Održavanje

Kako ukloniti tintu s odjeće?

Vaša penkala ispušta previše tinte pa vam je ta tinta završila na odjeći. Trebate što prije ukloniti tintu dok se nije posušila na odjeći. Ukloniti tintu možete na nekoliko načina. Pazite da je prilikom uklanjanja dodatno ne razmažete po odjeći.

Ako se mrlja od tinte upravo pojavila, uzmite papirnati ručnik ili papirnatu salvetu te je čvrsto prislonite uz dio tkanine gdje je tinta. Mrlja tinte neće u potpunosti nestati, ali će se ukloniti dobar dio tinte.

Ukloniti tintu s odjeće možete i uz pomoć etilnog alkohola kojeg možete nabaviti u ljekarni. Alkohol neutralizira pigment tinte pa mrlja tinte s odjeće nestane. Može se i cijeli komad odjeće potopiti u alkohol te držati u alkoholu dok tinta ne nestane. Kad tinta nestane s odjeće, odjeća se stavi u perilicu rublja.

Jedan od načina kako ukloniti tintu s odjeće je i uz pomoć amonijaka za nesintetičku odjeću. Napravite mješavinu 2:1 etilnog alkohola i amonijaka. U tome treba namakati dio odjeće zamrljan tintom te zatim dodati octa da se amonijak neutralizira. Kad tinta nestane s odjeće, odjeću operite u perilici rublja.

Sljedeći način uklanjanja tinte s odjeće je uz pomoć laka za kosu. Za početak, uzmite papirnati ručnik i stavite ga ispod mrlje od tinte. Nakon toga, lakom za kosu sprejajte po mrlji tinte na odjeći. Zatim isušite mrlju uz pomoć vlažne krpe, ali ne smijete razmazivati mrlju s tom krpom, nego je samo prislonite na mrlju od tinte. Nakon toga ponovite postupak s lakom za kosu. Na kraju, stavite odjeću u perilicu rublja.

Ukloniti tintu možete i uz pomoć mlijeka. Potopite dio odjeće zahvaćen tintom u mlako mlijeko. Nakon namakanja isperite dio odjeće zahvaćen tintom te stavite odjeću u perilicu rublja.

Za uklanjanje tinte s odjeće dobar je i glicerin. Glicerin treba malo zagrijati te nanijeti na mrlju. Nakon toga dio odjeće zahvaćen tintom potrebno je isprati. Može se dodati i nekoliko kapi amonijaka. Na kraju, stavite odjeću u perilicu rublja.

POPULARNO

To Top