DOM

Kako pripremiti zid za bojanje ?

Bilo bi prejednostavno kad bi samo novu boju mogli nanijeti preko stare. No, to ne ide tako pa ćemo vas ovdje uputiti kako pripremiti zid za bojanje. Taj postupak se posebno odnosi na one zidove koji će kod novog bojanja promijeniti boju te onih koji su oštećeni od vlage ili su se počeli trusiti.

Prije svega, sklonite iz sobe koju želite obojiti sve što bi boja mogla isprljati. Maknite tepihe , tepisone i predmete koje možete lako premjestiti u drugu prostoriju. Namještaj samo pomaknite na sredinu prostorije te ga prekrijte starim plahtama ili najlonom. Također stavite i na pod određenu podlogu koja vam treba jer će boja zaprljati pod.

Za pripremu zida za bojanje, prvo ćete trebati skinuti staru boju. Stara boja sa zidova se skida uz pomoć odgovarajućih kemikalija te  plosnatih lopatica. Tapete se skidaju na isti način, samo što ih je potrebno namočiti toplom vodom.

Alati koji se primjenjuju za skidanje boje su :

PLOSNATE LOPATICE

Plosnate lopatice se koriste za uklanjanje tapeta i kod zapunjavanja rupa. Kod velikih površina koriste se velike lopatice, a kod prozorskih okvira uže lopatice.

KUTNE STRUGALICE

Zovu ih i strugalicama za fuge. Koriste se za uklanjanje boje oko prozora, vrata ili kutova. Kod te strugalice, postoje različite oštrice : trokutastog oblika, kruškolikog oblika te s jednom izbočenom ili udubljenom stranicom.

STRUGAČ ZA STAKLO

Ponekad ju zovu i blanjom za staklo. Ovim strugačem uklanja se boja koja se zasušila za staklo prozora. Ovim strugačem struže se od okvira prema dolje.

STRUGAČ

Koristi se za uklanjanje slojeva boje, ostatka žbuke te drugih neravnina. Oštrice koje se montiraju na držač strugača mogu biti : udubljene , ravne, nazubljene i izbočene.

Osim lopaticama i strugalicama koje se koriste kad je manje zidova u pitanju, postoje i brusne sprave koje se primjenjuju kod većeg opsega posla oko brušenja. To su oscilirajuće brusilice i tračne brusilice. Na njih se primjenjuju brusni papiri ili brusne trake, ako je u pitanju tračna brusilica.

OSCILIRAJUĆA BRUSILICA

Komad brusnog papira pričvrsti se na oscilirajuću brusilicu koja oscilira velikom brzinom. Primjerena je za drvo i obojene površine. Na nju se montiraju brusni papiri.

TRAČNA BRUSILICA

Funkcionira brže od oscilirajuće brusilice. Njezina prednost je što brusi u svim kutovima te ne ostavlja tragove. Na nju se montiraju brusne trake.

Ovi alati i pomagala trebali bi vam poslužiti u pripremi zidova za bojanje. Na taj način, nova boja će se bolje primiti te će i duže trajati jer neće biti zaostale boje i oštećenja ispod nove boje.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Vrh