u upotrebi. Opasnost ne predstavljaju samo piće i hrana koji mogu ostaviti mrlje, već i kandže i zubi kućnih ljubimaca ili metalne komponente na trapericama i drugoj odjeći. S poderanim navlakama je to malo teže i vjerojatno će biti potrebno posjetiti tapetara. S mrljama ćete se međutim, u većini slučajeva, lako moći nositi i sami. Čime najbolje očistiti sofe, fotelje i stolice?

  1. Manje mrlje uklonite onim što imate trenutno pri ruci

Najlakše se uklanjaju „svježe“ mrlje koje se još nisu stigle osušiti, ili se nisu upile u dublje slojeve navlake. Stoga, ako dođe do onečišćenja, potrebno je djelovati brzo. Često se morate snaći samo s onim što imate trenutno pri ruci. Osnovno sredstvo za čišćenje presvlaka od tkanine ćete lako napraviti od deterdženta za pranje posuđa zamiješanog u dovoljnoj količini mlake vode. Alternativno, deterdžent možete zamijeniti praškom za pranje rublja ili sodom bikarbonom. Dobivenu smjesu najbolje je nanositi četkom ili dobro ocijeđenom spužvicom, kako se namještaj ne bi previše smočio. Za kožni namještaj koristite vlažne maramice. Ako nemate maramice namijenjene baš za čišćenje namještaja, možete posegnuti i za onim dječjim.

    2. S većim mrljama će biti uspješna specijalna sredstva za čišćenje    

U drogerijama i trgovinama kućnih potrepština pronaći ćete niz sredstava za čišćenje i impregniranje, koja će vam pomoći vratiti ljepotu tapeciranom namještaju. Dijele se prema vrsti presvlake, jer tekstilna presvlaka naravno ima potpuno drugačije zahtjeve od kožne. Stoga prvo saznajte koji materijal pokriva vašu sofu, fotelju ili stolicu. Zatim samo slijedite upute. Pazite, međutim, da korištenjem sredstva za čišćenje površina ne promijeni boju ili teksturu. Stoga je uvijek bolje sredstvo za čišćenje testirati na manjem i ne baš vidljivom dijelu namještaja.

    3. Navlaka će vam pomoći zaštititi kauč i stolice

Pogotovo ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, onečišćenje namještaja je gotovo svaki dan na dnevnom redu. Što se tiče funkcionalnosti, sigurno pobjeđuje namještaj s navlakom koja se može skinuti te je možete lako oprati u bilo kojem trenutku. Univerzalne navlake za fotelje, sofe i stolice također su dobro rješenje, kojim možete upotpuniti bilo koji namještaj. 

POPULARNO

To Top