DOM

Kako posaditi cvijeće u proljeće ?

Proljeće je pravo vrijeme za posaditi cvijeće. Tada nisu velike amplitude između hladne i tople klime što pogoduje da se cvijeće privikne na uvjete koji ga okružuju.

Ne preporučuje se saditi cvijeće tijekom ljeta jer cvijeću treba da se privikne na sunce. Sunce je u ljeto karakteristično po visokom UV zračenju zbog čega bi listovi mogli izgorjeti. Dakle, posadite cvijeće u proljeće.

Trebat će vam:

  • šarene posude različitih veličina
  • mješavine bilja i cvijeća, a može i ljekovitog bilja
  • zemlja
  • vrtne škare
  • lopatica za sadnju bilja

Najbolje bi bilo da cvijeće koje ćete posaditi  smjestite u vrt ili na terasu. Gledajte da do cvijeća dopire sunce, no isto tako probajte izbjeći najtopliji dio dana od 11 do 16 sati da cvijeće bude izloženo suncu. Ako cvijeće stavljate na balkon, najbolje će biti da sunce nije tijekom dana kad je najjače na toj strani balkona.

Za početak pripremite zemlju. Stavite je u neku posudu koja ima veću zapremninu od sveukupne zapremnine posuda u koje planirate posaditi cvijeće. U toj posudi promekšajte zemlju. Razbite grudice ako ih ima.  Posudu napunite ¾ sa zemljom. Lakše će vam biti ako koristite lopaticu za zemlju, ali nije nužno.

Nakon toga uzmite vrtne škare. Vrtnim škarama odstranite plastičnu ambalažu. To omogućuje da uklonite plastiku bez oštećenja korijena biljke. Plastiku koju ste odrezali reciklirajte. Vrtnim škarama odrežite i ostatak bilja koje se osušilo, ako ga ima. Suho bilje ograničava razvoj ostalog dijela biljke koje je zdravo.

Nakon toga biljke i cvijeće su spremni za sadnju. Uz pomoć lopatice za sadnju izmjerite i napravite mjesta na sredini teglice za cvijet. Stavite cvijet ili biljku u sredinu teglice te dodajte zemlju kako bi korijen u potpunosti bio u zemlji.

Ove biljke koje ste presadili potrebno je prvih nekoliko tjedana zalijevati 2 puta na dan. Preporučuje se ujutro i predvečer. Pazite da voda kojom zalijevate bude odstajala. Hladna voda nije dobra za korijen biljaka, naročito kad je zemlja u lončanici topla.

Sadnja cvijeća ne uzima puno vremena, a uljepšavat će vam dvorište i balkone do kasno u jesen.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh