Održavanje

Kako uštediti na grijanju?

kako-smanjiti-troškove-grijanja

Polako nam stiže zima, a s njom niske temperature. Kako bi bez radikalnih mjera smanjili troškove grijanja pripremili smo vam savjete kojih se je dobro pridržavati.

Polako nam stiže zima, a s njom niske temperature. Kako bi bez radikalnih mjera smanjili troškove grijanja pripremili smo vam savjete kojih se je dobro pridržavati. Održavajte optimalnu temperaturu prostorija.Ne boravite u svim prostorijama jednako. Smanjite grijanje za one u kojima ste rjeđe i koje zahtijevaju manje grijanje. Točnije grijte samo one prostorije u kojima najčešće boravite. Spavaće sobe ugrijte samo navečer, a noću temperaturu u njima smanjite na 15 stupnjeva. Prostorije grijte samo do određene temperature, jer svako pregrijavanje prostorija znači veće troškove grijanja.

Ne pretjerujte s grijanjem
Zagrijte prostoriju samo onoliko koliko vam je potrebno da vam nije hladno tj, ako je prevruće, smanjite temperaturu. Tako se već snižavanjem temperature grijane prostorije s 23 na 22 Celzijeva stupnja može sačuvati čak šest posto plina. Jedan stupanj manje na termometru pritom neće rashladiti vaše domove.

Zatvarajte vrata
Ako ste optimizirali temperaturu po prostorijama, zatvarajte vrata po kući kako izlazite ili ulazite u prostoriju. Toplina tada ostaje unutar četiri zida i ne miješa se s hladnijim zrakom ostalih prostorija.

Provjetravanje
Ako želite provjetriti zrak u prostoriji, napravite to na kratko vrijeme, s potpuno otvorenim prozorima, a ne dugotrajno, . Izbjegavajte višesatno držanje prozora na „kip, jer trošite više energije, a rashlađujete zidove oko prozora što može dovesti do izostanka kondenzacije.

Izbjegavajte pali-gasi sistem grijanja
Ako vam neko vrijeme u danu nije potrebno grijanje jedne prostorije, smanjite temperaturu, ali ne ugasite grijanje u potpunosti. Više energije troši se ponovnim grijanjem hladne prostorije nego ravnomjernim održavanjem topline.

Navucite zavjese i rolete
Spustite rolete, navucite zavjese, popunite rupe i otvore na prozorima i vratima kako bi smanjili prodiranje hladnog zraka u kuću. Ovo je mjera koja ne bi trebala previše sačuvati temperaturu, ali je svakako dobra. Uštede se mogu povećati poboljšanjem toplinske izolacije. Stoga provjerite jesu li vam sva stakla na prozorima ispravna i jesu li okviri prozora deformirani.

Noćno grijanje
Za vrijeme spavanja, smanjite temperaturu u svim prostorijama.

Održavajte sistem grijanja u dobrom stanju
Prije sezone grijanja pozovite stručnjaka koji će ukloniti nataloženi kamenac (u bojlerima ili pećima), provjeriti tlak u bojleru te pregledati protočnost i ispravnost radijatora. Više o održavanju sistema centralnog crijanja možete pročitati na linku ispodKako održavati ispravnost centralnog grijanja?

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

To Top