Popravci

Kako izabrati bušilicu ?

Svatko tko prvi puta u životu kupuje bušilicu, postavit će si pitanje „Kako izabrati bušilicu?“ Kod montiranja namještaja, postavljanje slike na zidu, bušenju pločica… u bilo koju prostoriju u domu trebati će vam bušilica. Kvalitetna bušilica može biti od koristi i više od dvadeset godina.

Prije kupovine bušilice treba si postaviti sljedeća pitanja kojima ćete se voditi kod odabira bušilica:

  • Koji će se poslovi obavljati tom bušilicom ?
  • Kakav materijal će se bušiti ?
  • Koliko novaca ste spremni izdvojiti za bušilicu ?
  • Koliko često u prosjeku od jedne godine ćete koristiti bušilicu ?

Nakon što si odgovorite na ova pitanja, vrijeme je za odabir bušilice. Na tržištu ima mnogo vrsta, a ovdje ćemo opisati one koje su najčešće korištene. Još jedna od karakteristika bušilica je da li svoju funkciju obavljaju pomoću električne energije ili baterija. Odabir između ta dva izbora ovisi o vašim preferencijama i budžetu koji ste spremni odvojiti za taj alat. Slijede vrste bušilica :

  • MALE BUŠILICE

busilica

Vrsta bušilice težine do 2 kg. Najčešće se koriste za bušenje: drva, plastike ili lima. Primjerene za bušenje tanjih materijala. Lako je koristiti se njima jer su male težine.  Za razliku od ostalih bušilica vrlo su ograničene.

  • UDARNE BUŠILICE

udarna-busilica

To su bušilice koje se najčešće koriste kod uređivanja stana ili kuće. Njima se mogu bušiti materijali od: drva,čelika, lima, tvrđe plastike, betona, cigle i slično. Koristi se i za zavrtanje i odvrtanje vijaka, postavljanje slika, ogledala i slično. Prikladne su za stanove kod uređenja i raznih popravaka. Po samome nazivu, zaključuje se da te bušilice imaju mogućnost istovremeno bušiti i udarati, također se ta funkcija može isključiti ukoliko nije potrebna.

Iako ovaj tip bušilice ima vibraciju tj. udarni čekić, nije predviđena za rušenje zidova ili bilo kakvo demoliranje.

  • BUŠILICA SA SDS + PRIHVATOM

sdsbusilica

Takve bušilice imaju istu namjenu kao i udarne bušilice, ali su puno izdržljivije. Ove se više koriste u kućama, nego u stanovima, a svoju najveću primjenu nalaze u industriji. Osim što se koriste za bušenje: drva, lima, čelika te betona, poslužit će i za štemanje. Neke od bušilica sa SDS prihvatom, u isto vrijeme mogu bušiti i udarati kao udarni čekić. Također kao i udarne bušilice s običnim prihvatom tako i ove, nisu predviđene za teške rušilačke radove i konstantno štemanje, ali su puno izdržljivije u tom poslu od običnih udarnih bušilica. Odlikuje ih lagana izmjena svrdla za koje nije potrebno zatezati glavu nego se ona samo potegne prema dole.

Najviše se koriste za bušenje i za proštemati kanale za struju ili neku drugu instalaciju.

  • BUŠILICA SA SDS MAX PRIHVATOM

sdsmax-busilica

Najveća bušilica od ovih do sada nabrojenih. Služi za bušenje, razbijanje i štemanje. Ovo su najčešće i najteže bušilice te se za njihovo korištenje trebaju upotrebljavati obje ruke. Također kao i SDS+ bušilice imaju sistem laganog mjenjanja svrdla jednim potezom.

banner_verma_clanak

Najnoviji modeli ovakvih bušilica imaju “anti-vibracijsku” ručku koja olakšava rad te čuva korisnikovo zdravlje.

  • SPECIFIČNE BUŠILICE

Konstrukcijom se razlikuju od klasičnih bušilica.

Kutne bušilice

kutna_busilica

Male su težine. Služi za teško dostupna mjesta na kojima se nalaze vijci, čavlići i slično. Njihova glava i samo kučište bušilice prilagođena su za male i uske prostore u kojima ne možete koristiti obična bušilica.

Magnetne bušilice

Najviše se koristi u metalnoj industriji, građevinarstvu te brodogradnji. Lako su prenosive, ali najviše se koriste u profesionalnim radionama gdje su stacionirane bez pomicanja.

Dijamantne bušilice

dijamantna-brusilica

Imaju svrdla čiji su materijali pomiješani s česticama dijamanta. Budući da dijamant spada među najtvrđe materijale, dijamantnim bušilicama se najčešće buše najtvrđi metali.

Stolne / stupne bušilice 

Velike bušilice koje služe za bušenje tvrđeg materijala. Iz razloga jer ih ne treba držati kao primjerice udarne bušilice, dat će vam preciznije rezultate svog rada.

Bušilice – mješači

busilica-mjesac

Bušilice koje ujedno mogu biti mješač, alat za mješanje ljepila, gipsa, boje…

 

 

POPULARNO

To Top